Agrárközélet

Ukrán drón rongált meg egy orosz kompot, amely katonai célokat szolgált

Agrofórum Online

Egy ukrán dróntámadás megrongált egy kompot, és egy ember meghalt Port Kavkazban, Oroszország déli krasznodari régiójában – közölte Veniamin Kondratyev regionális kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazásban. Az érintett kikötőből jelentős gabonaexportot bonyolít le Oroszország a Fekete-tengeren keresztül.

Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy a támadás „jelentősen megrongálta a Slavianint”, amely szerintük az utolsó vasúti komp volt, amelyet Oroszország katonai célokra használt a térségben.

„A megszállók ezzel a komppal vasúti kocsikat, járműveket és konténereket szállítottak katonai célokra” – közölte az ukrán vezérkar.

Tűz keletkezett

A dróncsapás következtében a kikötőben keletkezett tüzet később eloltották – jelentette a RIA állami hírügynökség a segélyszolgálatok forrására hivatkozva.

A Reuters brit hírügynökség egyik oldalról sem tudta azonnal megerősíteni a támadásról szóló beszámolókat.

Krími összeköttetés

Kavkaz kikötője a Krím-félszigettel szemben, egy szárazföldi részen található. Az ott állomásozó kompok segítenek összekötni Oroszország szárazföldi részét a Krímmel, amelyet Moszkva 2014-ben csatolt el Ukrajnától.

Gabonaexport

Oroszország olaj- és gabonaexportot is szállít a kikötőből a Fekete-tengeren keresztül. Májusban az ukrán hadsereg azt közölte, hogy rakétákkal támadta a kavkazi kikötő olajterminálját.

Lefoglalt teherhajó

A támadás néhány nappal azután történt, hogy Ukrajna lefoglalt egy külföldi teherszállító hajót a Fekete-tengeren, Odessza régiója közelében, és őrizetbe vette a kapitányt, akit azzal gyanúsítanak, hogy segített Moszkvának ukrán gabonát exportálni az oroszok által megszállt Krímből.

A hajó, amelyet nem azonosítottak, egy közép-afrikai ország lobogója alatt közlekedett, és többször is kikötött a krími tengeri kikötőben, Szevasztopolban, hogy 2023–24-ben a „kifosztott” térségből mezőgazdasági termékeket vegyen fel – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU).

(Térkép: Google Térkép)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Egyre többen érdeklődnek az EU terményei iránt

2022. február 26. 15:34

A májusi határidős búza jegyzése napközben 16%-kal emelkedett, ami az Euronext búza valaha volt legnagyobb napközbeni emelkedése.

Román terv a gazdálkodók védelme érdekében

2023. június 24. 14:47

Román tisztviselők olyan intézkedéseket fontolgatnak, amelyek a helyi gazdálkodók számára elsőbbséget biztosítanak a fekete-tengeri konstancai kikötőben a betakarítási időszakban.

Nyolc százalékkal nőtt az európai búzaexport

2023. március 9. 08:03

Az EU-adatok bontása azt mutatja, hogy ebben a szezonban Franciaország maradt a legnagyobb EU-s búzaexportőr 8,39 millió tonnával.

Így védi az élelmiszerárakat Moszkva

2021. február 10. 11:29

Új információk láttak napvilágot az orosz gabonakivitel-korlátozásokkal  kapcsolatban. Az orosz piac belső stabilitását célzó vámrendszer bevezetése kapcsán meghatározásra kerültek a főbb gabonanövényekre vonatkozó exportadók. Az erről szóló rendeletet Mihail Mishusthin miniszterelnök hagyta jóvá.