Gépinfo

Furcsa gép született mechanikai gyomirtásra, látni kell munka közben is

Agrofórum Online

A sorokat és a sorközöket egyaránt képes gyommentesíteni egy új, német fejlesztésű gép, amely 98 százalékos hatékonysággal dolgozik.

A permetszerek európai uniós visszaszorítása miatt egyre inkább előtérbe kerülnek kontinensünkön a mechanikai gyomirtás eszközei. Ilyen a bajorországi Photoheyler különleges kapája is, amely két fiatalember, Stefan Heinrich és Thomas Stangl fejlesztése.

A munkagép legjellegzetesebb részei az elöl, egy sorban dolgozó forgókapák. A szélső 4-4 egy irányban forog, a közbülsők pedig kettesével egymással ellentétesen. A munkagép nemcsak a sorokat tisztítja meg a gyomoktól, de jelentős részben a sorközöket is.

A precíz munkavégzésben kamerarendszer, valamint intelligens szoftver segíti, a fejlesztők szerint a gép a gyomok 98 százalékát képes detektálni és elpusztítani. Megbízhatóan és hatékonyan dolgozik még nagy munkasebesség mellett is, nemcsak vegyszert, de jelentős mennyiségű kézi munkaerőt is kiváltva. A maximális munkasebességet a gyártó 3,5 km/h-ban határozta meg.

A cikk végén lévő videóban jól látható, hogy a kapákat hordozó keret nincs folyamatos vízszintes mozgásban (szitálásban), a kapák lényegében nyílegyenesen haladnak a sorokban. A traktorkezelőnek csak az erőgép működtetésére kell figyelnie, a többit a munkagép elvégzi maga.

A speciális kialakítású forgókapák szinte tökéletes munkát végeznek, cukorrépában például már kétleveles állapotban használható a gép. A kezelő jól rálát a munkaterületre, az aktív kormányzású támkerekek pedig tökéletes súlyelosztást garantálnak minden pillanatban. A forgókapák igény esetén 20 cm-re kiemelhetők, ebben az esetben egy normál sorközművelőt kapunk, ahol a hátul futó szárnyas kapák végzik el a gyommentesítést.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A német traktorok megalázták a mezőnyt, toronymagasan a legjobbaknak számítanak odahaza

2024. október 18. 09:40

Európában évente mintegy 210 ezer új traktort értékesítenek. Németország ebből nagyjából 30 ezerrel veszi ki a részét.

Világrekord: 24 óra alatt 1587 darab szilázsbála készült

2024. október 13. 08:10

2024 nyarán Svédországban új világrekordot állítottak fel a Kverneland bálázó-csomagoló kombinációval, amely 24 órán át bálázott szünet nélkül.

Meglepetés: negyedével bővült a hazai pickup-piac

2024. október 12. 16:10

Összesen 107 445 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben. A két évvel ezelőttihez képest 7,6 százalékkal bővültek az eladások.

A keletnémet Fortschritt alapjaira építenek elektromos kombájnt

2024. október 5. 08:10

Radikálisan új megközelítéssel kívánnak betakarítógépet konstruálni, amely akár 30 százalékos energiamegtakarításra képes a hagyományos kombájnokhoz viszonyítva.

Részleges terminálás is végezhető a Busa forgókapájával

2024. május 20. 12:10

Ha a Busa állítható forgókapájának szögét visszább vesszük, elérhető részleges terminálás.

BUSA forgókapák Európában

2022. január 17. 12:32

A forgókapák kései prémium minőségű speciális rugóacélból készülnek, és a speciális kovácsolás technikának köszönhetően erősek, szívósak ugyanakkor rendkívül kopásállók.

Az új talajművelési technológiák nem helyezik hatályon kívül a MAGÁGYKÉSZÍTÉST ősszel sem!

2020. szeptember 18. 08:45

Őszi vetések során sokszor – leginkább költségtakarékosság szempontjából – több technológiai lépést is kihagyunk, mondván, kikel az úgy is. Ez igaz is lehet, ha az időjárás is a segítségünkre van.

Amíg él, mezőgépeket fejleszt - Hazai mezőgépgyártók I.: Busa Bt.

2015. április 22. 10:05

Horváth Benedek, a Busa Bt. alapítója élete jelentős részében ezekkel foglalkozott, nem csoda tehát, hogy nagy szeretettel tud beszélni a mezőgazdasági gépekről.