A rókagomba nemcsak szépséges, de roppant egészséges is. Egyetlen hátránya az ára, hiszen hazánkban 50 dkg rókagomba nagyságrendileg 6 ezer forintba kerül – kivéve, ha mi magunk szedjük vele tele a kosarunkat.
A sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) a rókagombafélék családjába tartozó, ehető gombafaj. Hazánkban sok helyen megtalálható, jellemzően sűrű, sötét bükkerdőkben és tölgyesekben él. Sokféle néven ismeri a köznyelv, ezek közül a legelterjedtebbek a sárgagomba, csirkegomba és nyúlgomba elnevezés. Jellegzetes tölcsér alakja könnyen felismerhető, enyhén hullámos kalapja 3-10 cm széles. Színe napsárga, de vannak világosabb, sárgás-fehér példányok is.
A termesztett gombáktól vagy a mezei gombáktól eltérően a rókagomba növekedéséhez gazdafa vagy -cserje szükséges. Ezek a gombák azonban a fák és bokrok alatti talajban nőnek, nem pedig a növényeken.
A világ számos részén oly népszerű rókagombát különleges, enyhén gyümölcsös íze miatt szeretik, ugyanakkor ez a faj figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.
D-vitaminban gazdag
Sok piacon kapható gomba (az erdei gombákhoz képest) nem tartalmaz elegendő D-vitamint, mivel sötét, beltéri környezetben (általában pincékben) termesztik őket. Az olyan vadon termő gombák, mint a rókagomba, a kucsmagomba, természetes élőhelyüknek köszönhetően nagy mennyiségű D-vitamint tartalmaznak. Így akár már fél csésze rókagomba is 5-20 μg D-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 30-100%-ának felel meg.
A D-vitamin támogatja a csontok egészségét, gyulladáscsökkentő hatással van a szervezetre, stimulálja a vékonybélben lévő fehérjék működését, ezáltal elősegíti a kalcium felszívódását és a csontok megerősödését. Az embereknek az életkor előrehaladtával egyre több D-vitaminra van szükségük, hogy elkerüljék az olyan betegségeket, mint a csontritkulás. Az 50 év alatti felnőtteknek naponta körülbelül 15 μg D-vitamint kell bevinniük a szervezetükbe, míg az 50 év feletti felnőtteknek körülbelül 20 μg-ot.
Erősíti az immunrendszert
A rókagomba olyan poliszacharidok kiváló forrása, mint a kitin és a kitozán. Ez a két vegyület segít megvédeni a sejteket a károsodástól, és arra ösztönzi az immunrendszert, hogy több sejtet termeljen. Emellett elősegítik a gyulladásos folyamatok visszaszorítását és csökkentik bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.
Táplálkozás
A rókagomba jótékony hatású poliszacharidokat, zsírsavakat, fenolsavvegyületeket, béta-glükánokat tartalmaz, amelyek a bélrendszer prebiotikumaként működnek, valamint további mintegy tizenöt különböző aminosavat. A rókagomba mindemellett számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – ezek közül a legjelentősebbek az alábbiak:
- D-vitamin
- Béta-karotin
- Likopin
- A-vitamin
- E-vitamin
- C-vitamin
- Tiamin (B1-vitamin)
- Riboflavin (B2-vitamin)
- B6-vitamin
- Kálium
- Szelén
- Mangán
- Réz
- Vas
- Foszfor
Tápanyagok adagonként
Egy csésze szárított rókagomba a következőket tartalmazza:
- Energia: 8 kcal
- Fehérje: 1 gramm
- Zsír: kevesebb mint 1 gramm
- Szénhidrát: 1 gramm
- Rost: 1 gramm
- Cukor: 1 grammnál kevesebb
- Koleszterin: kevesebb mint 1 milligramm
- Nátrium: kevesebb mint 1 milligramm
Amire érdemes odafigyelni
A rókagomba gyűjtése során ügyelni kell arra, hogy ne szedjünk mérgező gombákat – célszerű minden esetben szakértővel megvizsgáltatni az erdőben szedett gombát.
A világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius) első ránézésre hasonló küllemű, mint a rókagomba, de kidőlt fatörzseken nő (nem a földön), és ha alaposabban szemügyre vesszük, nagyon is különbözik a rókagombától. Egy ilyen gomba elfogyasztása azonban erős görcsöket és komoly emésztési panaszokat okozhat, ezért jobb mindig gombaszakértőkre hagyatkozni, ha problémáink vannak a gomba meghatározásával.
Hogyan készítsük el a rókagombát?
A rókagomba nem szerepel olyan gyakran a boltok kínálatában, mint például a csiperkegomba vagy a laskagomba, de azoknál sokkal egészségesebb és táplálóbb. Ha nem tudja megvenni a helyi boltokban, keresse termelői piacokon és speciális élelmiszerüzletekben a friss gombát, vagy vásároljon az interneten szárított rókagombát.
Tipp: Sose mossuk meg a gombát, amíg nem használjuk fel. A gombák könnyen nyálkássá válnak és a víz hatására hamar megromlanak.
Forrás: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chanterelle-mushrooms és Wikipedia
Fotók: Pixabay