Állattenyésztés

Nagy előrelépés a rovaralapú fehérjetakarmány engedélyezésében

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság engedélyezte a rovaralapú takarmány használatát, ám az elterjedésükhöz további lépések szükségesek.

A francia-tunéziai startup, a nextProtein üdvözölte az Európai Bizottság azon döntését, miszerint engedélyezik a rovaralapú haltáp használatát, de véleményük szerint még sokat kell tenni azért, hogy az elavult jogszabályok ne lassítsák le a fenntartható mezőgazdaság szempontjából fontos terület fejlődését.

2050-re a világ lakosságának számát 9 milliárdra becsülik, a táplálék és hulladék kérdése egyre égetőbbé válik. A nextProtein úgy gondolja, hogy a megoldás ezekre a problémákra a rovaralapú fehérjetakarmány előállítása.

Egy új felmérés szerint 2022-re a rovarokra alapozott takarmány piacának értéke az 1 milliárd dollárt is elérheti. Az ehető rovarok magas tápértékkel rendelkeznek, a tömeg-fehérje arányuk nagyon kedvező.

A hagyományos takarmányokhoz képest a rovar „betakarítás” és a rovarokból származó tápanyag előnyösebb a környezet védeleme és az erőforrások felhasználása szempontjából is.

A NextProtein társalapítója, Syrine Chaalala úgy véli, hogy a rovarokból származó fehérje a kulcsa a fenntartható jövőnek. „A tenyésztett halak nagy részét hagyományos haltáppal etetik, amely a tengeri ökoszisztémák kimerüléséhez járul hozzá. A rovaralapú haltáp viszont környezetbarát megoldást kínál az akvakultúra számára. Rovarjaink szerves hulladékkal táplálkoznak, főleg gyümölccsel és zöldséggel, tehát a mi fehérjealapú takarmányunk használatával enyhíthető a kimerülőfélben lévő, vad halállományra nehezedő nyomás.”

„A mi prioritásunk az, hogy elérjük az elavult a jogszabályok módosítását, hogy a fehérjealapú takarmány eljusson a baromfi- és a sertéságazatába is” – hangsúlyozta a NextProtein társalapítója és vezérigazgatója.

Az Európai Bizottság feladata, hogy a jogszabályok helyes módosításával lehetővé tegye, hogy ez az új, modern iparág teljes mértékben ki tudjon bontakozni. Ez mindannyiunk érdeke, hiszen a rovaralapú fehérjetakarmány előállítása lényegesen kevesebb területet, vizet, és energiaforrást igényel, miközben az üvegháztartást okozó gázok kibocsátása kisebb.

Fordította: Szekeres Péter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

A krizantém gondozásának aranyszabályai

2019. november 21. 13:39

A dísznövény-nemesítők évszázados munkájának köszönhetően a sokoldalú és változatos krizantémnak sikerült kilépnie a „temetői virág” szerepéből, és mára a vágott, cserepes és kerti változataival meghódította az otthonokat, a kerteket és a parkokat is. Mit tehetünk házikert-tulajdonosként azért, hogy margitvirágaink éveken keresztül legszebb pompájukban, egészségesen növekedjenek?

Milyen növény a mángold? Mit érdemes tudni róla?

2023. február 14. 04:36

Azt hallottam, hogy nagyon egészséges és sokféleképpen elkészíthető a mángold. Milyen növény a mángold? Mit lehet tudni a termesztéséről?

Mit lehet javítani a gyengén fejlődő magnólia gondozásában?

2022. október 18. 04:36

Tavaly októberben ültettem ki a magnóliát és azóta semmi figyelemreméltó nem történt a növénnyel. Tanácsot szeretnék kérni, mit lehet javítani a gondozásában?

Így virágzik sokáig a liliom a kertben

2023. szeptember 4. 05:40

A liliomok (Lilium) között vannak nehezebben és könnyebben gondozható növények. Ha megfelelően válogatjuk össze a fajokat és fajtákat, akkor majdnem egész évben díszíthetik a kertünket.