Zöldítő

Ökológiai tutajokkal próbálnak változatosabb rovarfajokat vonzani

Agrofórum Online

Május 27-én megkezdődött a Fieldlab voor Biodiversiteit en waterkwaliteit (a biológiai sokféleséggel és a vízminőséggel foglalkozó tereplabor) felmérése. A bleiswijki (Hollandia) Ovata szukkulens faiskolája előtti tóban úgynevezett ökológiai tutajokat bocsátottak vízre.

Az elkövetkező hónapokban a Lentiz | MBO Oostland diákjai azt fogják vizsgálni, hogy a tutajok milyen hatással vannak a tó biológiai sokféleségére és annak környezetére. Emellett vízminőségméréseket is végeznek majd. A projekt több szervezet közös kezdeményezése.

Ebben a projektben vállalkozók, kutatók és tanárok dolgoznak együtt a tereplabor keretében. Az együttműködés révén a vállalkozóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a kutatási eredmények alapján újításokat vezessenek be, a diákok pedig lehetőséget kapnak a kísérletezésre. A kutatás nemcsak az üvegházban és annak környékén a biodiverzitásra összpontosít, hanem a biodiverzitás és a felszíni vizek minőségének kombinációjára is.

Biológiai sokféleség

Az újrahasznosított anyagokból készült és őshonos virágos növényekkel beültetett ökológiai tutajok célja az, hogy változatos rovarfajokat vonzzanak a területre. Ez elősegíti a biológiai sokféleséget a nyílt vizeken és azok környezetében – ez a „vízi biológiai sokféleség” néven ismert megközelítés. A tutajok a tápanyagok és vegyi anyagok elnyelésével a vízminőséget is kedvezően befolyásolják, ami a vízi élővilág javát szolgálja.

Oktatás, kutatás és vállalkozói tevékenység

A jelenlegi projektben az oktatási, a kutatási és a vállalkozói szektor is együttműködik. A Lentiz | MBO Oostland diákjai a Bleiswijkben található SIGN Living Labben készítették a tutajokat, és a biológiai sokféleségre gyakorolt hatásokat vizsgálják.

A tutajok mellett a természetes nyesedékből készült rovarhotel is bemutatásra került. A bleiswijki Ovata szukkulens faiskola engedélyezte, hogy a kutatáshoz felhasználják a tavukat. A víz minőségét ettől kezdve mind a diákok, mind a holland vízügyi hatóság figyelemmel fogja kísérni.

Az Ovata-nál vízre bocsátott tutajok legkésőbb a jövő évig a vállalat előtt elterülő tóban fognak úszni. A SIGN és a partnerei arra számítanak, hogy a régió más vállalkozói is elkezdik majd használni a tutajokat.

Tanulás és kísérletezés

A tutajok a várakozások szerint pozitív hatást gyakorolnak majd a biológiai sokféleségre, ami az őshonos növénynek és az üvegházi kultúrákból származó kártevők természetes ellenségei vonzásának köszönhető. További lehetséges hatások közé tartozik a vízminőség javulása és a környékbeli üvegházi kertészetekre gyakorolt pozitív hatás. A projekt legfontosabb szempontja azonban az innováció, az oktatás, a kutatás és a vállalkozók közötti kapcsolat.

A SIGN számára ez a projekt elsősorban arról szól, hogy közösen kísérletezzenek és tanuljanak a biológiai sokféleség és a vízminőség témaköréről. Így mindez nem csupán a „vízi biológiai sokféleség” és a vízminőség tanulmányozásáról szól, hanem arról is, hogy a diákok, a vállalatok és az olyan partnerek, mint a vízügyi hivatalok hogyan tudnak inspirációt szerezni és közösen tanulni a projekt során.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor és miért színesednek szépen a levelek ősszel?

2024. október 14. 14:40

A lombhullató növények levelei ősszel a legszínesebbek. Az őszi színei azonban évről évre, illetve fajon belül egyedről egyedre is változhat.

Hihetetlen: a hangyák saját gazdasággal rendelkeznek

2024. október 9. 14:40

A hangyák 66 millió évvel ezelőtt kezdtek el gombát termeszteni, a dinoszauruszokat elpusztító aszteroida nyomán.

Az őszi zöldtrágyázás: mit, miért és hogyan?

2024. szeptember 7. 16:10

Az őszi zöldtrágyázás azért kiemelkedően fontos, mert számos hosszú távú előnyt biztosít a talajnak és a terméshozamnak.

Mit csinálhatunk az eddig nem hasznosított zöldtakarmánnyal?

2024. augusztus 26. 15:10

Technológiai és üzleti megoldásokat dolgoztak ki fenntartható, alulhasznosított gyepterületeken alapuló termékek, például papír, állati alom, szerves fehérje, biogáz és bioszén előállítására.

A vadvirágos sorköz gyönyörködtet - is

2021. április 13. 11:53

Egyre több helyen alkalmazzák a hazai termelők azokat a speciális magkeverékeket, amelyek nyárra virágzó rétként óvják és táplálják a talajt és a biodiverzitást.

Zöldítő Videó

Hagyjuk az elszáradt növényi részeket a növényeken?

2023. december 28. 05:40

A biodiverzitás alapja, hogy minden élőlénynek helyet teremtünk, és emellett szépet alkotunk a természettel együttműködve. Az elszáradt növényi részek között és növényi részeken rengeteg élőlény tud megbújni, elrejtőzni.

Mit is adnak a vadméhek a mezőgazdaságnak?

2022. január 7. 10:05

Pontosan milyen méhekről beszélünk? Milyen értéket képviselnek? Hogyan hoznak számunkra gazdasági hasznot? Mi veszélyezteti őket, és hogyan segíthetjük fennmaradásukat a leghatékonyabban?

Vadkár-csökkentés és élőhely-teremtés a többfunkciós védősávban

2021. március 9. 07:03

A kaszálások, a betakarítás és különösen az őszi talajművelés után a mezőgazdasági táblák ökológiai szempontból gyakorlatilag sivataggá válnak. Ezért is fontos, hogy a szegélyek megmaradjanak.

Zöldítő Videó