Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

MATE

Az ökoélelmiszerek (más néven bio- vagy organikus termékek) fogyasztása világszerte, így hazánkban is folyamatosan növekszik. Ugyanakkor az elmúlt években nagy érdeklődés tárgyát képezte az a kérdés, hogy valóban egészségesebbek-e ezek a típusú élelmiszerek a konvencionális (hagyományos) társaiknál. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakértőjének kutatási eredményeivel közelebb kerülhetünk az igazsághoz.

Az ökoélelmiszerek iránti fokozott érdeklődés hátterében egyrészt a fogyasztók tudatossága áll, hiszen Györéné Kis Gyöngyi, a MATE Környezettudományi Doktori Iskola végzős doktorandusza vizsgálatából kiderül, hogy a fogyasztók az ökológiai forrásból származó zöldségeket és gyümölcsöket természetesebbnek, biztonságosabbnak, egészségesebbnek ítélik meg, mint hagyományos társaikat, ezért szívesebben is választják azokat. Másrészt környezetbarát mivoltuk miatt kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, így ezen termékek vásárlását a fenntartható fogyasztás kiváló lehetőségének is tekintik.

Hogy ne csak bizalmi döntés legyen

De vajon mérhető-e eltérés a táplálkozásbiológiai szempontból értékes összetevők mennyiségében, illetve a szennyezőanyag-tartalomban? E két kérdés megválaszolása azért is lényeges, mert az ökoélelmiszereket fogyasztók elsősorban bizalmi döntés alapján választják ezeket az élelmiszereket. Az ökoélelmiszert nem fogyasztó, szkeptikus vásárlók viszont nem bíznak abban, hogy ezek a típusú zöldségek és gyümölcsök valóban jobbak, egészségesebbek lennének konvencionális társaiknál.

A hazai kereskedelmi forgalomban kapható öko- és konvencionális gyümölcs- és zöldséglevek összehasonlításánál kiderült, hogy az egyes ökolevek kimagaslóan több kalcium-, kálium- és polifenol-tartalommal és nagyobb in vitro antioxidáns-kapacitással rendelkeznek, mint hagyományos társaik. A kutatás ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a környezeti eredetű szennyezőanyagoktól (pl. egyes nehézfémek) sem a konvencionális, sem pedig az ökolevek nem óvhatók meg teljes mértékben.

Magasabb antioxidáns-tartalmúak a biotermékek

A bogyós gyümölcsök kétéves kutatása alapján viszont az állapítható meg, hogy az ökotermesztésű szeder és piros ribiszke lényegesen nagyobb polifenol-tartalommal bír, továbbá az öko szeder, piros- és fekete ribiszke jóval nagyobb antocián-tartalommal rendelkezik, mint a konvencionális termesztésű minták. (A polifenolok növényi eredetű másodlagos anyagcseretermékek, amelyek antioxidáns hatásuk révén döntő szerepet játszanak a gyümölcsök, zöldségek egészségügyi előnyeiben. Az antociánok szintén erős antioxidánsok).

Az ökoültetvényekben, mint ebben a málnásban, több stressz éri a növényeket, ami miatt több antioxidáns hatású polifenol termelődik
Ökológiai málnaültetvény (fotó: Györéné Kis Gyöngyi)

Érdekes tény, hogy a három évig tartó paradicsomkutatás eredményei szerint az egyes beltartalmi jellemzők (cukor- és savtartalom, illetve ezek egymáshoz viszonyított aránya) tekintetében a konvencionális termesztésből származó minták mutattak kedvezőbb értékeket, ezzel szemben a polifenol-tartalom az ökotermesztésből származó paradicsomok esetében volt nagyobb.

A magasabb stressz-szint fokozza a polifenol-tartalmat

A MATE kutatójának vizsgálatából, amelyet témavezetőként Dr. Ujj Apolka, a Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet egyetemi docense is figyelemmel kísér, az is kiderül, hogy az ökológiai termesztés során alkalmazott eljárások aktiválhatják a bogyós- és paradicsomnövények természetes védekezőmechanizmusait, mivel a növények nagyobb stresszhelyzetnek vannak kitéve, ezáltal megnő bennük a polifenol-tartalom, amelynek köszönhetően kedvezőbb antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Júliusban jó hírt kapnak a hazai burgonyatermesztők

2024. június 21. 13:10

50 milliárd forint keretösszeggel kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a poszt-harveszt fejlesztések támogatására kiírt új pályázati felhívás jelenik meg.

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.

A szerencse forgandó az európai spárgatermesztők számára

2024. június 18. 14:40

Az idei spárgaszezon a termelők szempontjából hullámzó volt. Jelenleg megnyugtatóan alakul a szezon második fele.

Nagy bejelentést tett a Lidl az egyik kedvenc magyar terméke kapcsán

2024. június 18. 07:10

A Lidl az elmúlt 6 évben mintegy 14 milliárd forinttal járult hozzá a magyar görögdinnye piaci pozíciójának erősítéshez.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.

Pécsről érkezik a gluténérzékenyek "folyékony kenyere"

2019. november 29. 06:38

Két-három év fejlesztés áll a Pécsi Prémium Lager gluténmentes változata mögött, ennyi idő kellett ahhoz, hogy eleget tegyen a rendkívül szigorú ellenőrzési követelményeknek.

Biogazdálkodás: bejelentkezéstől a tanúsítványig

2019. november 1. 11:43

Számos olyan gazdálkodóval találkozom a hétköznapoban, akik érdekeltek a biotermesztésben, de nem mernek belevágni. Minden adottságuk megvan hozzá, de tartanak a változástól és az ismeretlentől. Akiket csak a bio-ellenőrzéstől való félelem (igen, ilyen is van) tántorít el, azoknak itt egy rövid összefoglaló, mi történik és mire kell számítania egy növénytermesztőnek a bejelentkezéstől a tanúsítvány megszerzéséig.

Citrushéjból bio tisztítószer? Így készítse el

2023. november 21. 08:10

A legtöbb ember automatikusan kidobja a citrusfélék héját, mondván, ma már úgyis vegykezeltek, nem lehet lereszelni őket, hiszen károsak lehetnek az egészségre. Ez voltaképp igaz, mégis azt állítjuk, hogy a citrusfélék héja mégis remek alapanyag lehet. Hogy mihez? Például házi készítésű tisztítószerekhez.