Növényvédelem

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

Agrofórum Online

A Salmonella enterica évente 1,2 millió ember megbetegedését okozza az Egyesült Államokban. Egy új tanulmány szerint a szalmonellafertőzést elősegíti a magas páratartalom és a növénybetegségek.

A Salmonella több terményen is túlél, és hosszabb ideig megmarad a talajban. A kutatók megállapították, hogy a Salmonella a növényeken kihasználja a környezet és más szervezetek által okozott változásokat. A bakteriális fitopatogénekkel (növényekben betegséget okozó szervezetekkel) fertőzött növényeken ugyanis hosszabb ideig túlélnek az emberi bélbetegségeket okozó szervezetek.

Gyengébb növény immunrendszer – megerősödő szalmonella

„Nem az a meglepő, hogy a gazdaszervezet átalakul a betegség következtében. Ami érdekes, hogy ezek a változások a betegséget okozó kórokozón kívül hogyan hatnak a baktériumközösség más tagjaira. Ráadásul a megnövekedett páratartalom úgy hat az egészséges növényre is, hogy elősegíti a szalmonella túlélését. Ez a klímaváltozást élelmiszer-biztonsági kérdéssé teheti” – mondta a tanulmány egyik szerzője.

A növénybetegségek, például a saláta bakteriális levélfoltosságának visszaszorítása élelmiszer-biztonsági szempontból is fontos. Az éghajlatváltozás növeli a nyers termékek fogyasztása miatt bekövetkező élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.

Ennek vizsgálatára készült tanulmány a Xanthomonas hortorum pv. Vitians által okozott bakteriális levélfoltosság – amely komoly problémát jelent a levélzöldségek termesztésében – és a szalmonella kapcsolatáról. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a Salmonellát befolyásolja-e a páratartalom, illetve az, hogy a bakteriális levélfoltosság betegséghez képest mikor fertőz.

A magasabb páratartalom segíti a kórokozó túlélését

A kutatók bakteriális levélfoltossággal és szalmonellával fertőzött salátával végeztek kísérleteket. A kísérletek során változtatták azokat a napokat, amikor a növényeket a levélfoltossággal fertőzték, illetve amikor a Salmonella entericát vízcseppben a levélre juttatták, hogy a természetes terjedését utánozzák (talajról felfröccsenve vagy öntözéssel kerülhet a növényre).

A kutatók a magas és alacsony páratartalmú időszakokat is változtatták, valamint azt, hogy hány nappal a szalmonella levélfelületre juttatása után mérték a levélfelületről a levél belsejébe jutó szalmonellabaktériumok mennyiségét. Ezekre ugyanis már nem hat az UV-sugárzás vagy a betakarítás utáni fertőtlenítő kezelés.

A kutatók megállapították, hogy a saláta bakteriális levélfoltossága segíti a Salmonella túlélését és bejutását a római saláta belsejébe. A szalmonella eredményessége a bakteriális levélfoltossággal való fertőzés során a levélre jutása időzítésétől függ. Ha túl korán érkezik a bakteriális levélfoltosság fertőzése során, a saláta növényi kórokozó elleni védekezése korlátozza a Salmonella növekedését és túlélését. Ha túl későn érkezik, akkor a gazdaszervezet már elpusztította a növényi betegséget, ami szintén visszafogja a Salmonella növekedését és túlélését.

A magas páratartalomnak való kitettség és a Xanthomonas vitians által okozott vizesedési tünet szintén elősegítette a Salmonella gyors növekedését a salátában, ami azért baj, mert az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás a párás időszakok számát növeli.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható növényvédelem? Ön is segíthet!

2025. szeptember 11. 09:10

A HUN-REN kutatói rovarölőszer-használati szokásainkat vizsgálják – még Ön is hozzájárulhat a beporzók védelméhez!

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

2025. július 30. 15:10

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

A klímaváltozás fokozta a szélsőséges időjárási körülményeket

2023. január 11. 13:08

Friss tanulmányok szerint a klímaváltozás jelentősen fokozta a szélsőséges időjárási események kockázatát szerte a világon az elmúlt két évben - írta a The Guardian brit napilap online kiadása.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

Felmelegedés – ki marad talpon?

2025. április 23. 16:10

Az új tanulmány átfogóbb képet nyújt arról, hogy a felmelegedés miként fogja befolyásolni az élelmiszer-termelési rendszereinket.

Fenntartható növényvédelem

2023. október 27. 12:10

Növényvédelem és élelmiszerbiztonság, a globális klímaváltozás ökológiai hatásai és a károsítók földrajzi elterjedésének összefüggései – egyebek mellett ezekről a témákról volt szó a 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon.