Életmód, gasztronómia

Hogyan készítsünk zölddió-befőttet?

Agrofórum Online

Kevesen tudják, de a zöld dióból ebben az időszakban isteni befőtt készíthető. Zárójelben árulom el, hogy a zölddió-likőr sem bonyolultabb.

Mivel a házunk előtt 30 éve nagy diófák állnak, a családunkban természetessé vált, hogy minden évben, az őszi-téli időszakban diós süteményeket készít az anyukám, és júniusban a polcokra kerülnek a dióbefőttek és likőrök.

A zölddió-befőtt varázsosan néz ki, az íze pedig egészen különleges. Aki egyszer kipróbálja, szerintem egy életen át kedvelni fogja. Az elkészítése kicsit időigényes, de megéri fáradni vele. Ráadásul ezek a szépséges befőttek a téli, ünnepi szezonban ajándékba is adhatóak, hiszen nemigen találunk ilyesmit a boltokban.

No, de most lássuk a receptet!

Zölddió-befőtt

Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 1 kg cukor, 1 liter víz (+ 4 dl víz a sziruphoz), 2 ek borecet, 1 citrom/narancs héja, fahéj, szegfűszeg, pici rum

  1. A zöld diókat leszedjük, megmossuk, spéktűvel megszurkáljuk több helyen, majd 2 hétre hideg vízbe áztatjuk. A vizet naponta 2-szer cserélni kell! A második hét végére a dió színe egészen sötét, feketés árnyalatú lesz.
  2. Ezután borecetes vízbe tesszük a diókat, és forrástól számított 10-15 perc alatt puhára főzzük.
  3. A 4 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a citrom/narancs reszelt héját és a fűszereket ízlés szerint.
  4. A szirupba kanalazzuk a leszűrt diót, és takaréklángon 5 percen át főzzük, majd állni hagyjuk egy napon át. Másnap és harmadnap megismételjük ezt (közben hűvösbe tesszük és egy gézlappal letakarjuk a fazekat), és csak az utolsó napon töltjük üvegekbe a diót. A hátra maradt szirupot felforraljuk, hozzáadunk egy kevés rumot, és ezzel a forró lével töltjük fel az üvegeket, majd lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük őket 24 órára.

A zölddió-befőtt, azt hiszem, minden családban másképp készül el, ilyesformán kicsit olyan, mint a magyar lecsó. Mindenki más fűszerezéssel, más főzési metódussal teszi el, így a végeredmény is minden házban más lesz.

A mi receptünk nagyon régi, a nagymamáim, dédnagymamáim régi, ferde száras betűvel írt, mára megbarnult szakácskönyvekből származik. Nem is modernizáljuk, hiszen így fennmarad az az íz, ami anno a felmenőink asztalára került.

A diólikőr ennél sokkal egyszerűbb, egyszer, régen, egy olvasóm küldte el nekem. Kipróbáltam és beleszerettem, hiszen annyira gyorsan elkészül és annyira szép!

Zölddió-likőr

Hozzávalók: 15 zöld dió, 40 dkg cukor, 10 szem szegfűszeg, 4 rúd fahéj, vanília (aroma), 1 liter vodka

  1. A diót megmossuk, felkarikázzuk (ilyenkor még puha). Kesztyűt érdemes venni, mert fog a dióhéj, és aztán nem jön le az ember bőréről!
  2. Hozzáadjuk a dióhoz a cukrot és a fűszereket, majd felöntjük a vodkával. Jól záródó nagy méretű üvegbe töltjük az egészet (vagy több kisebbe), lezárjuk és hetente egyszer felrázzuk. Karácsonykor kell kinyitni, leszűrni – és tálalni.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

Mihez kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

2024. március 29. 08:10

A legtöbb család túlvállalja magát a húsvéti tojásfőzéssel. Hogy miért? Mert szépen mutatnak a hímes tojások az ünnepi tálakon, főként, ha sokfélét festünk. De mit kezdjünk a megmaradt főtt tojással az ünnepek után?

Borkoktélok a kánikulai napokra

2024. július 15. 16:40

Idén is folytatódik a tavalyi promóció, amelynek célja az, hogy a fiataloknak megmutassák a minőségi magyar bor sokszínűségét.

Hagyományos szatmári ízek karácsonyra

2023. december 19. 13:40

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen az országban, aki (amikor a rázúduló feladatok némileg csökkennek) riadtan számolja a napokat karácsonyig. Mert igen, tudom, hogy ez az ünnep nem a fogyasztásról szól, és nem a „mit eszünk” a lényeg, de azért zabpehellyel és némi tejtermékkel csak nem lehet nekiindulni az ünnepnek... És akkor az ajándékokról még nem is beszéltem.

Frissen szedett gombából készíthető kalóriaszegény finomságok

2024. május 4. 16:10

A gombát ezerféleképpen el lehet készíteni: grillezve is isteni, és apró tésztákba töltve, Wellington-bundában húsra simítva és tésztához kínálva petrezselymesen-tejszínesen, vagy fehérborban megpárolva, salátákba és rizsbe keverve.