A tavasz beköszöntével nemcsak a gyümölcsfáink keltek új életre, hanem a gyepszinten élő gyomok is. Jelentőségüket gyakran alábecsülik a szakemberek, főleg a szántóföldön termesztett kultúrák esetében kísérik nagyobb figyelemmel a gyomflóra kelését, illetve összetételét.
A gyümölcsöseink gyomszabályozása is fontos lehet azonban bizonyos szempontból. Vajon milyen veszélyei vannak a helytelen gyomirtószer-felhasználásnak, és milyen lehetőségeink vannak, hogy tiszta, gyommentes tőközöket, soraljt kapjunk? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe a következőkben.
A gyümölcstermesztésben mindig is elsődleges szempont volt a tiszta, ápolt és rendezett sorközök kialakítása, hiszen mind esztétikai, mind agrotechnikai szempontból fontos tényező.
A múlt században bevett szokás volt a sorközök művelése, például tárcsával, boronával. Ez azért is volt kivitelezhető, mert a sor- és tőközök sokkal nagyobbak voltak, mint manapság, könnyebben lehetett mozogni szélesebb munkagépekkel, hiszen sem az öntözőrendszer, sem a támrendszer nem akadályozta a munkagépek mozgását.
Egyszerű, gyors és viszonylag olcsó megoldás volt ez a régi idők gyümölcsöseiben a gyomflóra ritkítására.
Ahogy egyre jobban nőtt a hektáronkénti tőszám, megjelentek a növekedést csökkentő alanyok, és minél jobban kezdték a szakemberek kihasználni a területeket, annál jobban elhagyták ezt a gyakorlatot.
Hatékonyabb vízfelhasználás
Továbbá a felmelegedés miatt egyre nagyobb figyelmet szenteltek a gyümölcsösök minél hatékonyabb vízfelhasználásának. A tárcsa és egyéb passzív művelő eszközök a forgatás és keverés miatt erősen szárították a gyümölcsösök talajrétegeit, ezért kifejezetten káros manapság ezt a módszert alkalmazni.
Az elmúlt húsz évben kialakult a sorközök gyepesítése, mulcsozása: ez azért is előnyös mert a fiatal telepítés előtt egy sorközbe vetett magkeverékkel olyan növényeket vethetünk, amelyekkel később is növelhetjük a gyümölcsösünk szervesanyag-ellátottságát. Ilyen zöldtrágyaként funkcionáló növény lehet a különböző bükköny, lucerna, csillagfürt fajok használata.
A lombkorona alatti sáv, azaz a gyümölcsfa törzsétől számított 60-70 cm-es sáv lazítása és forgatása kifejezetten ajánlott. Ebből a célból terjedt el az oldalazó talajmarók használata, illetve a tőközkaszák alkalmazása.
Ezzel gyérítjük a gyomokat, levegőztetjük a gyökérzóna egyrészét, illetve elősegítjük a műtrágya, természetes csapadék, illetve az öntözővíz eljutását a gyökérzónába. A művelt és alacsonyan tartott gyomflóra megkönnyíti betakarításkor a szedők munkáját, továbbá a túlnőtt gyomok jelentős vízkészletet vonnak el a gyümölcsfáktól.
Kémiai gyomszabályozás
A kémiai gyomszabályozás a gyümölcstermesztésben főleg a totális herbicidek használatával oldható meg a leghatékonyabban. Ebben az esetben csak a facsíkot, az egy sorban lévő fák közti 2-3 m-es szakaszt vagy az 50-70 cm-es közöket kezelik a gazdálkodók. Ezáltal megakadályozzák a gyomok kelését, esetleg a már kicsírázott gyomok tovább fejlődését is.
Ez a módszer azonban rengeteg veszélyt hordoz magában, ugyanis a legtöbb esetben a gazdálkodók glifozát hatóanyagú herbicidet alkalmaznak, amely szerfelverődés esetén képes hajtástorzulást, perzselést eredményezni.
Ha hormonhatású gyomirtó szert alkalmazunk (pl. 2,4-D, MCPA), a szerfelverődés, főleg helytelenül beállított szórófejek és szeles idő esetén képes hajtástorzulás mellett rontani a termékenyülést is a hatásmechanizmusuk miatt. Ezért az ilyen típusú hatóanyagok használata kifejezetten mellőzendő a gyümölcsösökben.
Az ökológiai programban szereplő termelőknek tiltott a kémiai gyomszabályozás, továbbá izolációs sávot is ki kell jelölniük. Ugyanis, ha a szomszédos táblában konvencionális gyümölcstermesztés folyik, a szomszédos termelő által felhasznált hatóanyagok megjelenhetnek a biotermelő terményében is, amely komoly büntetés kiszabását vonja maga után.
Összefoglalva: a termelő érdeke is az ápolt gyümölcsös fenntartása. A gyomirtó szerek mellőzésével csökken a talaj herbicid terhelése, és pénzt is megtakaríthatunk a mechanikai gyomirtási módszerek alkalmazásával.
A folyamatos szerkivonások a jövőben szinte csak az utóbbi a módszert fogják lehetővé tenni, a különféle hatóanyagok elhagyásával pedig elkerülhetjük a fáinknak okozott esetleges stresszhatást is.