Életmód

A görögdinnye-fogyasztás egészségügyi előnyei

Agrofórum Online

A görögdinnye rengeteg citrullint és likopint tartalmaz, két olyan jótékony hatású növényi vegyületet, amelyek alacsonyabb vérnyomást, jobb anyagcsere-folyamatokat és az edzés utáni izomfájdalmak mérséklését eredményezik.

A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék családjába tartozó, nagy méretű, édes gyümölcs, amely eredetileg Dél-Afrikából származik. Gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Rokonai a sárgadinnye, a cukkini, a sütőtök és az uborka.

A görögdinnye rengeteg vizet és tápanyagot, ugyanakkor nagyon kevés kalóriát tartalmaz, és rendkívül frissítő hatású. Ezenkívül rengeteg citrullint és likopint is tartalmaz, két hatékony növényi vegyületet, amelyek kiváló tápanyagforrások.

A lédús dinnye fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, többek között alacsonyabb vérnyomást, jobb inzulinérzékenységet eredményezhet, és csökkentheti az izomfájdalmat. Bár a görögdinnyét túlnyomórészt frissen fogyasztják, le is fagyasztható, gyümölcslé készíthető belőle, vagy turmixokhoz adható.

Tápértéke

A görögdinnye főleg vízből (91%) és szénhidrátból (7,5%) áll. Szinte egyáltalán nem tartalmaz fehérjét vagy zsírt, és nagyon alacsony a kalóriatartalma. 100 gramm nyers görögdinnye tápanyagtartalma a következő:

Energia: 30 kcal
Víz: 91%
Fehérje: 0,6 gramm
Szénhidrát: 7,6 gramm
Cukor: 6,2 gramm
Rost: 0,4 gramm
Zsír: 0,2 gramm

Szénhidrát

A görögdinnye csészénként (152 gramm) 12 gramm szénhidrátot tartalmaz. E szénhidrátok többnyire egyszerű cukrok, például glükóz, fruktóz és szacharóz.

A görögdinnye kis mennyiségű rostot is tartalmaz. Glikémiás indexe (GI) – amely azt mutatja, hogy az ételek milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet étkezés után – a görögdinnye esetében ez 72-80 között mozog, ami magasnak számít.

Egy-egy adag görögdinnye azonban viszonylag kevés szénhidrátot tartalmaz, így fogyasztása nem befolyásolja jelentős mértékben a vércukorszintet.

Rostok

A görögdinnye csekély rostforrásnak számít, mivel mindössze 0,4 grammot tartalmaz 2/3 csészénként (100 gramm).

Vitaminok és ásványi anyagok

A görögdinnye remek C-vitamin-forrás, emellett számos más vitamin és ásványi anyag kiváló forrása.

  • C-vitamin: ez az antioxidáns nélkülözhetetlen a bőr egészsége és az immunrendszer működése szempontjából.
  • Kálium: ez az ásványi anyag fontos a vérnyomás szabályozásához és a szív egészségéhez.
  • Réz: ez az ásványi anyag leginkább a növényi táplálékokban fordul elő, és gyakran hiányzik a nyugati étrendből.
  • B5-vitamin: más néven pantoténsav, ez a vitamin valamilyen mennyiségben szinte minden élelmiszerben megtalálható.
  • A-vitamin: a görögdinnye béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezet A-vitaminná tud alakítani.

Egyéb növényi vegyületek

A görögdinnye más gyümölcsökhöz képest gyenge antioxidáns-forrásnak számít. Gazdag azonban a citrullin nevű aminosavban és likopin nevű antioxidánsban, amelyek számos egészségügyi előnnyel bírnak.

Dinnye

Citrullin

A görögdinnye a citrullin nevű aminosav leggazdagabb ismert étrendi forrása. A legnagyobb mennyiség a gyümölcshúst körülvevő fehér héjban található. A szervezetben a citrullin az esszenciális aminosavvá, argininné alakul át.

Az arginin számos szerv – például a tüdő, a vese, a máj, az immunrendszer és a reproduktív rendszer – számára is fontos, és bizonyítottan elősegíti a sebgyógyulást. A görögdinnye leve remek citrullinforrás, és jelentősen megnövelheti mind a citrullin, mind az arginin mennyiségét a vérben.

