Növényvédelmi előrejelzés

Kezdhetjük a védekezést a nyugati dióburok-fúrólégy ellen – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Az elmúlt évszázad legforróbb napjait éljük. A 40 °C-ot megközelítő, helyenként elérő hőmérséklet minden élőlényt próbára tesz.

A magas hőmérséklet, az erős UV-sugárzás, a légköri aszály már most is jelentős károkat okozott a szántóföldi és kertészeti kultúrákban. A károsítók okozta növényvédelmi problémák most háttérbe szorultak az élettani jellegűek mellett.

Általánosan, minden növényt érintő problémát okoz a napégés. Sajnos ez a kár szinte minden évben megismétlődik. Így van ez most az almások esetében is. A gyümölcshullás fő okozója a hőség és az azt kísérő napégés.

Alma-levélkanalasodás hőségtől
Alma-levélkanalasodás hőségtől

Persze a lehullott termés mintegy 20-25%-ában megtalálható az almamoly fejlett, többségében L5-ös fejlettségű hernyója. A lepke alacsony létszámban, de továbbra is rajzik, míg a levélaknázó és sodrómolyok is röpülnek a feromon csapdákba, de mérsékelt ütemben.

Ahol a korábbi időszakban vértetűfertőzés alakult ki, ott a további terjedés megállíthatatlan. Az újabb kolóniák megjelenése most a fák árnyasabb oldalára jellemző. Minimális a varasodás és a baktériumos tűzelhalás-fertőzés terjedési veszélye, míg a lisztharmatnak kedvező lehetne a meleg, de az alacsony páratartalom miatt ez esetben sem következett be a lisztharmat-fertőzés erősödése.

Cseresznye- és meggyültetvényekben az extrém időjárási viszonyok következtében jelentős az elsárgult és lehullott levelek száma. A jelenség elsősorban élettani jellegű, de a levelek egy része – nem is kevés – blumeriellás levélfoltosság eredetű.

A dióültetvényekben július közepére látványosan megerősödött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása. A korábban észlelt néhány darabos csapdafogás hirtelen heti 20-30-ra szökött fel. Itt az ideje a védekezések megkezdésének.

A dióburok-fúrólégy mellett ebben az évben a szemölcsös gubacsatka látványos térnyerésének lehetünk szemtanúi. A házikerti fák szinte mindegyike erősen fertőzött a kártevővel, de ilyenkor már semmi értelme a védekezésnek, halasszuk télire, illetve tavaszra.

A szabadföldi paradicsom és a burgonya idősebb, alsó levelein jelentkező alternáriás levélelhalás mellett igen nagy mértékű a napégés okozta levélszáradás is. A két tünetet nehéz megkülönböztetni, de a következmény azonos, jelentős levélveszteség. Szabadföldi paprikán a termések napsütötte oldalán szintén a napégés okoz károkat.

Napégés paprikán
Napégés paprikán

A fogékony rózsafajták egy részén megkezdődött a csillagrozsda miatti levélhullás, a teljes levélvesztés megelőzése érdekében permetezzünk réztartalmú gombaölő készítményekkel.

A fügefák levelein levélkárosodást, hámozgatást okoz a füge-levélmoly hernyója. Érik a füge, így most nem tudunk védekezni a kártevő ellen.

Fügemoly kártétele
Fügemoly kártétele
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Készüljünk a lemosó permetezésre! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. október 16. 10:40

A lemosó permetezésekre a legnagyobb biológiai hatékonysággal a réz-kén tartalmú készítmények használhatók.

Fenyegetik kártevők vagy betegségek a frissen kikelt búzát és árpát? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. október 15. 17:10

A korábbi esőzések következtében az őszi árpa és a búza vetése most érte el csúcspontját. Jelenleg még a kikelt vetések csupán 1-2 leveles fejlettségűek.

Szürkepenészes rothadás fenyegeti a szőlőt – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. október 9. 09:40

A vékony héjú és tömött fürtű fajták különösen érzékenyek a betegségre. A szüret felgyorsítása az egyetlen védekezési lehetőség.

Menteni kell gyorsan a napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. október 8. 16:10

A megbetegedett tányérok elhalása megkezdődött, a betegségtől pedig rothadásnak indulnak, és szétesnek.

Aktuális tél végi feladatok: metszés és tápanyag-utánpótlás

2020. február 12. 10:36

Metszés közben vizsgáljuk át a fák törzsét, ágait, így meggyőződhetünk róla, hogy van-e pajzstetű fertőzés, vagy áttelelő takácsatka tojás a növényeken.

A vattaszerű csomókat az almafákon vértetű okozhatja?

2022. november 6. 04:37

A vattaszerű csomók az almafákon vértetű jelenlétére utalnak? Tudok most védekezni ellenük?

Töretlenül terjeszkedik az almafa vértetű

2020. június 25. 04:36

Az almafa vértetű a dús lombozat védelmében folyamatosan terjeszkedik a vesszőkön és a hajtásokon. A szívogatás nyomán, a fiatal vesszőkön sejtburjánzás indul el, amit a viaszbevonat most még eltakar.

Hogy védekezzünk a vértetű ellen?

2021. április 7. 11:16

A vértetű (Eriosoma lanigerum) az alma egyik legnehezebben elpusztítható állati károsítója.