Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Június utolsó napjaiban folytatódott a rekkenő hőséggel tarkított időjárás. A nappali hőmérséklet rendszeresen 30 °C fölé kúszott, de éjszakára sem csökkent 20 fok alá. Némi enyhülést az időnkénti záporok, zivatarok sem hoztak a magas páratartalom miatt.

A kalászos gabonák és a repce betakarítása ütemesen halad, akárcsak a tarlóhántás. Ahol van nedvesség a talajban, ott megkezdődött a tarlókon az elszóródott magvak kelése és az évelő gyomnövények újrahajtása, tehát a tarlókezelések elvégzése ezeken a területeken most lesz aktuális.

A mezei és közlekedési utak mentén látványosan megszaporodtak az arankafertőzés miatti foltok. A fertőzés emellett az évelő pillangós területeken is terjed, ezek irtása a törvény szerint kötelező lenne, de a védekezés üteme nem elégséges. Az arankafertőzés sokszor más haszonnövényeken is előfordul, de ebben az esetben is kötelező ennek az élősködőnek az irtása.

Arankafertőzés útpadkán
Arankafertőzés útpadkán

A tarlókon a parlagfű kelése most a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni. A meghagyott parlagfű néhány cm-es állapotában is képes virágozni, illetve magot kötni, tehát már a virágzás kezdete előtt végezzük el a tarlóhántást a pollenszóródás és a magérlelődés elkerülése érdekében.

Parlagfű búzatarlón
Parlagfű búzatarlón

A napraforgó virágzása általános. A betegségek terjedését a magas hőmérséklet most gátolja, de az alsó, idősebb leveleken általánosan előfordul az alternáriás levélfoltosság. Lassú ütemben a szklerotíniás tőfertőzés is terjed, de a talajok száradása gátolja a nagyobb mértékű tőpusztulást.

Csökkent a levéltetű-fertőzés, de a mezei- és lucernapoloskák szívogatása miatt a tányérok környékén és a levélnyélen emelkedik a sebzések miatti felrepedések száma. A száraz-meleg idő nem kedvez a sebzésen keresztüli gombás eredetű fertőzéseknek.

Azokon a tájegységeken, ahol elegendő nedvesség van a talajban, ott a párás meleg kedvezően hat a kukorica növekedésére. A címerhányás és a csőképződés mindenütt elkezdődött, illetve már tart.

A kukoricamoly első nemzedékének rajzása a nyugati tájegységekben is lezajlott. A kikelt lárvák még nem furakodtak be a címerbe és a szárba, de az ilyen jellegű kártétel napokon belül megkezdődik.

Kukoricamoly-kártétel száron
Kukoricamoly-kártétel száron

Az amerikai kukoricabogár rajzása vontatottan halad, a csapdák csupán néhány bogarat fognak. A gyapottok bagolylepke rajzása szünetel, de a vetési bagolylepkék repülése folyamatosan emelkedik. A virágzó növények vonzó hatást gyakorolnak a peterakó nőstényekre, beleértve a gyomos területeket is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gombákra kell a leginkább figyelni

2024. július 1. 15:40

Az időjárás továbbra is kedvez a gombák szaporodásának. Akik a szőlő lisztharmata ellen nem védekeztek, azok valószínűleg szüretelni sem fognak idén. Figyelnünk kell a levéltetvek terjedésére is, hiszen az időjárás kedvező életfeltételeket teremt számukra, és ne feledkezzünk meg a poloskákról és burgonyabogarakról sem.

Minden kultúrában terjednek a gombabetegségek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 17:10

A meleg és pára határozza meg a kórokozók terjedését, emellett a tetvekkel, a szőlőkabócával és hamarosan a dióburok-fúróléggyel is számolni kell.

Terjednek a napraforgó és a burgonya gombabetegségei – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 16:10

Kalászosokban már a tarlókezelés a téma. Kukoricában rajzik a kukoricamoly, napraforgóban és burgonyában a gombabetegségek jelentenek kihívást.

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

2019. szeptember 3. 08:32

A bagolylepke fajok aktivitása nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat. A csapdák napi 10-20-as egyedszámban fogják a káposzta, a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok bagolylepkéket.

Integrált termesztés a kertészeti és szántóföldi kultúrákban

2018. december 10. 12:06

A technika napjainkban zajló robbanásszerű fejlődése következtében a mezőgazdaságban is nő a kutatás-fejlesztés súlya, fokozódik az igény arra, hogy új tudományos eredményeken alapuló technológiák váljanak elérhetővé.

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

2019. július 2. 08:36

Kukoricában a kukoricamoly fertőzés a területek 100%-át érinti, egyre több a gyapottok-bagolylepke a csapdák fogási anyagában és megjelentek az első kukoricabogár imágók is.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.