Zöldség

A „zöldkarfiol” termesztése

Agrofórum Online

Egyes vélemények szerint a világ legegészségesebb zöldségnövénye a sokak által zöldkarfiolnak is nevezett brokkoli. Mint mélyhűtött terméket nálunk is szívesen vásárolják, de termesztésével kevesen foglalkoznak, pedig házikertekben is könnyen megnevelhető.

Hazai termesztésre vonatkozó adat kevés, mint ahogy sokszor a FAO statisztikák is a karfiollal együtt tartják számon, becslések szerint legfeljebb 150-200 ha.

Magas tápértéke és az egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt termesztése és fogyasztása világszerte felfutott, számos országban meghaladta a karfiolét. Sok kalcium, kálium, valamint B9 vitamin, és olyan tápanyagok találhatók benne, amelyek gyulladás gátló hatásúak, akadályozzák a szív-, rák- és a cukorbetegség kialakulását.

Főzéskor – szemben a karfiollal – kellemetlen szaga nincs, vastag erős, virágszára, amelyet a karfiolnál gyakran eldobnak, fogyasztható, kitűnő ízű.

A káposztafélék családjába tartozik, a karfiolhoz áll közel (Brassica oleracea var. italica). Fogyasztásara kerülő termése, a virágzata a karfioléhoz viszonyítva lazább, szétesőbb, a virágzati szárak megnyúltabbak és fejlettebbek, színük ellentétben a karfioléval zöld.

Botanikai értelemben vett termése becő, magja hasonlít a többi káposztaféle magjához, apró, gömbölyű, sötétbarna, ezermagtömege 3-6 gramm, a csírázóképességét 3-4 évig tartja meg. Helyre vetve erős, mélyre hatoló, palántáról szaporítva sekélyen elhelyezkedő gyökérzetet fejleszt.

A környezettel szemben támasztott igénye

Hőigénye többnyire megegyezik, azonos a családhoz tartozó, többi zöldségféleként fogyasztott káposztaféléével (~13 °C), a szélsőségeket, mindenekelőtt a nyári meleget jobban elviseli, mint a karfiol.

A csírázása már 4-5 °C-on megindul, a kikelt, kifejlődött növény enyhébb fagyok (-3, -5 °C) hatására nem károsodik. A klímaváltozás kapcsán tapasztalható, hogy 30-32 °C-on, vagy a feletti hőmérsékleten lazább terméseket, és a rózsákon átnövő leveleket fejleszt, ami a feldolgozóipar számára kevésbé alkalmas.

Vízigénye, különösen palántáról szaporít brokkolinak a sekélyen elhelyezkedő gyökérzete miatt nagyobb, mint a helyrevetetté. Öntözetlen körülmények között nálunk nem termeszthető, de az átmeneti vízhiányra kevésbé érzékeny, mint a karfiol. Fajlagos tápanyagigénye (kg/t) N: 4,1; P2O5: 1,6; K2O: 6,0, ami az ipari feldolgozású fajtákra vonatkozik, a korai fajták ennél 10-15%-kal kevesebb N-P-K-t igényelnek. Mikroelemek közül meszes talajon a bór, savas környezetben a molibdén hiánya fordul elő, a rózsákon barnás lila foltokat, a virágszárban üregeket képezve.

Fajták

Alapvetően három fajtatípus ismert, ezek a termés alakjában, színében és méretében, a tenyészidő hosszában, oldalhajtásokat (kisrózsákat) képző hajlamban, továbbá betegség-ellenálló képességben különböznek egymástól.

Legnagyobb mennyiségben termelt típus, amit a világon és nálunk is „a brokkolinak” ismernek, az a calabrese típus. Jellemzői a tömör, különböző zöld árnyalatú rózsák, valamint a vastag, kellemes ízű, rózsával fogyasztható virágzati szár. Az ide tartozó új hibrid fajták érése koncentrált, termésük tömör, oldalhajtásokon nem képeznek újabb rózsákat, elsősorban nagyüzemi termesztésre és ipari feldolgozásra lettek nemesítve.

Ezen kívül létezik még két másik kevésbé ismert változata is a brokkolinak, a legtöbbször lilás színárnyalatú római brokkoli, felületén apró, piramis szerű kinövésekkel, és a nápolyi brokkoli, amely a főrózsa eltávolítása után az oldalhajtásokon folyamatosan apróbb terméseket fejleszt.

A calabrese fajtákat tenyészidejük alapján három csoportba sorolhatók:

  • rövid tenyészidejűek        55 – 65 nap
  • közepesen hosszú termesztési ciklusúak  65 – 75 nap
  • hosszú tenyészidejűek      75 -120 nap

A fenti értékek kiültetéstől a betakarításig eltelt időt jelölik, helyrevetés esetén további 25-30 nappal kell még számolni.

