Életmód

Ne dobja ki a dinnyehéjat, ennyi minden készíthető belőle

Agrofórum Online

A rekkenő nyári hőségben szívesen fogyasztunk dinnyét, ám a héját általában kidobjuk. Kevesen tudják, hogy a dinnye ezen része is fogyasztható: isteni lekvárt, savanyúságot vagy akár kandírozott csemegét lehet készíteni belőle.

Természetesen nem a külső kemény zöld héjból, hanem a zöld héj és a piros gyümölcshús közötti fehér részből, amit egy éles késsel könnyedén le lehet fejteni a dinnyehéjról – olyan állagú lesz, mint a nyers tök.

Érdemes kipróbálni, milyen vele dolgozni, mert soha többé nem dobjuk ki többé úgy a dinnyehéjat, mint azelőtt. Így csökken a szemétmennyiségünk, de ár-érték arányban is jobban járunk, hiszen több anyagot tudunk felhasználni.

Igaz, grilleztünk, vendégeink voltak, gondoltam, megkínálom őket, hiszen akkor készült épp el. Kíváncsi voltam, mit szólnak.

Elsőre értetlenül néztek: dinnyehéj? Azt meg lehet enni?

Mondtam, persze, kóstoljátok meg!

(A kandírozott dinnyehéj amúgy nagyon hasonlít a kandírozott gyömbérre, csak világosabb és nem csíp, helyette finom, könnyű íze van és gyümölcsösebb jellegű.)

Szóval, a vendégek megkóstolták, ízlelgették, elégedetten felsóhajtottak, és azt mondták, tegyem csak az asztalra a tálat, még csipegetnek belőle, úgyis társasozunk. Ez ebéd után volt. Este tízkor mentek el, addigra a tálon semmi sem maradt. Mondta is a férjem, no, ezt jól megkóstolták…

Kandírozott dinnyehéj

Hozzávalók:

1 kg görögdinnyehéj, 1 kg cukor

Elkészítés:

1.) Hámozzuk le a görögdinnye vékony zöld héját (krumplipucolóval), majd a fehér részt vágjuk ujjnyi vastag, kb. 3 centis hasábokra. Persze, akinek úgy tetszik, vághatja egész hosszú vékony csíkokra is vagy kockára.
2.) Tegyük a hasábokat egy nagy lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd kezdjük el főzni. (Van, aki megszórja 1 tk szódabikarbónával és egy éjszakán át áztatja, és csak utána dolgozza fel.)
3.) Forrástól számítva, 15 percig főzzük, amíg enyhén megpuhulnak a hasábok. Szűrjük le, tegyük félre őket.
4.) Ugyanabban a fazékban keverjük össze a cukrot a vízzel, főzzünk belőle cukorszirupot, majd szórjuk bele a dinnyehéjakat és főzzük addig, amíg azok opálossá válnak. Folyamatosan keverni kell, mert könnyen „odakap”. A dinnyehéjak sötétebbé, üvegesebb külleművé válnak, a víz elpárolog.
5.) Vegyük ki a kész héjdarabokat és egy sütőpapírral bélelt tepsiben szárítsuk meg, majd forgassuk porcukorba őket. Üvegekbe töltve, hűvös helyen érdemes tárolni őket.

Az elkészítés folyamatát szépen bemutatják ezen a videón – bár itt a végső porcukrozás elmarad:

Ez egy sokkal egyszerűbb, rövidebb recept, érdemes kipróbálni:

A dinnyelekvár szintén ebből a fehér héjrészből készül, hagyományos módon – az íze miatt azonban a végeredmény minden lesz, csak nem hagyományos. Érdemes ezt is kipróbálni!

