Növénytermesztés

3–5 tonnás hozamokkal kezdődött a kukorica betakarítása – nincs már perspektíva a növényben?

Agrofórum Online

Erős mondatok hangzottak el a kukoricáról egy, a napokban zajlott debreceni konferencián. Vajon miért állnak szemben a globális trendek a magyarországi helyzettel?

A Debreceni Egyetem agrárkarán 27. alkalommal rendeztek kukorica-, napraforgó- és szójatanácskozást szeptember legelején. Ezen tartott előadást Futó Zoltán, a MATE Környezettudományi Intézet Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszékének ​​​​​egyetemi docense, mégpedig az idén (is) sokat sínylődő haszonnövényünk, a kukorica lehetőségeiről és kilátásairól.

Egyre többen meggondolják, hogy foglalkozzanak-e a kukoricával, mert ez a leginkább aszályérzékeny növényünk, vagyis a jelenlegi változó klímában a legnehezebben termeszthető. Pedig világszinten perspektivikus növényről van szó, amely nagyobb terméspotenciállal rendelkezik, mint a klasszikus gabonafélék, jelenleg 1200 millió tonna kukoricát állít elő a világ, bő 200 millió hektáron

– mutatott rá a globális trendek és a magyarországi helyzet szembenállására Futó Zoltán. Aki egyáltalán nem optimista az idei évre vonatkozólag, és alighanem joggal, hiszen az augusztus második felében Dél-Békésben megindult kukoricabetakarítás egyelőre 3 és 5,2 t/ha közötti hozamokat mutat.

Aszály és vízhiány

A HungaroMet friss jelentése szerint szeptember elején aszályhelyzet csak a hegyvidékeken nincs Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a mezőgazdasági területeket súlyos vagy nagyfokú aszály sújtja.

Augusztus 28-án hazánk nagy részén 150-200 mm víz hiányzott a felső 1 méteres talajrétegből, és az ilyen évjáratok egyre gyakoribbak lesznek. Mindez nemcsak a kukoricának katasztrofális, de az azt követő őszi vetésű növényeknek is.

A klíma megváltozása sok mindenben átgondolásra készteti a gazdákat. A kukoricatermesztéstől idehaza sokaknak elvette a kedvét, a három nagy termesztési régiónkban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Észak-Alföld) közel 100 ezer hektárral csökkent a vetésterületet az elmúlt években.

A gazdák egyre kevesebb lehetőséget látnak a növényben, ám ez nem így van, a kukorica terméspotenciálja jó, csak ki kell hozni belőle

– véli az egyetemi docens. A szarvasi kísérleteik tapasztalatai alapján pedig elmondta, hogy megdőlni látszik Ruzsányi László professzornak a kukorica vízfelvételi dinamikáját felvázoló modellje is. Korábban a növény napi vízfelvétel-maximuma 5-6 mm volt, ám ma már 7-9 mm napi párolgás is mérhető, ezt pedig nem tudja a kukorica a hagyományos agrotechnika mellett ellensúlyozni.

Kritikus pont: az elérhető víz mennyisége

Miközben mindenki a vízhiányról beszél, az átlaghőmérséklet-emelkedés ennél sokkal veszélyesebb. Nem mindegy ugyanis, hogy a növény párologtatása 22 vagy 26 Celsius-fokos átlaghőmérséklet mellett következik be. A tartós forróság a vízháztartását teljesen felborítja, képtelen alkalmazkodni hozzá, csökken a gyökérképződés (akár a felére), ezáltal kevesebb tápanyagot tud felhasználni a kukorica.

A termesztés kritikus pontja az elérhető víz mennyisége

– emelte ki Futó Zoltán. Ennek megfelelően már a talajművelésnél is a vízmegtartó módszereket kellene előnyben részesítenünk. Magyarországon a talaj felső 1 méteres rétege 30-35 köbkilométernyi vizet képes tárolni, ami az éves csapadékmennyiség 70 százaléka is lehet, ám ezt egyelőre nem használjuk ki. Az új talajművelési eljárásokkal (mulcshagyó művelés, sávos művelés stb.) akár 25-30 százalékkal több, a növény számára felvehető víz állhat rendelkezésre.

Nincs műtrágya, nincs hozam

Rosszul állunk a tápanyag-gazdálkodás területén is. Míg 2019-ben Magyarországon 1 783 000 tonna műtrágyát értékesítettek a gazdálkodóknak, addig 2023-ban alig 1 millió tonna felett.

Ha nem tápláljuk a növényt, az rossz terméseredményekhez vezet – bár azt is tudomásul kell venni természetesen, hogy víz nélkül nincs tápanyagfelvétel. Egyébként aszályos években 95-100 kg műtrágya tud(na) hasznosulni, de most még ezt sem érjük el kijuttatásban.

