Életmód

Ezért csodaszer az Aloe vera

Agrofórum Online

Ma már minden nagyobb kertészeti áruházban vásárolhatunk Aloe verát, ami nem csupán egzotikus küllemű szobanövény, de remek gyógynövény is. Sokszor SOS helyzetekben is használhatjuk, csak tudnunk kell, hogyan.

Nem véletlen, hogy az Aloe vera az ókori civilizációk óta kedvelt és igen széles körben alkalmazott gyógynövény. A kopaszság kezelésétől az álmatlanság elmulasztásán át sokféle problémát kezeltek már vele, de használható rovarcsípések, kiütések, égési sérülések, horzsolások gyógyítására, sőt, lázcsillapításra és emésztési problémákra is.

Íme, 10 érdekesség, amit lehet, hogy eddig nem tudott az Aloe veráról.

1. Az orvosi aloe pozsgás növény, amely forró, száraz éghajlaton nő. Barbados szigetéről származik, ott fedezte fel egy Miller nevű botanikus, innen ered a növény elnevezése: Aloe barbadensis Miller, amelyet mi Aloe verának ismerünk. Ez a faj tartalmazza a legtöbb tápanyagot a világ több mint 500 aloefaja közül. Elsősorban a leveleiben lévő kocsonyás anyag (és annak egészségügyi hatásai) miatt termesztik. Egy kifejlett növény 3-4 éves korára éri el teljes érettségét, és akár 80-120 cm magasra is megnőhet.

2. Az „aloe” az arab alloeh kifejezésből származik, ami „ragyogó keserű anyagot”, míg a „vera” a latin veritas szóból ered, ami igazságot jelent. A levél kipréselt leve valóban keserű – általában ezért árulják ízesített formában.

3. Az Aloe vera gélt és latexet termel, mindkettőt gyógyászati célokra használják. Az aloegél a növény levelének belső, kocsonyás, zselészerű anyaga. Az aloelatex a növény „bőre” alatt található, és sárga színű. Egyes aloetermékeket aprított levélből készítenek, így gélt és latexet is tartalmaznak.

4. Bár Kleopátra világszerte a kecsketejes fürdőjéről ismert, a híres szépség előszeretettel használt Aloe vera gélt, hogy szebbé tegye a testét. A legújabb kísérletek szerint az Aloe vera zselés anyaga képes áthatolni a bőr mindhárom rétegén, és javítja más gyógynövények és vitaminok felszívódását is.

5. Az Aloe vera 99,5%-ban vízből áll, de a 0,5%-os szárazanyag-tartalma tartalmazza a legtöbb aktív tápanyagot.

6. Az aloe képes felgyorsítani a sebgyógyulást azáltal, hogy javítja a vérkeringést az érintett területen. Elősegíti a fehérvérsejtek számának növekedését, ezáltal közvetetten erősíti az immunrendszert.

7. Már 4000 évvel ezelőtt is ismerték és kedvelték az emberek az aloét, így nem meglepő, hogy már a sumer kultúrában is fontos szerepet játszott ez a gyógynövény, amelyet még az agyagtáblákon is megemlítenek.

A levéből készült főzettel gyógyították az olyan emésztési problémákat, mint például a gyomorégés. Az Aloe vera ugyanis segít fenntartani a bél egészséges pH-értékét, és elősegíti az optimális környezet kialakulását a bélben lévő probiotikumok számára. Optimalizálja a gyomorsav mennyiségét, ahelyett hogy leállítaná annak termelését. A kemoterápián átesett betegek arról számoltak be, hogy az aloe fogyasztása segített nekik az étkezés előtti és az étkezést követő gyomorproblémák, illetve a hányinger elmulasztásában.

8. Az Aloe vera olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hashajtóként működnek, de ezeket csak mértékkel szabad használni, mert túlzásba vitelük súlyosbíthatja a problémát.

9. Az aloegél baktérium- és gombaölő hatású, ezért sebgyógyításra is kitűnően alkalmas.

10. Az Aloe vera – a mentolhoz hasonlóan – hűsítő tulajdonságokkal rendelkezik. Segít napégés, kisebb konyhai égési sérülések, horzsolások és rovarcsípések esetén.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Lépésről lépésre: tartósítás nagy nyomású befőzőedényben

2024. szeptember 8. 14:10

Ha alacsony savtartalmú termést szeretne tartósítani, a nagy nyomású befőzőedényben erre is lehetőség van. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket!

Fűszer- vagy gyógynövény?

2024. február 23. 05:40

Bár szakmán belül sincs teljes egyetértés, de az biztos, hogy nem minden gyógynövény fűszernövény és nem minden fűszernövény gyógynövény.

Amit az angyalgyökérről tudni érdemes

2023. február 26. 14:13

Hogyan termesztheti ezt az évelő növényt a kertjében? Milyen tulajdonságai vannak a gyógynövénynek?

A gyermekláncfű 13 jótékony hatása

2024. március 30. 08:10

Sokan gaznak tekintik, ami tönkreteszi a pázsitot, noha a pitypang  (Taraxacum) értékes gyógynövény, amelynek minden része ehető és rengeteg egészségügyi előnnyel jár.

Ehető virágok: ezeket ültetjük a konyhakertbe

2022. június 14. 07:36

A konyhakertet feldobhatjuk ehető virágokkal is, melyek ráadásul sok esetben a biokert alapnövényei is.