A modern kor embere a hipermarketekben ezer meg ezer ételféleség közül válogathat. Olyan ételek közül, amelyek telis-tele vannak hozzáadott vegyi anyagokkal. Kell-e félnünk ezektől?
A jelenlegi globális élelmiszeripari rendszer nagyban különbözik a nagyszüleink által tapasztaltaktól. A globalizált piacnak köszönhetően több olyan élelmiszerhez jutunk hozzá, amelyeket messziről szállítanak hozzánk, és amelyeknek éppen emiatt tovább kell frissnek maradniuk.
Azok az élelmiszerek, amelyek korábban csak szezonálisan voltak elérhetők, ma már egész évben megtalálhatóak a piacokon. Az élelmiszerek hosszabb ideig eltarthatók, mivel többségük ma már olyan hozzáadott anyagokat, adalékanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek abban, hogy az állaguk és a minőségük kifogástalan maradjon.
A mai fogyasztók elvárják, hogy az élelmiszerek biztonságosak, táplálóak, megfizethetők és kényelmesen elérhetők legyenek. A vegyi anyagok fontos szerepet játszanak a jelenlegi élelmiszerrendszerben bekövetkezett fejlődésben. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az élelmiszer-összetevők és az élelmiszer-csomagolás, -feldolgozás vagy egyéb kezelés során az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő vegyi anyagok felhasználásának szabályozásával védi a fogyasztókat.
Miért használnak adalékanyagokat az élelmiszerekben?
Az élelmiszerekhez azért adnak adalékanyagokat, hogy meghosszabbítsák a termékek frissességét, növeljék a tápértékeket, javítsák az ízeket, tökéletesítsék az állagot, garantálják az élelmiszer-biztonságot vagy növeljék a felhasználói kényelmet. Lássuk, miről is van pontosan szó!
- A frissesség meghosszabbítása
Manapság a friss termékek egész évben elérhetők. Ezt többek között a láthatatlan, színtelen, szagtalan és ízetlen, termékekre kerülő viaszbevonatok teszik lehetővé. Frissen tartják a termékeket szállítás közben, csökkentik az élelmiszer-pazarlást, növelik az eltarthatósági időt és javítják a termékmegjelenést. - Táplálkozási előnyök
Az élelmiszer-ellátás védelme érdekében a megfelelő szervek ellenőrzik a teljes folyamatot, ha az élelmiszergyártók vegyi anyagot kívánnak hozzáadni az élelmiszerekhez, hogy azok jobbá vagy értékesebbé váljanak. Például ma már a gyártók D-vitamint adhatnak a tejhez, a gyümölcslevekhez és a gabonafélékhez, hogy megelőzzék a gyermekeknél a (D-vitamin-hiányból fakadó) angolkórt és az időseknél a csontritkulást. - Élelmiszer-biztonság
A tartósítószerek lelassítják a termékek penész, levegő, baktériumok, gombák vagy élesztő által okozott romlási folyamatát. Ezek – az élelmiszer minőségének megőrzése mellett – segítenek az élelmiszer eredetű megbetegedések, köztük az életveszélyes botulizmust okozó baktériumok megfékezésében. Az antioxidánsok (ezeket is a tartósítószerek közé soroljuk) megakadályozzák, hogy a zsírok és olajok, valamint az azokat tartalmazó élelmiszerek megromoljanak, illetve ízetlenné váljanak. Megakadályozzák azt is, hogy a levegőn a felszeletelt friss gyümölcsök (például az alma) megbarnuljanak. - Textúra
A vegyi anyagokat általában az élelmiszer-feldolgozás során használják az olyan élelmiszerek textúrájának és ízének javítására, mint a jégkrém, a salátaöntetek, a szószok és a levesek. A vegyi anyagok segíthetnek abban is, hogy az olyan élelmiszerek, mint a majonéz, megőrizzék az állagukat.
A vegyi anyagok természetesen jelen vannak az élelmiszerekben?
Minden élelmiszer tartalmaz adalékanyagként is használt vegyi anyagokat, amelyek közül sok természetes módon is jelen van az élelmiszerekben – hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrendhez, valamint növelik az étkezés élményét.
Ilyenek például a következők:
- A tejben és a tejtermékekben található kalcium;
- A banánban és a burgonyában lévő kálium;
- Fehérje, vas, cink, szelén, riboflavin, niacin, B6-vitamin, B12-vitamin, foszfor, pantotenát, magnézium és kálium a halakban.
Honnan lehet tudni, hogy milyen vegyi anyagok vannak az élelmiszerekben?
Az összetevőket az élelmiszerek címkéjén kell feltüntetni. A fűszerek, természetes aromák és mesterséges aromák esetében ezeket az összetevőket „fűszer”, „természetes aroma”, illetve „mesterséges aroma” néven lehet feltüntetni. Hasonlóképpen, bizonyos színezékek „hozzáadott színezékként” vagy „mesterséges színezékként” is feltüntethetők.
Biztonságosak-e az élelmiszerekben lévő adalékanyagok?
Attól, hogy egy vegyi anyag megtalálható egy élelmiszerben, még nem válik veszélyessé. A kulcs abban rejlik, hogy milyen típusú adalékanyagról van szó, mennyi van belőle az élelmiszerben, és hogy mennyit fogyasztunk belőle egy nap, egy hónap, egy év vagy egy élet alatt. Az FDA ellenőrzi az élelmiszer-összetevőként használt vegyi anyagokat és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokat, hogy biztosítsa azok biztonságosságát.
Forrás: https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/chemicals-foods-facts