Dinnyelekvár

Hozzávalók:

1 kg dinnyehéj, 35 dkg cukor, 1 bio citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor (vagy vanília aroma), 1-2 teáskanál fahéj

Elkészítés:

1.) Hámozzuk le a dinnye zöld héját, majd a fehér részt aprítsuk fel. Tegyük egy mély edénybe, szórjuk rá a cukrot, takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk állni néhány órán át, hogy levet eresszen.
2.) Miután levet engedett, szórjuk rá a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd kezdjük el alacsony lángon főzni, folyamatosan kevergetve, hogy ne égjen le. Körülbelül 2 órán keresztül főzzük, amíg eléri a megfelelő sűrűséget.
3.) Ha szépen besűrűsödött, kanalazzuk steril üvegekbe (ezeket előzetesen ki kell főzni), majd az üvegeket lezárva fordítsuk fejjel lefelé 10 percre, végül helyezzük egy éjszakára száraz dunsztba. (Mivel nem használunk tartósítószert, célszerű a kupakokat alkohollal fertőtleníteni.)

A görögdinnye héjának fehér része is tartalmaz hasznos tápanyagokat – igaz, ezek egy része a hőkezelés miatt elvész, de ha nyersen használjuk fel, például salátákhoz vagy smoothie-kba turmixolva, akkor a tápanyagok is megmaradnak.

A dinnyehéjban sok C-vitamin, B-vitamin, kalcium, kálium és magnézium van (utóbbiak hasznosak a nagy melegben, főként fejfájósoknak), de tartalmaz citrullint is, egy olyan aminosavat, amely jó hatással van a keringésre és a fogyásban is segít, ha épp diétázunk.

Nyilván, itt a nyers változatról beszélünk, nem a lekvárra és a kandírozott dinnyehéjra. Emellett hidratál (nem annyira, mint a piros gyümölcshús) és a rosttartalma jót tesz az emésztésnek, miközben alacsony kalóriatartalmú, így beleilleszthető a legtöbb fogyókúrás étrendbe.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ágyi poloskák szinte kiirthatatlanok – előzzük meg a megjelenésüket!

2024. október 17. 06:40

A petéik alig 1 milliméteresek, a kifejlett egyedek pedig 5 milliméter hosszúak és kiválóan rejtőzködnek.

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

2024. október 14. 13:10

Honnan tudható, hogy a kamrában álló tűzifa kiszáradt-e már, és tüzelésre alkalmas? Adunk egy jó tippet: csak egy kis mosogatószerre lesz szükség.

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

2024. október 12. 14:10

Kiderült, hogy ha a koleszterinszint csökkentésére van szükség, akkor nem kevesebb, hanem egyenesen sokkal több tojást kell fogyasztani.

Szelídgesztenye vagy vadgesztenye: melyik hatásos a molylepkék ellen?

2024. október 9. 11:40

A vadgesztenye termése különösen gömbölyded és kerek, míg a szelídgesztenye termése lapos és egyik oldalra kúpos.

Mit csináljunk a megmaradt sonkával húsvét után?

2024. április 6. 08:10

A legtöbb családban húsvét után marad a hűtőben főtt sonka, amire a többnapos rokonlátogatásokkal egybekötött eszem-iszom miatt kevésbé vágynak az emberek. Érdemes hát a „hétköznapi ebédekbe” rejteni a főtt sonkát, hogy ne vesszen kárba.

Tények és tévhitek az illóolajokról

2024. május 17. 07:10

Egy illóolaj akkor tekinthető 100%-os tisztaságúnak, ha az olaj kizárólag a növény esszenciális kivonatát tartalmazza, mindenféle hozzáadott anyag nélkül.

Mit kell tennünk a bodzával tavasszal?

2024. május 3. 14:10

A bodzavirágokat gyakran használják szörpök és lekvárok készítéséhez, a bogyókat pedig még ennél is többféle formában.

Borkoktélok a kánikulai napokra

2024. július 15. 16:40

Idén is folytatódik a tavalyi promóció, amelynek célja az, hogy a fiataloknak megmutassák a minőségi magyar bor sokszínűségét.