Bár a görögdinnye az egyik legjobb étrendi citrullinforrás, egyszerre körülbelül 15 csészényit (2,3 kg) kellene elfogyasztani ahhoz, hogy kielégítsük az arginin napi ajánlott bevitelét.

Likopin

A görögdinnye a legismertebb friss likopinforrás, amely a vörös színéért felelős erős antioxidáns. Valójában a friss görögdinnye jobb likopinforrás, mint a paradicsom. A vizsgálatok szerint a friss görögdinnye leve hatékonyan emeli a vér likopin és béta-karotin szintjét. A szervezet a likopint részben béta-karotinná alakítja, amely aztán A-vitaminná alakul.

A görögdinnye egészségügyi előnyei

A görögdinnye fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár – ezek a közül a legfontosabbak a következők:

  • Alacsonyabb vérnyomást eredményez

A magas vérnyomás a krónikus betegségek és a korai halálozás egyik fő kockázati tényezője. A görögdinnye remek citrullinforrás, amely a szervezetben argininné alakul át. Mindkét aminosav elősegíti a nitrogén-oxid termelését. A nitrogén-oxid egy gázmolekula, amely az erek körüli apró izmokat ellazítja és kitágítja. Ez a vérnyomás csökkenéséhez vezet. A görögdinnye fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és az artériák merevségét a magas vérnyomásban szenvedőknél.

  • Csökkenti az inzulinrezisztenciát

Az inzulin létfontosságú hormon a szervezetben, és részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor a sejtek rezisztenssé válnak az inzulin hatásával szemben. Ez emelkedett vércukorszinthez vezethet, és összefügg a metabolikus szindrómával és a 2-es típusú cukorbetegséggel. A görögdinnye leve és az arginin bevitele egyes vizsgálatok szerint összefüggésbe hozható az inzulinrezisztencia csökkenésével.

  • Csökkenti az edzés utáni izomfájdalmat

Az izomfájdalom a kemény edzés jól ismert mellékhatása. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a görögdinnye leve hatékonyan csökkenti az edzés utáni izomfájdalmat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hamarosan szedhető a csipkebogyó: így tárolhatjuk be télire

2024. október 3. 05:40

A dér által megcsípett csipkebogyó elkezd megpuhulni és könnyebb is lesz feldolgozni, akár gyógyteának, akár lekvárnak használnánk fel.

Virágszárítás: így tehetjük el a nyár színeit a szürke hónapokra

2024. szeptember 10. 05:40

A virágszínekről télen sem kell lemondani, ha ismerjük a virágszárítás apró trükkjeit. Hozok pár tippet, amivel nekem évek óta szépen száradnak, színtartóan a virágok!

Higiéniai fortélyok a sikeres befőzésért

2024. augusztus 20. 05:40

Jön már a fákról a rengeteg gyümölcs, a kertben minden szüretelhető vagy szedhető, aktuális kérdés lett a befőzés, vagyis inkább a tartósítási eljárások sokasága.

A helyben termelt élelmiszer költséget és szén-dioxidot takarít meg

2024. augusztus 11. 10:10

Mennyire költség- és környezetkímélő, ha egy elszigetelt közösség élelmiszer-szükségletének jelentős részét maga állítja elő?

40 fok fölött tényleg felrobbanhat a dinnye?

2023. július 20. 13:40

A tavalyinál nagyobb a kínálat a nyár egyik kedvenc gyümölcséből, a görögdinnyéből. Pedig az időjárás nem mindig kegyes hozzá, a forróság erre a növényre is rossz hatással van.

Elkezdődött a dinnyeszüret - nem lesz gond a minőséggel

2020. július 16. 14:43

A napokban országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, és a hazai görögdinnye még szeptemberben is elérhető lesz az üzletekben, piacokon. Az átlagos dinnyefogyasztás 10 kg/fő/év; egyre népszerűbbek a többféle formájú valamint a magnélküli dinnyék – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Kutatók feltárták a görögdinnye eredetét

2021. június 19. 05:09

A Washington University kutatóinak genetikai vizsgálatok segítségével sikerült meghatározni a görögdinnye eredetét.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1. 14:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.