Zöldség-Gyümölcs

A szerencse forgandó az európai spárgatermesztők számára

Agrofórum Online

A Global Plant Genetics (GPG) frissített jelentést adott ki az idei európai spárgatermésről, amelyet a változó szerencse kifejezéssel jellemeztek. Jamie Petchell, a GPG munkatársa szerint ez nagyrészt az éghajlati hatásoknak tudható be – ahogy ez a spárgatermesztés esetében is mindig így van.

A spárga termesztése nem egyszerű folyamat, hiszen több évbe is beletelik, mire a növény termőre fordul. Ezalatt már gyomirtani, öntözni, műtrágyázni kell. Általában a sípok a vetéstől számított 3. évtől szedhetők, és ezután akár 10-15 évig is terem a spárga. Azonban a növényápolást természetesen ekkor is folytatni kell.

Csapadék – jó idő – hideg – jó idő

„Az őszi, téli és kora tavaszi rekordmennyiségű csapadék megnövelte a talajból terjedő betegségek kockázatát mind az új, mind a már termesztésbe bevont növények esetében – magyarázta a szakértő. – Aztán március vége felé a hőmérséklet magas volt, és a betakarítás bizonyos területeken megfelelő mennyiséggel kezdődött.

A legtöbb esetben ez csak néhány napig tartott, majd a hűvös keleti szelek az európai kontinens északi részén alacsonyabb hőmérsékletet idéztek elő, aminek következtében a terméshozamok és a friss spárga kínálata alacsony szintre esett vissza. A betakarítás április vége felé kezdett ismét élénkülni, és úgy tűnik, hogy a legtöbb termelő jelenleg magasabb termést takaríthat be, mint 2023-ban ugyanebben az időszakban” – jegyezte meg Petchell.

Jók a világpiaci lehetőségek

Az elkövetkező hetekre vonatkozó előrejelzés viszonylag stabilnak tűnik, így a kínálat a szezon csúcspontján átlendülve egyenletesen kezelhető szinten maradhat.

Petchell megerősítette, hogy az elmúlt öt év során a spárgatermő területek összességében világszerte csökkentek. „Bizonyos szempontból ez segített a friss termék értékesítésében, és az elmúlt tizenkét hónapban az új telepítésekkel kapcsolatos bizalom viszonylagos visszatérésének lehettünk tanúi. Egy olyan hosszú távon termesztett növény esetében, mint a spárga, fontos, hogy hosszú távú döntéseket hozzunk a termelési és marketingstratégiák tekintetében” – hangsúlyozta.

„Reméljük, hogy az európai spárgatermesztésben és -forgalmazásban érintettek a szezon második felében kiemelkedő eredményeket érnek el” – tette hozzá Petchell.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Hazánkban kevés spárga fogy, külföldre annál többet szállítanak

2022. május 23. 14:38

Az idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart.

Túl sok a spárga – alig kell valakinek

2018. május 8. 10:19

Az időjárás miatt idén komoly túlkínálat alakult ki a zöldségből a nemzetközi piacon, emiatt nehéz a hazai termelőknek eladniuk, és az árak is kifejezetten alacsonyak.

A megszokottnál korábban indult az idei spárgaszezon

2024. április 15. 11:40

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.

Már elindult a spárgaszezon Csongrád megyében

2019. március 27. 14:03

A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb.