Kevesen tudják, de a zöld dióból ebben az időszakban isteni befőtt készíthető. Zárójelben árulom el, hogy a zölddió-likőr sem bonyolultabb.
Mivel a házunk előtt 30 éve nagy diófák állnak, a családunkban természetessé vált, hogy minden évben, az őszi-téli időszakban diós süteményeket készít az anyukám, és júniusban a polcokra kerülnek a dióbefőttek és likőrök.
Sőt, a diólevelet szárítva is eltesszük, mivel remek gyógytea-alapnak számít a kamilla, a hársfa, a körömvirág, a csalán és a többi gyógynövény mellett.
A zölddió-befőtt varázsosan néz ki, az íze pedig egészen különleges. Aki egyszer kipróbálja, szerintem egy életen át kedvelni fogja. Az elkészítése kicsit időigényes, de megéri fáradni vele. Ráadásul ezek a szépséges befőttek a téli, ünnepi szezonban ajándékba is adhatóak, hiszen nemigen találunk ilyesmit a boltokban.
![](https://agroforum.hu/assets/uploads/2024/07/dio00.jpg)
![](https://agroforum.hu/assets/uploads/2024/07/dio07.jpg)
No, de most lássuk a receptet!
Zölddió-befőtt
Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 1 kg cukor, 1 liter víz (+ 4 dl víz a sziruphoz), 2 ek borecet, 1 citrom/narancs héja, fahéj, szegfűszeg, pici rum
Elkészítés:
- A zöld diókat leszedjük, megmossuk, spéktűvel megszurkáljuk több helyen, majd 2 hétre hideg vízbe áztatjuk. A vizet naponta 2-szer cserélni kell! A második hét végére a dió színe egészen sötét, feketés árnyalatú lesz.
- Ezután borecetes vízbe tesszük a diókat, és forrástól számított 10-15 perc alatt puhára főzzük.
- A 4 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a citrom/narancs reszelt héját és a fűszereket ízlés szerint.
- A szirupba kanalazzuk a leszűrt diót, és takaréklángon 5 percen át főzzük, majd állni hagyjuk egy napon át. Másnap és harmadnap megismételjük ezt (közben hűvösbe tesszük és egy gézlappal letakarjuk a fazekat), és csak az utolsó napon töltjük üvegekbe a diót. A hátra maradt szirupot felforraljuk, hozzáadunk egy kevés rumot, és ezzel a forró lével töltjük fel az üvegeket, majd lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük őket 24 órára.
A zölddió-befőtt, azt hiszem, minden családban másképp készül el, ilyesformán kicsit olyan, mint a magyar lecsó. Mindenki más fűszerezéssel, más főzési metódussal teszi el, így a végeredmény is minden házban más lesz.
A mi receptünk nagyon régi, a nagymamáim, dédnagymamáim régi, ferde száras betűvel írt, mára megbarnult szakácskönyvekből származik. Nem is modernizáljuk, hiszen így fennmarad az az íz, ami anno a felmenőink asztalára került.
A diólikőr ennél sokkal egyszerűbb, egyszer, régen, egy olvasóm küldte el nekem. Kipróbáltam és beleszerettem, hiszen annyira gyorsan elkészül és annyira szép!
Zölddió-likőr
Hozzávalók: 15 zöld dió, 40 dkg cukor, 10 szem szegfűszeg, 4 rúd fahéj, vanília (aroma), 1 liter vodka
Elkészítés:
- A diót megmossuk, felkarikázzuk (ilyenkor még puha). Kesztyűt érdemes venni, mert fog a dióhéj, és aztán nem jön le az ember bőréről!
- Hozzáadjuk a dióhoz a cukrot és a fűszereket, majd felöntjük a vodkával. Jól záródó nagy méretű üvegbe töltjük az egészet (vagy több kisebbe), lezárjuk és hetente egyszer felrázzuk. Karácsonykor kell kinyitni, leszűrni – és tálalni.