Az elérhető hozamok tekintetében kulcsfontosságú a vetéstechnológia is. Mikor vessük a kukoricát? Idén előfordult Dél-Békésben, hogy már március végén földbe kerültek a magok, ezt a meleg, száraz tél és a száraz tavasz indokolta is.

A hidegtűréshez igazodóan a lehető legkorábban vessünk. Így ahogyan fokozatosan szárad ki a talaj, a csírázó növény a gyökerével le tudja követni a változásokat. Aki a vetésben idén lemaradt, annak háromleveles állapotban stagnált egy hónapig a kukoricája, majd utána kapott esőt a további fejlődéshez. A korai vetéssel nem csúszik bele a legérzékenyebb időszak, a virágzás sem a nyári aszályba

– tanácsolta Futó Zoltán. A tőszám kapcsán elmondta, hogy minél nagyobb ez, nyilvánvalóan annál jobb lehet a hozam, de a kockázat is. Szinte minden hibrid optimuma 60-80 ezer tő között van, ám szárazodó klímában nem szabad messzire rugaszkodni az alsó intervallumtól.

Minél nagyobb ugyanis a tőszám, annál nagyobb a levélterületi index és a párolgás. Ebben az évben is sokan belecsúsztak, hogy kialakult a nagy lombfelület, de a virágzás és terméskötődés időszakában a lomb csak párologtatni tudott, a termés kitelítődéséhez viszont már nem volt elég víz.

Öntözés, öntözés, öntözés

Futó Zoltán szerint öntözéssel akár háromszoros termést is elérhetünk aszályos években, míg átlagos szezonokban 80-110 százalékos terméstöbblet realizálható. Éppen ezért fájó, hogy a 4,3 millió hektárnyi mezőgazdasági területből még mindig csupán 100 ezret tudunk öntözni, ami nagyon csekély.

Előrelépést jelenthetnének a víztakarékos technológiák, a precíziós vízkijuttatás, a precíziós tápanyagellátás (elképesztően heterogének a tábláink), de az automatizálás is fontos lenne, mert kevés a megfelelő tudással rendelkező alkalmazott.

A precíziós vetés is fontos, ám a kulcskérdés inkább a megfelelő hibridválasztás. Az, hogy egy hibrid hogyan képes hasznosítani a vizet és a tápanyagot, illetve ellenállni a szárazságnak, eldönti a gazdálkodó sikerességét

– zárta előadását az egyetemi docens.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

Kiváló hibridek Magyaratádon – 25 éves a KWS

2024. szeptember 12. 10:10

Az idei esztendő is megmutatta, hogy a növényvédelmi problémák vagy a toxinok jelenléte a terményben mennyire meg tudja keseríteni az életünket.

Itt vannak a búza és repce posztregisztrációs fajtakísérletek eredményei

2024. szeptember 8. 10:10

A GOSZ-VSZT-NAK kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványokat a szervezők nyilvánosan elérhetővé tették ebben az évben is.

TIMAC AGRO referencia eredmények őszi vetésű kultúrákból

2024. szeptember 2. 13:10

Az első határszemlék partnereinkkel közösen már a kelést követően megtörténnek és rendszeresen megismétlődnek egészen a betakarításig.

Tovább csökkentek az árak a terménypiacokon

2023. május 19. 07:34

A határidős gabona- és olajosmag-ügyletek továbbra is esést mutattak, a technikai alapú kereskedés is ebbe az irányba hat.

DEKALB Kukorica – a szezon tapasztalatai, új hibridek

2020. november 25. 13:04

A DEKALB kukorica portfólióban idén négy, a 2021-es vetőmag szezonban pedig kettő új hibrid bevezetésére kerül sor. Egy új hibrid piacra vezetését több éves nemesítői és fejlesztői tesztelés előzi meg, különböző termésszinteken és termesztési technológián az ország számos pontján. Ennek legfőbb célja, hogy piacra kerülésig minél részletesebben megismerjük az új hibrid karakterisztikáját, csőflexibilitását, aszálytűrő képességét, általános agronómiai tulajdonságait a tökéletes pozícionálás érdekében.

Megint nyolcéves csúcson a kukorica ára

2021. május 4. 08:40

A tengerentúlon inkább eladói fölény volt az agrártermékek árutőzsdei kereskedésében, míg Európában kiegyenlítettek voltak a viszonyok.

Országszerte erős az aranka fertőzés

2019. június 12. 08:07

A meleg idő előcsalogatta a gabonaszipolyokat. Jelenlétük idáig nem volt feltűnő, de a kifejlődött kalászokon már jól megfigyelhetők.