12℃ 6℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Növénytermesztés

A minőségi búzatermesztés agrotechnikája

Agrofórum Online

A hazai hagyományos, nagy növényekre (gabonafélék, olajnövények) alapozott szántóföldi növénytermesztés az elmúlt években meglehetősen nehéz helyzetbe került. Ennek okai összetettek.

A nehézségeket elsősorban a közismerten kedvezőtlen világpolitikai és világpiaci folyamatok idézték elő, de nem hallgathatjuk el azokat az okokat sem, amelyek a gabonavertikum szétszabdaltsága, a termelők-felhasználók-fogyasztók érdekei közötti ellentmondások, valamint a gabonanövények technológiafejlesztésében meglévő jelentős hiányosságok jelentenek. Ezek a külső és belső folyamatok a hazai búzatermesztést is számottevően sújtják. (…)

A jelenlegi helyzetben a termelők, feldolgozók és felhasználók a búza minőségének javítását egyaránt elsőrendű feladatnak tartják. Az esetek jelentős részében azonban a búza minőségét egyoldalúan az étkezési (malmi, javító) minőségre szűkítik le, pedig a búza minősége sokkal diverzifikáltabb.

Új piaci minőség

A jövőben egyre fontosabb lesz a termelők és felhasználók számára, hogy a hagyományos minőségi kategóriák mellett új piaci minőségi szegmenseket találjunk és azokhoz megfelelő fajtákat és agrotechnikát kapjanak a termelők.

Ilyenek lehetnek speciális élelmiszeripari, ipari feldolgozási minőségi kategóriák, de lehet speciális minőséget biotermeléssel előállítani, vagy éppen olyan minőséget, amelyet a száraztészták, külpiacok igényelnek.

A jövőben olyan „egzotikus” búzaminőség is megjelenhet a mindennapi életünkben, mint az antociánban gazdag, „healthy-food” termékek készítésére alkalmas színes (kék, vörös) búzák. A minőségi búza nagy tömegét azonban a jövőben továbbra is a malom- és pékipar által igényelt étkezési (malmi és javító) búzák fogják jelenteni.

Tartamkísérletek bizonyítékai

Több mint négy évtizedes tartam- és egyéb kísérletekben részletesen vizsgáltuk a búza termésmennyiségére és -minőségére ható tényezőket. A termésmennyiség szempontjából kifejezetten fontos a környezeti tényezők (időjárás, talaj) negatív hatásainak a mérséklése.

Ezt alapvetően a termesztéstechnológia intenzitásának növelésével érhetjük el. Intenzív agrotechnika alkalmazása esetén néhány kritikus technológiai elem (trágyázás, növényvédelem, fajta) helyes alkalmazásával a búza termésmennyiségét mintegy 65%-ban meghatározhatjuk.

Teljesen más a helyzet a búza minőségére ható tényezők esetében. A minőség esetében nem találunk néhány determinatív tényezőt, hanem sok-sok faktor mind befolyásolja a búza minőségét.

Vizsgálataink szerint – átlagos évjáratban – a búza minőségét mintegy 1/3 arányban a fajta, 1/3 arányban az ökológiai feltételek és ugyancsak 1/3 arányban az agrotechnikai elemek határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy a minőségi búzát csak előre megtervezett és fegyelmezett, precíz technológiával lehet sikeresen előállítani.

dr. Pepó Péter

Debreceni Egyetem, MÉK, Növénytudományi Intézet

Cikkünk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2024/08-as számában olvasható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van megoldás, bármilyen területi adottsággal rendelkezel

2025. szeptember 26. 04:53

A KWS-nek jó és rossz adottságú területekre is van ajánlata. Ahol a kukorica termesztése már nem gazdaságos, megoldás lehet a cirok.

Az őszi árpát fenyegető hálózatos levélfoltosság

2025. szeptember 24. 04:42

Szeptember elején Tárkány határában jártunk, ahol az árpa árvakelés komoly fertőzési forrása lesz a környéken az őszi árpa fővetéseknek.

..és a Mátrix működik?

2025. szeptember 23. 10:10

A jövedelmező kukoricatermesztés kulcsa a KWS TOP4 mátrix – modern hibridek, valós termelői tapasztalatokkal alátámasztva.

Ezek a búzák taroltak idén

2025. szeptember 11. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK Őszi Búza Posztregisztrációs Fajtakísérletek idei győztese a SAATEN-UNION.

Mi okozhatja sárga színű foltok megjelenését a szeder szárán?

2019. április 23. 12:17

K. Ildikó kérdése: Tüskétlen szeder zöld szárain élénksárga, kissé kiemelkedő foltokat látok. Mik lehetnek ezek?

Eldobni az ekét?

2019. július 30. 11:54

Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a talajműveléssel kapcsolatos társadalmi véleményekről, szakmai félreértésekről és mindezek jelentőségéről.

A mezei pocok elleni kémiai védekezés lehetőségei Magyarországon, Romániában és Szerbiában

2019. január 17. 07:48

Magyaroszágon négy szer engedélyezett a mezei pocok elleni védekezéshez, valamennyi más hatóanyagtartalmú. Ezek az Arvalin LR (h.a. cink-foszfid), Delu (h.a. kálcium karbid), Polytanol (h.a. kálcium foszfid) és a Redentin 75 RB (h.a. klórfacinon).

Egy XIX. századi ellenség, a szőlő-gyökértetű (filoxera) – (Viteus vitifolii)

2019. június 27. 11:53

N. Károly kérdése: Kivágtam a szőlőt, a maradványokból kihajtott az alany. Szemölcsszerű képződményeket figyeltem meg rajta. Mi lehet ez?