Életmód

A gazdálkodók 96 százaléka iszik alkoholt több-kevesebb rendszerességgel az Egyesült Államokban

Agrofórum Online

Globálisan sem lehet jobb a helyzet, az ital a stresszoldás elfogadott, bár nem megfelelő eszköze a mezőgazdaságból élők számára.

Egy friss amerikai tanulmány szerint az ottani gazdák 20 százaléka alkohollal próbálja orvosolni a munkájából adódó, rá nehezedő nyomást. Az ital természetesen sohasem lehet megoldás semmire, ám az adatok alighanem globálisan is igazak lehetnek az ágazati szereplőkre.

A Georgiai Egyetem kutató úgy vélik, alighanem a sokszor nehéz fizikai megerőltetést jelentő, rengeteg rizikót tartogató, az átlagosnál gyakran hosszabb, monoton, ismétlődő munkavégzés és a veszélyes munkakörnyezet vezet oda, hogy öt farmerből egy rendszeresen a pohárhoz nyúl. Való igaz, a gazdálkodás a 10 legveszélyesebb munka között szerepel az Egyesült Államokban.

„Az alkoholfogyasztás még mindig elfogadottabb módszer a stressz leküzdésére, mint beszélni valakivel a problémáról” – mondta Christina Proctor, a tanulmány vezető szerzője. Mindezt tetézi, hogy vidéken az USA-ban is híján vannak a pszichológusoknak és más specialistáknak, sőt a gazdák tartanak a megbélyegzéstől, illetve meglehetősen bizalmatlanok a „lélekgyógyászokkal” szemben.

Az interjúk során kiderült, hogy a farmerek attól tartanak a legjobban, hogy az alkalmazóik, megbízóik, kollégáik alkalmatlannak tartják őket a munkájukra, ha rendszeresen pszichológushoz járnak. Marad tehát – egyedüli és rossz megoldásként – az ital és a befelé fordulás.

Ha az összképet nézzük, az még döbbenetesebb: a gazdálkodók 96 százaléka fogyaszt több-kevesebb rendszerességgel alkoholt, háromból egy személy hetente többször is. Ez nyilvánvalóan gyakran a stresszoldás kényszeréből származik.

A kutatásban 1045 amerikai gazdálkodó vett részt, akadtak köztük marhatenyésztők, búza- és kukoricatermesztők, illetve a zöldség-gyümölcs ágazatban dolgozók egyaránt. A teljes felnőtt népességben 21,7 százalék azok aránya, akik legalább 5 alkoholos italt fogyasztottak az előző hónapban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Őszi vetésű növények táplálása levélen keresztül - táplálás, stresszoldás, energetizálás

2020. augusztus 28. 10:20

Az őszi vetésű növények, kalászosok, repce speciális körülmények között kezdik meg a fejlődésüket. Mit értek a speciális körülményen? Folyamatosan hűlő talajt, gyakorta arid (száraz) időjárást, biotikus és abiotikus stresszhelyzeteket.

Agrár stresszoldás

2019. november 26. 16:47

A CAUSSADE kukorica és napraforgó vetőmagjaiból fejlődő állományok kedvezőbb víz- és tápanyaghasznosításuk révén intenzívebb és homogénebb virágzásúak.