Gépinfo
Gépinfo

Pickuppal bővülhet a Toyota Corolla modellcsalád

Pickuppal bővülhet a Toyota Corolla modellcsalád

Agrofórum Online

Régóta szó van arról, hogy a Hiluxnál kisebb, könnyű platós kisteherjárművet építene a Toyota. Nem hivatalos belső információk szerint az alapokat a Corolla Cross szabadidőjármű adná – beleértve annak full hibrid hajtásláncát is.

Egészen néhány évvel ezelőttig a Toyota külön-külön műszaki alapokra építette mindhárom pickupját: a kompakt Hiluxot, a középkategóriás Tacomát és a nagyméretű Tundrát. A racionalizálás irányába 2022-ben tette meg az első lépést az autógyártó, amikor a Land Cruiser 300 modern TNGA-F platformjára húzta fel az új generációs Tundrát.

Ezt követte az idén bemutatott, velük azonos architektúrán alapuló Tacoma, amely a 2024-es modellévtől lép színre. Ez a váltás a járművek életciklusának minden pontján előnyt jelent, a gyorsabb fejlesztéstől kezdve az észszerűbb gyártáson át az alkatrészek egységesítéséig.

Hogy példájukat követi-e a márka legkisebb méretű, ám legnagyobb számban gyártott pickupja, a Hilux, ma még nem tisztázott. Az viszont egyre bizonyosabbnak látszik, hogy az amerikai piacokon igény mutatkozik egy kisebb pickupra, amely megfizethető, könnyen vezethető és gazdaságosan fenntartható. Amennyiben ez nem az átdolgozott Hilux lesz, a Toyotának ki kell fejlesztenie egy vadonatúj modellt – ez pedig egyes források szerint előzmények nélküli alapokra építkezve teheti meg.

Míg Európában és Latin-Amerikában nem divat az önhordó karosszériás platós haszonjármű (ezt jól mutatja, hogy az ilyen típusok rendszerint kisautók alapjaira épülnek, és sem saját arculattal, sem értékelhető szállítási kapacitással nem rendelkeznek), az USA és Kanada piacain egyre nagyobb számban jelennek meg a személyautóból, pontosabban szabadidőjárműből származtatott, kompakt pickupok.

A műfajt a Honda Ridgeline teremtette meg 2007-ben, majd 2021-ben csatlakozott mellé a Hyundai Santa Cruz. A 2022-es modellévtől aztán a Ford Maverick is megjelent a piacon, ami arra enged következtetni, hogy a nagy pickup-hagyományokkal rendelkező márkáknak is van keresnivalója ebben a szegmensben.

A Toyota a 2020-ban bemutatott Corolla Cross révén rendelkezik azzal a kompakt szabadidőjárművel, amelyből gyorsan és gazdaságosan kifejlesztheti a maga önhordó karosszériás pickupját. A TNGA-C platform kellően modern ahhoz, hogy a leendő modell módosítás nélkül, hosszú évekig versenyképes maradhasson.

Ami a legfontosabb: a padlólemez támogatja a hibrid hajtástechnológia alkalmazását, így a Tundra és a Tacoma mellett az esetleges harmadik, kisméretű pickup is elérhető volna villamosított konfigurációban. A kétliteres motorra épülő, 197 lóerős rendszerteljesítményű hibrid hajtáslánc ráadásul kellően erős ahhoz, hogy akár módosítások nélkül szolgáljon a pickup variánsban.

Noha a Toyota nem erősítette meg ezeket az értesüléseket, minden jel arra mutat, hogy Corolla Cross már a 2027-es modellévre platót kaphat. Kérdés viszont, hogy milyen néven fogják forgalmazni. A Corolla tagadhatatlanul jól cseng személyautós körökben, és a legjobb választás lenne, ha globálisan – akár Európában is – forgalmazni kívánják a modellt.

Hátránya viszont, hogy haszonjárműként egyáltalán nincs hagyománya a típusnak. A Tacoma elődjét (azaz a Hiluxot) egyszerűen Toyota Pickup néven értékesítették Észak-Amerikában, így ez is egy járható útnak hangzik.

(Kép: Toyota)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fendt traktor, a világ legerősebb négyhengeres motorjával

2024. június 21. 15:10

A NAK Szántóföldi Napokon a Fendt 620 Vario traktort állították a középpontba, amely Magyarországon a mezőfalvi bemutatón debütált.

Tíz százalék felett bővültek az autóeladások 

2024. június 19. 13:10

Jobban futnak a személyautók: éves alapon a 11%-ot meghaladja az eladások bővülése, a tavaly májusihoz képest pedig egy évvel később a 6%-ot.

Elképesztő évet zárt az Amazone 2023-ban

2024. június 19. 11:40

A mezőgazdasági és kommunális gépek gyártójának éves mérlege 6%-os forgalomnövekedést mutat, míg 2022-ben ez a szám 22% volt.

Vakmerő: szántás és vetés egy menetben

2024. június 18. 16:40

Furcsának tűnhet, hogy a talajforgatás után rögtön sor kerül a vetésre, ám ehhez csupán egy jól átgondolt gépkombinációra van szükség.

Újra gyengélkedett a hazai újautópiac októberben

2020. november 6. 15:46

Az első tíz hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 19,9 százalékkal csökkent – derült ki a Datahouse adatiból. Összesen 119 222 járművet adtak el ebben az időszakban, tavaly ilyenkor 148 795 eladásánál tartott a két kategória október végén.

Elkészült az első elektromos meghajtású Hummer pickup

2022. január 6. 06:37

A General Motors megkezdheti a GMC Hummer EV terepjárók leszállítását a vásárlóknak, ami nagy mérföldkő a vállalat számára. A cég nem közölte, hogy hány előrendelése van a terepjáróra.

Kényelmes lakóautóvá alakította a Toyota a pick-upjait

2024. június 18. 11:40

A Toyota két pick-up modellje is lakóautó-felépítményt kapott. Megbízható autó és különleges, tágas otthon, akár napokra – érdemes megnézni!

Rossz évkezdet az új autók piacán

2021. február 5. 11:42

Az első hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma  10,5 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest – derült ki a Datahouse adatiból.