Gépészet

Braud szőlőkombájn a gyakorlatban: tiszta és hatékony szüret, pofonegyszerű gépkezelés – Az új gépkezelők is könnyen megértik

AGROTEC Magyarország Kft.

Országszerte szinte mindenhol 100% tisztaságú és páratlanul hatékony gépi szüretet produkáltak a New Holland Braud szőlőkombájnok a hazai helyszíni demonstrációkon, ami önmagában is figyelemre méltó. Az viszont, hogy a gép kezelését gyorsan és egyszerűen el lehet sajátítani úgy, hogy a pontosságon nem esik csorba, pontot tehet a szőlészetek egyik kiemelt problémájának végére.

Amilyen precíz ugyanis a továbbfejlesztett Opti Grape II bogyózóval szerelt Braud szőlőkombájn, annyira könnyű a vezérlés kezelői szemmel – ami a beruházás kockázatát épp úgy csökkenti, mint megoldja a fülkékből is hiányzó munkaerő kérdését az ültetvényekben.

Braud szőlőkombájn helyszíni bemutatók: aprólékos és gyors munka, kedvező költségek

2023-ban neves magyar pincészetnél mutatkoztak be a legújabb Braud szőlőkombájnok. Az Enyingen és Tokaj vidékén egy-egy, Szekszárd és Villány szőlőiben hat-hat helyen tartott, egyenként 2-3 hektáros helyszíni demonstrációkon a szőlészek összehasonlíthatták a New Holland gépek tudását a kézi szüretelés vagy saját eszközeik képességéivel.

Az országjárás önmagáért beszélt: a New Holland Braud automatikája finoman vezette a gépet, miközben a gyümölcs és maga a növény is sértetlen maradt – úgy, hogy a tartályba tisztábban és harmadával olcsóbban került egy brigád munkájához képest.

A New Holland szőlőkombájnokat ugyanis úgy tervezték, hogy 8 hektárral is végezni tudjanak egy műszak alatt, ehhez pedig elég egyetlen, alapvető műszaki érzékkel bíró kezelő.

Az oxidáció előtt járó betakarítás szinte veszteség nélkül

A Braud továbbfejlesztett szériájának SDC rázórendszere a kézi szüret finomságát másolva tudja rendkívüli hatékonysággal gyűjteni a bogyókat.

A konkurensektől eltérő rázóléc-felfüggesztésnek köszönhetően az intenzitás szőlőfajtákhoz igazítható, a leválasztott szemek pedig hasonló elvet követve hullanak alá a rugalmas poliuretán NORIA gyűjtőrendszer kelyheibe, mintha hagyományosan, puttonnyal végeznénk el a feladatot – a gyorsaság viszont egy teljesen más dimenzió.

Az őszi demonstráció során bemutatott, utószortírozó rendszerre alapozó Opti-Grape II bogyózórendszer szinte csak a tökéletes gömb formájú szőlőszemeket juttatja a tartályba. Működési elve, hogy a bogyózóegység után egy szortírozó asztalon át légbefújással szűri ki a deformált szemeket, valamint a standard tisztítóventilátor után véletlenül a terményben maradt hulladékot.

A végeredmény egy 99%-os tisztaságú szüret gyakorlatilag léveszteség nélkül, mely során a roncsolt, botritiszes szemek vagy épp a poloskák sem kerülnek a tartályba.

A gép sikere óriási, évente 400 gördül le belőlük a Braud üzem szalagjáról, köszönhetően annak, hogy olivaültetvényektől a kávéfarmokon át a legjobb francia borvidékekig bárhol megbirkóznak a betakarítással.

A magyar szőlészetekben uralkodó 1,60-2,20-as sortávokra is számos gépet kínál a széria 8.50L, 9050L és 9050L Plus, 9070L, valamint 9090L és 9090L Plus kivitelben.

Hogyan jutottak el a szőlőkombájnok a mai sikerekig?

A gyors és költséghatékony szőlőszüretelést biztosító szőlőkombájnok ötlete már az 1960-as évekbeli USA-ban is felmerült, ám a gondolatot csírájában fojtották el a kézi munkaerő szakszervezetei. A rázóléces, alsó gyűjtő szállítószalagos betakarítógépek felemelkedésére végül a ‘70-es évek Ausztráliájában került sor.

A piaci részesedés megszerzéséhez a gépek „keze alá” kezdtek dolgozni, óriási, 200-400 hektáros léptékben telepítve újra modern kordonrendszerrel az ültetvényeket. A megoldással ritkán lakott területeken is megvalósíthatóvá vált a szőlőtermesztés. A nemzetközi elterjedést a kontinens sikere segítette: Ausztrália azóta a világ jelenleg tizedik legnagyobb borexportőre.

