Életmód, gasztronómia

A helyben termelt élelmiszer költséget és szén-dioxidot takarít meg

Agrofórum Online

A helyi lakosok élelmiszer-termelése a fenntarthatósági célok elérésében fontos szerepet játszik, mégsem alapoznak rá a döntéshozók.

A lokális, „láthatatlan” termelés jelentősége

A helyi élelmiszerek világszerte kulcsfontosságúak az őslakosok élelmezésbiztonsága és egészsége szempontjából, de a helyi, „nem hivatalos” előállításuk gyakran láthatatlan a hivatalos statisztikákban. Következésképpen ezeket a gazdaságokat gyakran figyelmen kívül hagyják az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló irányelvekben.

Például az észak-amerikai sarkvidék bennszülött közösségeit vegyes gazdálkodás jellemzi, amely a formális, fizetésen alapuló munka mellett vadászatot, halászatot, gyűjtést és csapdázást is magában foglal. A térség a társadalmi, gazdasági és éghajlati változások miatt is gyors átalakuláson megy keresztül. Kanadában a szén-dioxid-adó bevezetése hatással van a helyi élelmiszer-alapanyag előállítása során felhasznált üzemanyag költségeire.

Hogy megértsék az északi-sarkvidéki élelmiszerrendszerek szén-dioxid-adót magában foglaló irányelvekre való érzékenységét, első lépésként a kutatók megpróbálták felbecsülni a helyi élelmiszer-termelés gazdasági és környezetvédelmi jelentőségét a kanadai sarkvidék nyugati részén fekvő Inuvialuit régióban. Ehhez a szerzők egy 2018-ban végzett regionális tanulmány adatait használták fel. Ennek célja az inuit termesztők által egy éven belül megtermelt élelmiszer teljes ehető tömegének kiszámítása volt.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése helyben

A szerzők ezután kiszámolták, mennyibe kerülne ezen élelmiszerek boltban megvásárolható, importált termékekkel való helyettesítése, például a marhahús, sertéshús, csirke vagy tenyésztett hal. Ezután megbecsülték a bolti helyettesítők előállításával és az északi-sarkvidéki közösségekbe történő szállításával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást. Végül megbecsülték, hogy átlagosan egy kilogramm élelmiszer termeléséhez mennyi üzemanyagot használhattak fel a helyiek. Ebből az információból következtettek a régióban a helyi élelmiszer-előállításban felhasznált üzemanyag teljes mennyiségére.

Az eredmények szerint a helyi élelmiszerek importált piaci termékekkel való helyettesítése több mint 3,1 millió kanadai dollárba kerülne évente, és több mint 1000 tonna CO2-egyenérték-kibocsátással járna. Ezzel szemben a helyi előállításhoz felhasznált üzemanyag hozzávetőleg 295 000 kanadai dollárba kerül, és 317-496 tonna kibocsátással jár, ami kevesebb mint a fele annak, mint a helyettesítő (bolti) termékek esetében.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a helyi élelmiszer-előállítás, még akkor is, ha fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik – ahogy az a kanadai sarkvidéki közösségekben történik –, gazdaságilag hatékonyabb és kevésbé szén-dioxid-intenzív, mint az ipari élelmiszer-termelés – mondta az egyik kutató. – A helyi élelmiszer-előállítás csökkenti az ellátási láncoktól való függést is, amelyek érzékenyek az éghajlatváltozásra.”

Minden közösségben szerepe van a helyben előállított élelmiszernek

Az eredmények azt mutatják, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos eljárások és irányelvek, amelyek nem veszik figyelembe a helyi élelmiszer-termelést, ronthatják a kibocsátási célokat. Továbbá hátrányosan befolyásolhatják az élelmezésbiztonságot és az egészséget a távoli közösségekben, amelyek a népesebb régiókhoz képest fokozott gazdasági és logisztikai korlátokkal néznek szembe.

Ez a megállapítás azért fontos, mert jól szemlélteti, hogy bár az éghajlatváltozás globális, a kibocsátás sikeres csökkentése helyileg adaptált módszereket igényel, más régiókban is.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

Új DLG platform a jövő élelmiszer-termeléséhez

2023. április 6. 10:34

Hogyan használhatunk innovatív termesztési rendszereket, hogy a világ növekvő népességét egészséges, tápláló és fenntartható módon előállított élelmiszerekkel lássuk el?

Változott az élelmiszerek csomagolását befolyásoló rendelet

2019. január 18. 08:46

A rendelet hatálybalépése előtt a 10/2011/EU rendelet alkalmazandó rendelkezéseinek megfelelő műanyagok és műanyag tárgyak 2020. január 31-ig forgalomba hozhatók, és a készletek kimerüléséig forgalomban maradhatnak.

Hathavi csúcsra ugrottak a világpiaci élelmiszerárak

2020. szeptember 4. 10:02

Augusztusban különösen a cukor árindexe emelkedett, 6,7 százalékkal 81,1 pontra, elsősorban az EU-ban és a világ második legnagyobb cukorexportáló országában, Thaiföldön uralkodó kedvezőtlen időjárási feltételek miatt.

Egyre nagyobb a verseny a húshelyettesítő ételek piacán

2020. július 14. 04:36

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa.