Életmód
Életmód

Ehető virágok – jégkockába zárva

Ehető virágok – jégkockába zárva

Agrofórum Online

Keresve sem találhatnánk annál egyedibb megoldást, mint a jégkockába zárt, ehető virágok nyújtotta, semmihez sem fogható, üdítő látványt. Az elkészítésük pofonegyszerű, csak tudnunk kell, mely növényeket használhatjuk e célra és melyeket nem.

A virágokkal díszített jégkockák mesésen mutatnak már egy kancsó hideg vízben is, de ha bóléhez, üdítőkhöz, limonádéhoz vagy koktélokhoz kínáljuk őket, a hatás csak fokozódik. Mindehhez csak néhány jégkockatartóra van szükségünk, és egy marék ehető virágra.

A tálalás formájának csak a képzelet szab határt

Jégkockatartóból ma már sokfélét lehet kapni: érdemesebb elrugaszkodni a megszokottól és a hagyományos jégkockaformák helyett kipróbálni a gömb, virág (a rózsa forma különösen szép), szív és egyéb formákat, mert ezekben még szebben mutatnak a bennük megfagyott virágok. Ha nagy mennyiségben készítünk jégkockákat, érdemes a megszokott merev fém- vagy műanyag tartók helyett szilikonformákat választanunk, mert azokból sokkal könnyebben és gyorsabban kiboríthatók az elkészült jégdarabok.

A virágos jégkockákat azonban nemcsak poharakban és kancsókba szórva használhatjuk, esküvőkön és kisebb-nagyobb rendezvényeken vödörbe, mély tálakba szórva mesés pezsgőhűtő dekorációként is használhatóak.

Mely virágok/növények alkalmasak arra, hogy jégkockába zárjuk őket?

  • levendula
  • körömvirág
  • kamilla
  • rózsa
  • árvácska
  • szegfű
  • citromfű
  • menta
  • bársonyvirág

Elkészítés

Töltse meg a jégkockatartó minden egyes részét kétharmadig vízzel. Tegyen egy-egy ehető virágot a jégkockatartó minden egyes rekeszébe. Tegye a jégkockatartót a fagyasztóba, és hagyja, hogy a víz megfagyjon benne. Az egyes kockáknak keményre kell fagyniuk, különben ahogy több vizet öntünk rá, hamar felolvadnak, és a virágok felúsznak a felszínre. Ha a jégkockák elkészültek – ez általában hat órát vesz igénybe –, vegye ki a jégkockatartót a fagyasztóból, és töltsön fel minden egyes kockát a tetejéig hideg vízzel. Ezután tegye vissza a tartót egészen addig, amíg a jégkockák keményre fagynak.

Tipp

A virágok helyett apró gyümölcsöket (epret, áfonyát, málnát, szedret, citromszeleteket) is használhat, ezek is rendkívül látványosan mutatnak jégbe zárva, és finom ízt kölcsönöznek a nyári frissítőknek.

A videó a virágos jégkockák elkészítéséről itt nézhető meg.

Forrás: https://www.theedibleflower.com/recipes/edible-flower-ice-cubes

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így építsünk tűzifatárolót!

2024. július 6. 16:10

A tűzifát nem érdemes védelem nélkül hagyni, mert a minősége romlik, és ha leborul, veszélyessé válhat. Íme, egy egyszerű DIY megoldás.

Zsíros kakas, lábatlan tyúk

2024. július 6. 10:10

A zsíros kakas egyetlen gramm kakast sem tartalmaz, sőt húst sem, zsírt viszont annál inkább, mellette pedig kukoricát.

Hogyan készítsünk zölddió-befőttet?

2024. július 6. 08:10

A diólevelet is érdemes szárítva eltenni, jó gyógytea-alapnak számít a kamilla, hársfa, körömvirág, csalán és a többi gyógynövény mellett.

Farkasokat fényképezett a WWF vadkamerája

2024. július 5. 11:40

A farkasokról gyűjt adatokat a WWF, amelynek az EGERERDŐ Zrt.-vel együttműködésben kihelyezett vadkamerája kapta lencsevégre a nagyragadozót.

A háborús Ukrajnában kezdtek gazdálkodásba, lakásvásárlás helyett

2023. november 23. 08:10

A háború miatt Volodimir Mironenko és barátnője, Veronika Harkivból Ivano-Frankivszkba költözött. Új lakóhelyükön saját vállalkozásba kezdtek, amelyben mikrozöldeket és ehető virágokat termesztenek.

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.

Ehető liliom? Bizony, létezik, és érdemes kipróbálni!

2024. június 7. 10:10

Nem javasoljuk, hogy bármit megkóstoljon, amit liliomnak hívnak. A sásliliom viszont nemcsak ehető, Ázsiában hagyománya van a fogyasztásának.

Ehető virágok júniusban

2021. június 26. 05:25

Most, hogy már lépten-nyomon minden bokorban rejtőzik egy gasztroblogger, viszonylag nehéz újdonságot kitalálni. A kertünk viszont gondoskodik róla, hogy akár az ehető virágokat is beilleszthessük étrendünkbe.