Zöldség
Zöldség

A burgonya gyomszabályozása

A burgonya gyomszabályozása

Agrofórum Online

A burgonya a tenyészidejének egy bizonyos szakaszában jó gyomelnyomó hatással rendelkezik, amikor nincs szükség gyomok elleni védekezésre, hiszen a lombozata megfelelő sűrűségű állomány mellett kiszorítja a jelentősebb fajokat. Ez az időszak a lombzáródástól kezdődik, egészen addig, amíg nem kezd el ritkulni a zöld növényzet. Így a megfelelő termesztéstechnológia mellett két időszakban indokolt a védekezés: a lombzáródást megelőző, valamint a betakarítás előtti közvetlen időszak, amikor az állomány leszárad.

Agrotechnikai módszerek

A megfelelő terület és elővetemény kiválasztása az elsődleges szempont. A burgonya gyomfajai ne egyezzenek meg az előzőleg vetett kultúrnövény gyomfajaival. Erre sok lehetőség van a burgonya egyedi gyomösszetétele miatt, de jellemzően gabona előzi meg. Ennek oka az eltérő gyomflóra mellett, hogy a gabonában számos lehetőség áll rendelkezésre a gyomszabályozásra: bőséges szerválaszték, tarlókezelés, tarlóhántás. Tarlókezelés során nem kell ügyelnünk a kultúrnövény érzékenységére, és a gyom érzékeny fejlettségi állapotában kezelhetünk. Ezáltal nem bolygatjuk a talajt, és a nedvesség is megőrizhető. Ugyanazok az évelő kétszikűek mindkét kultúrában megjelenhetnek, de a gabonában olcsóbb a technológia azok kiszorítására.

Ültetés előtti talajmunkák, majd a primer és szekunder bakhát kialakítása biztosítja a gyommentességet, a kikelt és csírázó gyomokat egyaránt pusztítja. A növény gyomelnyomó képességének növelése érdekében elengedhetetlen a homogén, jól fejlett erős állomány kialakítása megfelelő tőszám beállításával, harmonikus tápanyagellátással, ügyelve a kártevők és kórokozók elleni védekezésre.

A mechanikai gyomszabályozás eszköze a töltögetés, mely során a töltögető kapa a bakhát alján és oldalán csírázó gyomok egy részét elpusztítja. Ezt kiegészítve kombinálni lehet postemergens kezeléssel a jobb hatás elérése érdekében.

Hatékony módszer a takaróanyagok használata, mely lehet szerves (élő és holt mulcs) vagy szervetlen, illetve azok kombinációja. A takaróanyagok számos jótékony hatása ismert, és alkalmazásuk igen sokrétű. Gyomelnyomó képességük a vegetáció utolsó szakaszában, a lombozat csökkenésével is megmutatkozik.

Biológiai módszerek

Azok az eljárások, melynek során az élő szervezetek (baktériumok, kórokozó gombák, rovarok, növények és más élő szervezetek) gátolják a gyomok csírázását, fejlődését, vagy elpusztítják azokat, akár az általuk termelt anyagok hatásával. A biológiai gyomszabályozás nehézsége, hogy gondot okozhat azt a természetes ellenséget kiválasztani a gyomnövény számára, amely kellően szűk fajspektrummal rendelkezik, ezáltal a kultúrnövényt nem támadja meg. Emellett a kijuttatandó kórokozó nagy mennyiségű előállítása és életben tartása a kijuttatásig szinte lehetetlen feladat. A világ számos pontján folynak kísérletek a megfelelő módszer kifejlesztéséről.

Kémiai módszerek

Herbicides technológia során a preemergens kezelés elengedhetetlen, kivéve, ha csak az évelő egyszikűek ellen védekezünk. Ehhez trapéz alakú bakhát kialakítása ajánlott, és aprómorzsás talajszerkezet. Hatáskifejtéshez bemosó csapadék szükséges. Használható hatóanyagok: metribuzin (de sok fajta érzékeny rá), flurokloridon, flumioxazin, metobromuron, pendimetalin, melyek mindegyike a magról kelő kétszikűek ellen hatásos. A klomazon elsősorban a magról kelő egyszikűekre hat, és kombinálni lehet metribuzinnal a kettős hatás elérése érdekében. A proszulfokarb az egy-és kétszikű gyomnövényeket gyéríti.

Fokozott gyomkelés, csapadék hiánya, vagy évelő egyszikűek elleni védekezés esetén ajánlott postermergens kezelést is alkalmazni, melynek hatását csökkenti a 4-6 órán belüli csapadék. Használható hatóanyagok a metribuzin, a rimszulfuron, és ezek kombinációja. Kezeléskor ügyelnünk kell a megfelelő fenológiai fázisra, növények fejlettségi állapotára, hogy a kijuttatás a gyomok legérzékenyebb időszakában történjen. A készítmények teljes listája a NÉBIH engedélykereső oldalán érhető el.

A hazai növényvédelemben a kémiai védekezés jelentős mértékű, ám ennek hatékonysága, gazdaságossága a többi módszer használatától és azok minőségétől is függ. A nem kémiai módszerek kiegészítésével jelentősen csökkenthető a környezetterhelés.

Források:

https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/engedelykereso/kereso

-MULLER-SCHARER H. – FRANTZEN J. (1996): An emerging system management approach for biological weed control in crops: Senecio vulgaris as research model. Weed Research. Doma 2014.

-DORNER Z.- ZALAI M. (2013): Kertészeti és szántóföldi növények gyomszabályozása,

-WAPSHERE A. J. (1974): A strategy for evaluating the safety of organisms for biological weed control. Annals of Applied Biology

-CZEPÓ M. (2003): Parlagfű és más gyomok kártételének megelőzése

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Termesszünk ősszel kínai kelt!

2024. július 2. 10:10

A kínai kell tenyészideje igen rövid és a felszedést megelőzően a hideget is jól bírja, így másodvetésre kifejezetten alkalmas.

Karácsonyra újburgonya? A tarlóburgonya termesztése

2024. június 28. 08:40

A burgonya másodvetésben történő termesztésének sok előnye van, viszont csak öntözött területeken érdemes belevágni.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

2020. szeptember 28. 15:47

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

Már kapható a hazai újburgonya

2019. május 13. 06:16

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya.

Már kapható az újkrumpli

2018. május 25. 07:14

A hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások.

Júliusban jó hírt kapnak a hazai burgonyatermesztők

2024. június 21. 13:10

50 milliárd forint keretösszeggel kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a poszt-harveszt fejlesztések támogatására kiírt új pályázati felhívás jelenik meg.