Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Berobbant a cseresznyeszezon, ilyen minőséget ígérnek a szakemberek

Berobbant a cseresznyeszezon, ilyen minőséget ígérnek a szakemberek

NAK/FruitVeB

A megszokottnál korábban indult a hazai cseresznyeszezon, a korai fajták szedése már május közepén megkezdődött, nagyobb mennyiség azonban június elején kerül majd piacra a kedvelt gyümölcsből.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) piaci körképe szerint az idén az átlagosnál jobb termés várható, az időjárás azonban – főként az érési időszakban lehulló csapadék – jelentős mértékben befolyásolhatja a tényleges termésmennyiséget.

A korai fajták betakarításával, a szokásosnál mintegy két héttel korábban, május 15-20. között kezdődött meg az idei cseresznyeszezon. A cseresznyetermés országos viszonylatban, fajtától és térségtől függően rendkívül változatos képet mutat, ami egyrészt a lokálisan jelentkező áprilisi fagykárokkal, az adott fajta, illetve a térség virágzási időszakában tapasztalható időjárási körülményekkel magyarázható.

Melegben, hűvösben

Általánosságban elmondható, hogy az enyhe telet követően a virágzás időszakában is a szokottnál melegebb volt. A termékenyülési időszakban viszont hűvösebb időjárás következett régionként, ami a méhek tevékenységét akadályozta, így néhol hiányos termékenyülést eredményezett.

Országos tavaszi fagykár nem érte az ültetvényeket, ennek ellenére voltak olyan körzetek, ahol a fagy komoly károkat okozott, például Zalában és Szabolcsban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) előrejelzése szerint az átlagosnál kicsivel nagyobb termésmennyiségre számíthatunk az idén. Magyarországon a jó években általában 10 -15 ezer tonna körüli cseresznyetermést takarítanak be.

Bár az idény ilyen korai szakaszában (különös tekintettel a mostani esős időszakra) jósolni még igen nehéz, az előző két-három évhez képest azonban az eddigi terméskiesés jóval kisebb. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy a 2024-es évben 12 ezer tonna, vagy azt némileg meghaladó mennyiségben takaríthatnak be cseresznyét a gazdálkodók.

Jelenleg még a korai érésű cseresznyék betakarítása folyik: a Bigarreau Burlat, a Valerij Cskalov már érkezik a piacokra, és a Nimba szürete is megkezdődött. Dél-Magyarországon most kezdődik a Vera és a Carmen szedése. Bár a piacokon már egy-két hete megtalálható a magyar cseresznye, a nagyobb mennyiség várhatóan június elejétől jelenik meg a piacokon. A késői érésű fajták, az érési időszak előrejöttével június végéig lesznek elérhetők.

Apróbb gyümölcsméret

A közepesnél jobb mennyiség mellett az apróbb gyümölcsméret okozhat (főleg értékesítési) gondokat. A cseresznye termesztésünk legnagyobb buktatója az érési időszakban lehulló csapadék, ami a cseresznye repedését okozza. Így bármilyen további felhasználásra alkalmatlanná válik.

A cseresznye felrepedését követően a sebzésen keresztül fertőző gombabetegségek tönkre teszik a gyümölcsöt. Ezért biztos árualapot csak a fák fölött esővédő fóliával takart ültetvényekből remélhetünk.

A legnagyobb termőterület Pest vármegyében található, itt koncentrálódik a hazai cseresznyetermesztés mintegy 25 százaléka, emellett Bács- Kiskun, Jász- Nagykun-Szolnok, Dunántúlon Fejér és Zala vármegyék, északon Borsod-Abaúj- Zemplén, keleten pedig Heves vármegye is meghatározó.

A cseresznye nagyon kedvelt korai gyümölcsünk, mely érési időben az első gyümölcsök között van. A vásárlók jellemzően a nagy méretű, fényes és sötétpiros színű gyümölcsöt keresik. Ilyen pl. a magyar nemesítésű Carmen, illetve a termelők körében elterjedt a Kordia és a Regina, de számos magyar nemesítésű fajta megtalálható.

A cseresznyeexport a korábbi évekhez hasonlóan, várhatóan átlagosan évi ezer tonna körül alakul, és elsősorban a környező országokba, valamint a Baltikumba irányul. A cseresznyeimportunk ezzel szemben évi 2-3 ezer tonnát ér el, amely javarészt Törökországból érkezik, jellemzően a hazai idény alatt. A török import mennyisége is jól mutatja, hogy lenne tere a hazai cseresznyetermesztés fejlesztésének.

A fajtainnováció folyamatos, világviszonylatban is elismert, hazai nemesítésű fajtákkal rendelkezünk, továbbá a termesztéstechnológiánk, művelési rendszerünk is világszínvonalú, csak tőke és kellő számú jól képzett termelés irányítóra lenne szükség ahhoz, hogy a meglévő ismeretek a gyakorlatban is hasznosuljanak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az üvegházak globális térnyerése segíthet lehűteni a bolygót?

2024. július 18. 15:10

Az üvegházak egyáltalán nem környezetbarát építmények. Most azt vizsgálják, az általuk visszavert sugárzás segíthet-e mérsékelni a klímaváltozást.

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

Egy uborkamag fejlődése: 81 nap 60 másodpercben

2024. július 14. 14:10

A képsorok nemcsak kezdő kertészeknek, hanem akár gyerekeknek is érdekesek és tanulságosak, sőt szórakoztatóak lehetnek.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

A fagykárok harmadával csökkenthetik a francia bortermelést

2021. április 25. 06:38

Az idei fagykár Franciaország 2021-es bortermelését 28-32 százalékkal csökkentheti az utóbbi évek átlagmennyiségéhez képest.

Fagykár veszélyeztetheti a francia termést

2022. november 10. 07:37

A 2023-as aratásra szánt búza és őszi árpa termésének fejlődése körülbelül egy héttel megelőzi az ötéves átlagot Franciaországban.

Megkezdik az agrárkárenyhítő juttatások kifizetését a gazdák számára

2021. március 27. 11:36

A 2020. kárenyhítési évben az aszály, illetve a tavaszi fagy okozta a legjelentősebb károkat.

Már egy mínusz 2 fokos fagy is komoly károkat okozhat a gyümölcsösökben

2024. március 18. 13:10

Most kell szorítani a gyümölcsösökért, hiszen a héten fagyos légtömeg szivárog a Kárpát-medencébe, és fennáll a veszélye annak, hogy súlyos károkat szenvednek az ültetvényeink.