Rövid tenyészidejéből adódóan, éghajlati adottságaink mellett lehetőség nyílik a korai, nyári és őszi termesztésére. A korai termesztés május végétől június közepéig, a nyári július-augusztusban, az őszi október-novemberben ad friss árut. Tavaszi és őszi kettős termesztésbe még hosszabb tenyészidejű fajták is jól beilleszthetők, amihez helyrevetéses szaporítás helyett a palántázás javasolható.

Termesztési idő

Korai termesztésre rövid, 55-65 napos tenyészidejű fajtákat érdemes választani, amelyek palántái fűtött termesztő berendezésben 5-6 hét alatt állíthatók elő. Kiültetésükre legkorábban március végén, április elején kerülhet sor. 4-5 db/m2 növénysűrűséggel, azaz 50 cm sor, és 40-50 cm tőtávolságra kell palántázni.

Nyári termesztésű, 65-75 napos fajták kiültetési ideje május, június eleje, szedésük július és augusztus folyamán várható. Valamivel nagyobb tenyészterület választása javasolt, mint a tavasziak esetében, ~4 db/m2 növénysűrűség (60 cm sor, 40-50 cm tőtávolság). 

Az őszi termesztésűek kiültetése nyár folyamán történik (június vége és augusztus vége között), általában másodterményként a borsó, a korai gyökérzöldségek, a zöldhagyma, fejes saláta, spenót vagy a korai burgonya után. Itt is elsősorban a palántázást javasoljuk, de ehhez a fiatal növények már fólia nélkül, szabad palántaágyásokban is 4-4,5 hét alatt megnevelhetők.

A jó palántaminőség érdekében többet, mint 400-450 db/m2-t ne vessünk.

Őszi betakarításra elsősorban ipari feldolgozás céljából ültetünk, de frissfogyasztásuk is lehetséges. A nagy fejet nevelő, kemény konzisztenciát képező fajtákat még ritkábbra kell rakni, 3-4 db/m2 (30-40 ezer tő/ha), ami megfelel 60-70 cm sor- és 40-50 cm tőtávolságnak. Betakarításukra csak októberben, november elején kerül sor.

Különösebb ápolási munkákat a gyomirtáson, a fejtrágyázáson és az öntözésen kívül nem igényelnek.

Brokkoli termése szedést követően
1. kép: Brokkoli termése szedést követően (fotó: Hodossi S.)

A betakarításukkal vigyázni kell, mert éretlen állapotból gyorsan, egy-két nap alatt túlérett, virágzó stádiumba mennek át. Amikor a rózsák elérték végleges méretüket, de még kemények, még nem kezdődött meg a virágrügyek felnyílása, a sárga virágok megjelenése, haladéktalanul el kell kezdeni a betakarítást.

15-25 cm hosszú virágzati szár levágásával takarítjuk be, kereskedelembe egyenként zsugor fóliába csomagolva forgalmazzák. A rózsák tömege fajtától és a felhasználás céljától függően 100-1000 g között változik, átmérője ~10-25 cm. Szedést követően azonnali hűtést igényel, 0 °C-on 90-95% relatív páratartalom mellett 3-4 hétig kifogástalan minőségben tárolható, illetve eltartható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöldségféléken előforduló molibdénhiány kezelése és megelőzése

2024. október 7. 11:10

A molibdént egészen kevés, nyomokban előforduló mennyisége miatt a mikroelemekhez (mások az ultra-mikroelemekhez) sorolják.

Kevésbé ismert, és még ritkábban fogyasztott zöldborsófajta: a cukorborsó termesztése

2024. október 4. 13:10

A cukorborsó termesztését azoknak a kerttulajdonosoknak a figyelmébe ajánljuk, akik szeretnek kísérletezni, és újdonságokat kipróbálni.

Kisgazdaságban is szükséges a vetésforgó! – Veteményeskert tervezése 2025-re

2024. október 2. 08:10

A talajban áttelelő kártevők és kórokozók szükségessé teszik az átgondolt növényváltást, a szakismeretek alapján történő növénytervezést.

A chili sikeres termesztésének kulcsa

2024. szeptember 27. 07:10

Az őszi gondozás és a télre való felkészítés során a chilinövények esetében néhány igen fontos lépést szükséges követnünk.

Zöldségvarázs natúr csirkemellel és rukkolával

2019. július 20. 05:36

Ha ránézek erre a sok színes zöldségre, azonnal mosolyogni támad kedvem. Igazi tavaszi-nyári főétel, ami tele van vitamindús zöldségekkel.

Brokkoli termesztési kisokos

2022. június 25. 06:36

A kertben termesztett brokkoli ízletesen zsenge hajtásai amellett, hogy rendkívül finomak, roppant egészségesek és hihetetlenül jót tesznek az embernek.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Üvegházi brokkolitermesztés

2022. július 30. 07:34

A zöld színű „koronaékszer”, vagyis a brokkoli egy példaértékű élelmiszer.