Növényvédelem
Növényvédelem

Aloe vera: hogyan használható a mezőgazdasági kártevők ellen?

Aloe vera: hogyan használható a mezőgazdasági kártevők ellen?

Agrofórum Online

Az aloe vera megosztó növény: egyszer azt halljuk (és hisszük), hogy csodatévő gyógynövény, máskor azt, hogy egészségtelen. Most pedig azt, hogy ez a kártevők ellen bevethető egyik legeslegjobb ellenszer, ami rendkívül olcsó és biztonságos megoldást jelenthet a gazdák számára. Vajon mi az igazság?

A legfrissebb kutatások alapján a növény héja valóban alkalmas arra, hogy rovarirtóként használjuk, ami igencsak fontos, ha figyelembe vesszük, hogy a gazdák világszerte a terméshozamok minimum 20%-át veszítik el a különféle kártevők miatt, ami közvetetten hatással van az élelmezésbiztonságra is.

Az aloe vera termesztése eddig a növény gélszerű anyagára fókuszált, amelyet a szépségipartól a gyógyászaton át számtalan területen felhasználják, a héját eddig azonban értéktelennek tartották és haszontalan anyag lévén, hulladékként megsemmisítették.

„Feltehetően évente több millió tonna aloe vera héj került így világszerte kidobásra” – jelentette ki Debasish Bandyopadhyay, az amerikai Texasi Rio Grande Valley Egyetem kémia tanszékének adjunktusa. Bandyopadhyay egy olyan kísérlet vezető kutatója, amelynek az a célja, hogy a hulladékcsökkentés mellett megtalálják az aloe értéknövelésének módját.

Az Amerikai Kémiai Társaság e havi ülésén Bandyopadhyay és kollégái bemutatták, hogy az aloe vera héja természetes rovarölő szerként működhet, amely elriasztja a kártékony rovarokat az olyan növényekről, mint a kukorica vagy a köles.

„Bebizonyítottuk, hogy az aloe vera héjából származó kivonatok elriasztják a kártevőket a terményektől, sőt, végül elpusztítják őket” – mutatott rá Bandyopadhyay, aki azt is elárulta, hogy a rovarok ki nem állhatják az aloe vera héját, mivel az olyan fitokémiai anyagokat tartalmaz, amelyek mérgezőek számukra.

Így az ezeknek a vegyületeknek való kitettség mérgezéshez hasonló tüneteket, vagy akár a rovarok mozgási, táplálkozási és szaporodási képességének zavarát is okozhat – ami jó hír az ily módon megmenekülő haszonnövények számára.

Az aloe vera héjának rovarölő szerként való potenciális alkalmazása azután keltette fel a kutatók érdeklődését, hogy egy olyan helyszínen jártak, ahol észrevették, hogy a rovarok békén hagyják az aloe vera leveleit, miközben más növények leveleit megtámadják.

Ez alapján azt feltételezték, hogy az aloe vera héja specifikus védekező vegyi anyagokkal rendelkezik. A vizsgálathoz összegyűjtötték és megszárították a héjakat, majd a héjakból kivonatot állítottak elő olyan anyagok segítségével, mint a diklórmetán (DCM), a hexán és a metanol.

A kísérleteik azt mutatták, hogy az aloe héjának DCM-kivonata jelentős rovarölő tulajdonságokkal rendelkezik a mezőgazdasági kártevőkkel szemben. Emellett azonban a vegyületek nem mutattak mérgező tulajdonságokat, ami azt jelenti, hogy az aloe vera héjából készült rovarölő szerek nem jelentenek egészségügyi kockázatot az ember egészségére.

(Fotó: Luciana Lopez/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Növényvédő szer természetes összetevőkből

2024. június 30. 10:10

Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlnunk, amikor a levéltetvek vagy más kártevők megtámadják a növényeinket. Íme, egy organikus megoldás.

Augusztusban hűvösebb lehet az idő – esnek az árak

2021. július 25. 20:15

Európában jó hangulatban zárult a hét: a malmi búza, a repce és a takarmánybúza drágult, igaz a kukorica viszont vesztett értékéből.

Monsoon active® a „gyomporszívó”

2020. április 16. 05:45

Jámbor Zoltán – növényvédelmi szaktanácsadó (Mezőberény): 2012-ben találkoztam a gyakorlatban először a Monsoon active® készítménnyel. Kereskedelmi forgalomban még nem volt kapható, de mint a Bayer „Corn Expert Club” tagja, kaphattam demo kísérlethez anyagot.

Bemutatták a Pioneer® vetőmag márkanév új arculatát

2020. december 10. 04:37

Az új arculat tükrözi a cég elkötelezettségét a gazdálkodás előmozdítása mellett.

Hatéves csúcs közelében a búza ára

2020. október 20. 06:18

A párizsi árutőzsdén a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza is többe került a nap végén, de a repce kurzusa csökkent.