New Holland Braud szőlőkombájnok – nem volt más lehetőség, mint a legjobbá válni

A szőlőkombájnok 1970-es évekbeli felfutása Európában egy gazdasági visszaesés időszakával esett egybe, ami az innovatív gabonakombájnjairól ismert francia márkát, a Braudot is elérte.

A telített piacon azonban a márka nem a féket húzta be, inkább lépett egy merészet. A hatalmas gyártókapacitást és tapasztalatait egy teljesen új, specializált gép gyártásába fektette. Ezzel született meg a Braud szőlőkombájn széria, amely 1980-ban nemcsak SIMA aranyérmet zsebelt be. Íratlanul lett közönségkedvenc a mindössze négy év alatt eladott 2000 gépével.

A szakértő szerint a kezelőbarát műszaki háttér bizonyított

A 44 éve tartó technikai sikernek világszerte rengeteg gazda örülhet a mai napig. Felmerül azonban a kérdés, hogy az új technológiai megoldásokat mennyire könnyen lehet megtanulni, az érintőképernyős monitorral milyen gyakori a költséges hibák kockázata, mennyire balesetbiztos a csúcstechnológiát képviselő szőlőkombájn, ha vezetője még csak ismerkedik a rendszerekkel.

A kezelői tapasztalat a demonstrációk során is egybevágott a korábbi magyar vásárlók elmondásaival – a gépet egyszerű irányítani, a kijelző minden lényeges információt szem előtt tart, a beállítások elvégzése pedig nemcsak gyors, de kényelmes is.

Mindezt Szijj József, az AGROTEC Magyarország Kft. egyik legtapasztaltabb szerviztechnikusa vallja a gépekről. A szakember nemcsak a mostani demonstrációk egyik kezelője volt, de nem túlzás azt állítani, hogy a pályán 35 éve aktív mezőgazdasági gépszerelő az egyike a legtapasztaltabbaknak, ha New Holland kombájnokról van szó.

Villámgyors szüret, könnyű gépkezelői betanulás a New Holland szőlőkombájnjaival

Szijj József szerint a Tokaji borvidéket is megjárt Braud 9070L szőlőkombájnnal a gyakorlat azt mutatja, elég mindössze egy kis műszaki érzék, és a fülkében ülve minden szinte ösztönösen átláthatóvá válik.

A munkakörnyezet az új Braud 9000-es gépcsaládban egyébként is sokat fejlődött kezelői szemmel – jobb a zajszűrés, új tárolórekeszek teszik egyszerűbbé a használatot, miközben a teljes panorámás, 5,2 m2-es üvegfelület tökéletes rálátást biztosít a sorokra. A használat során azonban a legfontosabb az intuitív multifunkciós kezelőszerv-kiosztás és az, hogy az automatika kiegészíti a homályos foltokat, támogatja a tanulási folyamatot.

A gép fejlődésében nagy lépés az IntelliView monitor átláthatósága, valamint az, hogy ezen könnyen és gyorsan elérhetőek az alapbeállítások, akár szőlőfajta szerint differenciálva a szüretelési paraméterek kiválasztását.

A gépkezelőnek ennek köszönhetően nem kell külön beállítani se fordulatszámokat, se más alapparamétereket: azok mind ajánlottak és megjelennek IntelliView monitoron. A kijelzőről teljeskörű tájékoztatás olvasható le a gép összes működő eleméről: például a felborulás elleni védelem jelzi, ha valamit korrigálni kell. A demonstrációk bizonyították, az új kezelők is könnyen megértik az utasításokat” – mesélt tapasztalatairól Szijj József.

A Braud betakarítógépekkel nyitva az út a precíziós gazdálkodás felé az ültevényekben is

A New Holland szőlőkombájnok újításaival ma már a költség- és környezetkímélő munkát biztosító precíziós gazdálkodáshoz is minden adott a szőlészeteknek is. A gépeket 2-3%-os hozammérési pontossággal dolgozó rendszerrel szerelhetjük fel.

Ehhez a talajkövetést biztosító hidraulikus vázon található a hozammérés adatait szolgáltató súlyérzékelő, mellyel ürítésenként mérhető a gyümölcsmennyiség a Braud 9070L típusnál.

Teli tartállyal a gép közvetlenül ürítés előtt, valamint ürítés után is kiemeli önmagát, és a két emelés közötti hidrosztatikai teljesítményszükséglet eltérése alapján számítja ki a termésmennyiséget. Mindez a GPS koordináták hozzáadásával tervezhetővé teszi a tápanyagpótlási folyamatokat, kikövetkeztethetőek az esetleges talajproblémák.

