Gépinfo

Kényelmes lakóautóvá alakította a Toyota a pick-upjait

Agrofórum Online

Közeledik a nyári kempingszezon, a Toyota legújabb és legrégebbi pick-upja pedig egyaránt bevethető mint családi szabadidős mindenes. A közelmúltban négyről ötre bővítette pick-up kínálatát a Toyota.

Az elsősorban észak-amerikai piacokra szánt Tacoma és Tundra, valamint a világ első számú kompakt platósa, a Hilux mellett régóta ott van a csak bizonyos piacokon kapható, évtizedek alatt szinte semmit nem változott Land Cruiser 70-es széria. Ehhez az illusztris csapathoz csatlakozott 2023 novemberében a délkelet-ázsiai piacokra szánt IMV 0. 

Két ember is kényelmesen elfér az izgalmas beltérben
Két ember is kényelmesen elfér az izgalmas beltérben

Az újonc sajátos megjelenése miatt játékteherautónak tűnhet, ám valójában a Hiluxszal közös műszaki alapokra épülő, ahhoz hasonló méretű, de egyszerűbb kivitelű, olcsóbb haszonjármű. Egyes piacokon Hilux Champ néven forgalmazzák.

A jármű ötvözi a pick-upok terepképességét a lakóautók nyújtotta kényelemmel
A jármű ötvözi a pick-upok terepképességét a lakóautók nyújtotta kényelemmel

Terepkempingezés

Most pont a két legutóbb említett, európai szemmel legegzotikusabb pick-up: a kínálat legöregebb és legfiatalabb tagja kapott különleges felépítményt – a Land Cruiser azért, mert már most is tízezrek használják terepkempingezésre (overlanding), a Hilux Champ pedig azért, hogy hasonlóképpen kedvet kapjanak a potenciális szabadidős felhasználók.

A Carryboy komoly tapasztalattal rendelkezik a pick up alvázra szerelt lakóautó-modulok gyártásában. 

Vendégeket is fogadhatnak

Az eredmény egy szögletesebb, kevésbé elegáns, ám tágasabb és praktikusabb konstrukció. Ez esetben öt (négy és fél) alvóhely, étkező, kézmosó és fürdőszoba fért el a méretgyarapodással együtt is viszonylag szerény alapterületen. A helyzet iróniája, hogy az egy üléssoros fülke miatt csak ketten utazhatnak a Hilux Champ RV-ban, viszont célhoz érve akár vendégeket is fogadhatnak az utasok. Ha pedig fogadnak, kínálni is illik őket: erre a célra hűtőszekrényt és mikrohullámú sütőt találunk a kocsiban, ha pedig főzni is szeretnénk, egy külső, kihúzható pult szolgál erre a célra.

Akinek telik rá, otthontól távol is otthon érezheti magát
Akinek telik rá, otthontól távol is otthon érezheti magát

Variálható bika

Dél-Afrikában a kempingezésre átépített Toyota, az Infanta 4×4 Inkunzi az állandó összkerékhajtással, felezővel szerelt Land Cruiser 70-es pickupra (vagy gazdaságosabb alternatívaként a Toyota Hiluxra) épül. Míg a Carryboy megoldása a kényelmes, szellős lakótérre összpontosít, az Inkunzi (a szó zulu nyelven annyit tesz, bika) a variálhatóságot, a felszerelések minél hatékonyabb tárolását és a páratlan terepalkalmasságot részesíti előnyben. A hátsó tengely mögött meredeken vágva emelkedik hátrafelé a felépítmény, amely nem nyúlik a fülketető fölé, így mélyen marad a tömegközéppont, és akkor sem akad el az autó, ha bozóton kell átvágni vele.

Fotók: Carryboy Motorhome, Infanta 4×4, Expedition Portal

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elkészült a világ leggyorsabb MTZ traktora: 100 km/h fölötti végsebesség!

2024. szeptember 26. 09:40

Az orosz Alexander Maljar olyan versenygépet faragott egy piros, 1997-es MTZ-80 modellből, amely a leggyorsabb MTZ traktornak számít a világon.

D-vitamin hajtja az új Fendt traktort

2024. szeptember 23. 11:10

Elkészült a Fendt tisztán elektromos hajtású e100 Vario traktorának új, normál nyomtávú, 90 LE-s változata.

Lesifotón a Claas új önjáró szecskázója: készül az 1000 LE fölötti Jaguar?

2024. szeptember 20. 08:10

Megújul motorban, kifúvó toronyban és adapterben egyaránt, de még azt is rebesgetik, hogy kormánykerék helyett joystick-kormányzást kap.

Pontpermetezés: a rengeteg előny mellett megmutatkoznak a hátrányok is

2024. szeptember 16. 16:10

Normál gyomnyomás esetén legfeljebb a táblák 25 százalékát kellett kezelni, így 80 százaléknyi herbicidmennyiséget sikerült megtakarítani.

Rossz évkezdet az új autók piacán

2021. február 5. 11:42

Az első hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma  10,5 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest – derült ki a Datahouse adatiból.

Tovább szárnyal a magyarországi pickup-piac

2023. december 10. 15:10

Novemberben 3,7 százalékkal csökkent a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma éves alapon. Itthon összesen 10 303 jármű kapott rendszámot novemberben.

Pickup-gyártók a Tesla kihívói közt

2022. január 18. 09:01

Az elektromos autók új gyártói egyre magasabb tőzsdei minősítést kapnak az Egyesült Államokban. Folytatódik a felhajtás a Tesla üldözők környékén: a kaliforniai Rivian elektromos pickup-gyártó tőzsdére is lépett. Az elsődleges részvénykibocsátással, azaz IPO-val a Rivian, amelyben az Amazon 20, a Ford pedig 5 százalékos részesedéssel rendelkezik, több mint nyolcmilliárd dollárt keresett.

Újra gyengélkedett a hazai újautópiac októberben

2020. november 6. 15:46

Az első tíz hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 19,9 százalékkal csökkent – derült ki a Datahouse adatiból. Összesen 119 222 járművet adtak el ebben az időszakban, tavaly ilyenkor 148 795 eladásánál tartott a két kategória október végén.