Zöldség-Gyümölcs

Mikor takarítható be a japán körte?

Agrofórum Online

Hófehér húsa, alma alakú formája – és meghökkentően magas ára – megkülönbözteti ezt a fajtát a többi körtefajtától. De mit tud ez a japán körte, és miért rajonganak érte annyira az emberek?

A nashi vagy japán körte (Pyrus pyrifolia) gazdag, legalább 3000 ezer éves múlttal büszkélkedhet. Eredendően Kelet-Ázsiából származik, de mind a japánok, mind a kínaiak, mind a koreaiak sajátjuknak vallják.

Borsos ára ellenére kelendő

Bár külleme alapján a gyümölcs inkább almának tűnik, határozottan körte íze van. A hagyományosénál sokkal krémesebb, sokkal ízesebb, ráadásul a héja is finomabb, ha úgy tetszik „elegánsabb”, miközben a húsa is különleges krémfehér színű. A hazai hipermarketekben és bioboltokban 600-1000 forint között változik az ára (darabonként), ennek ellenére folyamatosan van rá igény.

S hogy miért ennyire drága ez a körte?

Nos, a válasz a termesztési folyamatokra vezethető vissza.

  • A japán körte a termesztési ciklusa során több munkát igényel. Az ültetett változatnak meg kell felelnie a régió éghajlatának. Mivel a japán körte nem öntermékeny, ezért egy másik japán körte fa közelébe kell ültetni a keresztbeporzás érdekében.
  • Az ültetési hely is létfontosságú, mivel a fáknak nyár elején naponta legalább nyolc órányi napfényre van szükségük. Napfény nélkül nem hoznak elegendő virágot, ami azt jelenti, hogy nem lesz termésük.
  • A japán körte termesztésének másik fontos része a gyümölcsök ritkítása – itt válik különösen munkaigényessé a termesztés. Ezek a fák ugyanis rendkívül sok gyümölcsöt teremnek, amelyeket ritkítani kell.

Általános szabály, hogy a három körtéből álló fürtöket egyre kell csökkenteni, és csak kettőt kell hagyni azokon a területeken, ahol négynél több körte van. Ha ezt a munkafázist kihagyják, egyetlen fán több száz körte teremhet, amelyek aztán nem tudnak megfelelően beérni.

Szimbolikus jelentőséggel bír

A nashi körte az ősi kínai hagyományokban a jólét és a halhatatlanság jelképe, míg a koreai néphagyomány szerint az egészség, a bölcsesség és a termékenység szimbóluma volt. A nashi körte ma is a kényelmet és a szeretetet jelképezi a kínaiak körében.

Az alábbiakban csokorba szedtük mindazokat az érdekességeket, amelyeket erről a körtefajtáról tudni érdemes:

  • Noha a legtöbben a finom íze miatt vásárolják, a rendkívül lédús nashi körte kitűnő szomjoltó is a nyári hőségben.
  • Kizárólag érett állapotban szabad betakarítani – ilyenkor a gyümölcs kemény, a méretéhez képest nehéznek tűnő és világos sárgászöld színű. Ezzel szemben a túlérett nashi körte mély aranyszínűvé válik, és elveszíti ropogós állagát.
  • 3000 évvel ezelőtt Ázsiában ez a különleges gyümölcs kifejezetten az előkelő családok és a gazdagok csemegéjének számított.
  • Az ausztrálok évente körülbelül 4500 tonna nashit majszolnak el, amelynek körülbelül 90 százalékát a Victoria állambeli Goulburn Valleyben termesztik.
  • Egy nagyobb nashi körte a napi C-vitamin 8-10 százalékát, valamint a rostok 16 százalékát is biztosítja.
  • Az érett nashi körtét akár 2 hétig is tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de óvatosan kell bánni vele – látszólagos szilárdsága ellenére rendkívül sérülékeny.
  • A nashi körtét párolva, grillezve, sütve, grillezve vagy frissen szeletelve is elfogyaszthatjuk. Különösen jól passzol a csirkehúsos ételekhez és sertéshúshoz, valamint a sajttálakhoz.
  • A nashi körte magnéziumban igencsak gazdag. A magnézium több száz biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetben, támogatja a csontok és a szív egészségét, és enyhítheti a PMS, a szorongás és a depresszió tüneteit.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Kipergés-ellenálló repcék

2020. július 14. 07:55

A szélsőséges időjárás és a deszikkáláshoz felhasználható készítmények körének szűkülése miatt talán soha nem volt annyira fontos a repcehibridek hozamstabilitása, mint most.

Új John Deere kombájn remek árfolyamkedvezménnyel!

2021. május 10. 04:47

Új kombájnberuházásnál a gép tulajdonságai mellett sokszor a legfontosabbak a különböző beruházást segítő lehetőségek a finanszírozás tekintetében. A legújabb KITE akcióban egyes új John Deere kombájnok remek árfolyamkedvezménnyel vásárolhatóak meg csupán a meghatározott készlet erejéig!

Katasztrófavédelem: a meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

2022. június 28. 16:39

Idén már több mint tízezer tűz keletkezett a szabadban.

Ezeket a gyógynövényeket gyűjthetjük be júliusban

2023. július 25. 09:10

Lassan magunk mögött hagyjuk a júliust, ideje áttekinteni azokat a gyógynövényeket, amelyeket ilyenkor gyűjthetünk, hogy aztán áldásos hatásukat a hideg őszi-téli napokon is élvezhessük.