Az Európai Bizottság engedélyezte a rovaralapú takarmány használatát, ám az elterjedésükhöz további lépések szükségesek.
A francia-tunéziai startup, a nextProtein üdvözölte az Európai Bizottság azon döntését, miszerint engedélyezik a rovaralapú haltáp használatát, de véleményük szerint még sokat kell tenni azért, hogy az elavult jogszabályok ne lassítsák le a fenntartható mezőgazdaság szempontjából fontos terület fejlődését.
2050-re a világ lakosságának számát 9 milliárdra becsülik, a táplálék és hulladék kérdése egyre égetőbbé válik. A nextProtein úgy gondolja, hogy a megoldás ezekre a problémákra a rovaralapú fehérjetakarmány előállítása.
Egy új felmérés szerint 2022-re a rovarokra alapozott takarmány piacának értéke az 1 milliárd dollárt is elérheti. Az ehető rovarok magas tápértékkel rendelkeznek, a tömeg-fehérje arányuk nagyon kedvező.
A hagyományos takarmányokhoz képest a rovar „betakarítás” és a rovarokból származó tápanyag előnyösebb a környezet védeleme és az erőforrások felhasználása szempontjából is.
A NextProtein társalapítója, Syrine Chaalala úgy véli, hogy a rovarokból származó fehérje a kulcsa a fenntartható jövőnek. „A tenyésztett halak nagy részét hagyományos haltáppal etetik, amely a tengeri ökoszisztémák kimerüléséhez járul hozzá. A rovaralapú haltáp viszont környezetbarát megoldást kínál az akvakultúra számára. Rovarjaink szerves hulladékkal táplálkoznak, főleg gyümölccsel és zöldséggel, tehát a mi fehérjealapú takarmányunk használatával enyhíthető a kimerülőfélben lévő, vad halállományra nehezedő nyomás.”
„A mi prioritásunk az, hogy elérjük az elavult a jogszabályok módosítását, hogy a fehérjealapú takarmány eljusson a baromfi- és a sertéságazatába is” – hangsúlyozta a NextProtein társalapítója és vezérigazgatója.
Az Európai Bizottság feladata, hogy a jogszabályok helyes módosításával lehetővé tegye, hogy ez az új, modern iparág teljes mértékben ki tudjon bontakozni. Ez mindannyiunk érdeke, hiszen a rovaralapú fehérjetakarmány előállítása lényegesen kevesebb területet, vizet, és energiaforrást igényel, miközben az üvegháztartást okozó gázok kibocsátása kisebb.
Fordította: Szekeres Péter