A gépeket olyan további intelligens vezérlési rendszerekkel is ellátták, mint a SmartSteer automata kormányzási rendszer vagy az Automated Crop Setup (ACS) funkció, utóbbira a szüretelési beállításokat menthetjük el.

Amire figyelmet kell fordítani, az a sorra való ráállás és ráfordulás, vagyis összességében a helyes fürtzóna megválasztása, a sebesség, a rázófordulat és a verőlécek előfeszítése, a ventilátorok fordulata.

Az első szakasz után fontos az ellenőrzés: mindig nézzük meg, hogy mit is „műveltünk. A kormányzásban az automata infrás sorvezető segít, a menetkaron elhelyezkedő összes beállítással és irányítással kapcsolatos működtető elem megtalálható.”

A szerviztechnikus szerint a gépkezelő dolgát az új OptiGrape II rendszer tovább egyszerűsíti, komoly hibáktól így nem kell tartania a gépek tulajdonosainak.

„Az új OptiGrape II szortírozórendszerrel szerelve a gépkezelőtől plusz figyelmet csak a megfelelő menetsebesség, tisztítógörgők és tisztítóventilátorok fordulatának beállítása igényel a tökéletes must-, illetve boralapanyag tartályba kerüléséhez.

A kacs-, szár- és levélmaradvány, a beteg és zöld szemek, üres héj, poloska és egyéb szennyeződés mind a földre kerül. Hiba pedig így szinte sosem fordul elő a gépekkel. Amire érdemes ügyelni, az a fix mágnesek tisztán tartása, ha ez elmarad, akkor ugyanis felmerülhet fennakadás, torlódás az anyagáramlásban.”

Az új felszereltség a 4 hengeres 164 LE-s erőforrással ellátott vagy 6 hengeres 182 LE teljesítményre képes New Holland Braud 9000M- és 9000L-szériás kombájnoknál érhető el.

Megbízható mezőgazdasági gépeket keres az eredményesebb szőlészeti munkához? Bízza a feladatot a New Hollandra! Keresse a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. munkatársait! Értékesítőik országos lefedettséggel várják megkeresését:

www.agrotec.hu/kapcsolat

www.agrotec.hu/gepertekesito-kereso

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kubota® M6-111 Utility, egy igazi okos, mindenes traktor

2024. október 16. 14:40

Ha nagyon nehéz munkaeszközök emeléséről van szó, a Kubota M6-111 Utility megmutatja, valóban mire is képes.

Változás a Kverneland és Vicon termékek magyarországi forgalmazásában

2024. október 16. 12:40

2024 októberétől/novemberétől három új importőr fogja értékesíteni a Kverneland és Vicon termékeket hazánkban.

Az állattartónak biztonságérzet, hogy egy New Holland traktor a középkategóriában sem veszi félvállról a teljesítményt és a felszereltséget – gazdariport

2024. október 15. 14:40

A New Holland traktorok teljesítménykategóriától függetlenül követik a trendeket, anélkül, hogy túlbonyolítanák a dolgokat.

Fliegl Aranytermés Akció: most érdemes beruházni a jövőbe!

2024. október 11. 13:10

A Fliegl Aranytermés Akció keretében 2024. december 1-ig vagy a készlet erejéig kedvezményesen vásárolhatók meg a legnépszerűbb pótkocsik és adapterek.

Traktorok, szőlőkombájnok és dióbetakarító - Gépújdonságok a szőlő- és gyümölcstermesztésben

2018. június 25. 16:08

Antonio Carraro, Massey-Ferguson, Kubota kertészeti traktorok, Braud és Pellenc szőlőkombájnok, valamint Flory dióbetakarító gép Amerikából.

Az SDF Group az Agritechnicán

2019. december 14. 07:39

A hannoveri kiállításon az SDF csoport tagjai (Deutz-Fahr, Lamborghini, Same) gazdag programmal jelentkeztek.

Ez a jövő: napszámosok helyett szőlőkombájn

2018. december 8. 13:33

Sokan félnek a szüretelőkombájn használatától, de a tapasztalatok nem igazolják a gazdák aggodalmait. Nem kellenek napszámosok, nem baj, ha sár van, a szüretelőgép hatékonyan végzi el a feladatát.

Szőlőszüret: Kézzel - kontra - géppel

2018. szeptember 5. 17:12

Pellenc Optimum 660 önjáró szőlő betakarítógépet tesztelt a KITE Zrt. Maróti Attila visontai szőlősgazda birtokán.