Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Július első dekádjában átmeneti felfrissülés után tovább folytatódott a forró meleget hozó időjárás. Nappalonként rendszeresen 30-35 °C körül sütött a nap és éjszakára sem csökkent a hőmérséklet 20 fok alá, emiatt csökkent a hajnali harmatképződési hajlam. Csapadék ugyan hullott rendkívül szeszélyes eloszlásban, de ez csak helyileg enyhített az országos vízhiányon.

A kalászos gabonák aratása jó ütemben halad, a szalma elhordása és a tarlóhántás viszont kissé elmaradt. Emiatt sok a felgyomosodott tarló, ahol a parlagfű 30-40 cm-es példányai bimbós állapotba kerültek, viszont az árvakelések nem kezdődtek el.

Mielőbb gyorsítani kell a tarlóhántás ütemén, mielőtt a parlagfű pollenszóródása tovább nehezítené az allergiások amúgy nehéz helyzetét, és megindulhatna az elszóródott gabonamagvak kelése.

Parlagfű búzatarlón
Parlagfű búzatarlón

A kukorica-növényállományokon még nem látszik a hőség okozta stressz, mindenütt virágzik. Az alsó leveleken a hőség miatt nem emelkedett a levéltetű fertőzés, viszont erősödött a takácsatka fertőzés.

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást. Emiatt még nem észlelhető címer- vagy szártörés, de a növények kb. 20%-án jól megfigyelhető a kártevő ürüléknyoma.

Ekkora mértékű kukoricamoly fertőzés mellett indokolt a kémiai védekezés.

Az amerikai kukoricabogár rajzása most még minimális, a csapdák alig fogják a bogarakat, így a leveleken történő hámozgatás sem feltűnő. A gyapottok bagolylepke rajzása alacsony, a hernyók károsítása szintén, de a kártevő feromonos csapdázása és vizuális megfigyelése indokolt.

Amerikai kukoricabogarak
Amerikai kukoricabogarak

A napraforgó teljes virágzása országos. Az egyes területeken lezúduló víz foltokban hervadásos tüneteket okoz a növényeken, másutt viszont az alsó levelek aszály miatti felszáradása okoz károkat.

A korábban jelentősnek mondható alternáriás levél-és szárfoltosság nem erősödött és más kórokozó gombák fellépése sem tapasztalható. A tőpusztulást okozó fehérpenészes rothadás (szklerotinia) tünetegyüttese nem változott.

A gyomirtás hiányosságából adódó parlagfű táblaszegély-fertőzés sok állományra jellemző, ezek megszüntetése nehéz feladat a fölhasználók számára.

A szójavetéseken erősödő takácsatka-fertőzés figyelhető meg, a kártevő szaporodásának különösen kedvez a jelenlegi meleg időjárás. A más években előforduló bogáncslepke hernyókárosítás eddig még elmaradt, de a foltszerűen előforduló rágás tüneteire nem árt odafigyelni.

Takácsatka szójaállományban
Takácsatka szójaállományban

A burgonyaültetvények fitoftórás és alternáriás fertőzése csak az öntözött állományokban erősödött, másutt a szárazság és a meleg idő gátolja a kórokozók terjedését. Ugyanakkor a növény számára kedvezőtlen körülmények miatt élettani eredetű levélszáradás is elkezdődött, ami nehezíti a pontos károsító meghatározást.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyorsan terjed a moníliás fertőzés: Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 5. 16:10

Ekkora nedvességhiány mellett minden szabadföldi növény élettevékenysége a minimálisra csökkent, továbbra is mindennapos a légköri aszály, a napégés, valamint a lomb- és gyümölcshullás.

Még mindig károsít a kukoricamoly: Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 4. 16:10

Némi szünet után ismét rajzik a kártevő lepke alakja a dél-magyarországi térségben, feltehetően ez már a 3. nemzedék kukoricamoly.

Erősödött a szőlőlevelek lisztharmat-fertőzöttsége – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. augusztus 28. 16:10

Almásokban és körtésekben pedig a megszokottnál kb. 1 hónappal korábban elkezdődött a termés betakarítása.

Készülődnek a mezei pockok – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. augusztus 28. 08:10

A kisült területek mezei pocok populációja jelenleg a ruderális területeken (parlag, árokpart) tartózkodik, illetve az évelő pillangósokon összpontosul.

Megérkeztek a molykártevők a kukoricába

2021. június 29. 05:34

A nyári időszak legveszélyesebb kártevői a kukorica föld feletti részein a molykártevők. Az első gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) és kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) hernyókat, a jelenlétükre utaló nyomokat (1. kép) máris megtalálhatjuk a kukoricatáblákban, így nyugodtan mondhatjuk, betelepedésük, felszaporodásuk megkezdődött.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: már károsít a káposztalégy, rajzik a repcedarázs

2022. szeptember 7. 16:04

A repce sok potenciális kártevője miatt indokolt a vetések gyakori szemléje, mert ebben a korban még fokozottan érzékenyek a növények bármiféle károsításra.

Rajzanak az amerikai kukoricabogár imágók

2020. július 8. 12:17

Az amerikai kukoricabogár imágók egyre nagyobb tömegben rajzanak elő, de még lárvák is találhatók a kukorica gyökerein.

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

2019. július 2. 08:36

Kukoricában a kukoricamoly fertőzés a területek 100%-át érinti, egyre több a gyapottok-bagolylepke a csapdák fogási anyagában és megjelentek az első kukoricabogár imágók is.