Időjárás

Elkezdődött: teljes káoszra számítanak az eső, a hó és a viharos szelek miatt Ausztriában

Agrofórum Online

Magyarországra is bőven jut abból a csapadékból, ami elsősorban Ausztriát sújtja a régiónkban. A következő 40 órában helyenként 150 mm csapadék hullhat a nyugati szomszédunknál.

Halasszák el a nem sürgős autós utazásokat – ezt a baljóslatú felhívást tették közzé pénteken Ausztriában, de az ÖBB, vagyis az Osztrák Szövetségi Vasutak is szünetelteti szolgáltatását bizonyos útvonalakon.

A „sógoroknál” egészen vasárnapig heves esőzésekre és viharokra számítanak, elsősorban az ország déli és keleti (hozzánk közel eső) részén. A meteorológusok már korábban megjósolták a masszív időjárásváltozást, és

ez most el is kezdődött.

Valószínűleg több helyen áradások és sárcsuszamlások súlyosbítják majd a helyzetet, de a magasabban fekvő területeken hótorlaszokra és áramkimaradásokra is számítanak. Tirolban a következő 40 órában 150 milliméternyi csapadékot várnak, ez ugyebár annyi, mintha minden négyzetméterre kiöntenénk egy kád vizet.

A hóhatár leesik 900–1300 méteres tengerszint fölötti magasságra, sőt Kufstein és Kitzbühel térségében ennél alacsonyabbra is. Bécsben már azt javasolják a lakosságnak, hogy

gyalog is csak akkor mozduljanak ki otthonaikból, ha nagyon szükséges.

Felső-Ausztriában ugyanakkor némileg megkönnyebbülhetnek, a viharok ugyanis kissé keletebbre tolódnak. A Duna vízszintje így is magasra emelkedik, de várhatóan nem válik drámaivá a helyzet – ez magyar szempontból is jó hír.

Burgenlandban a tűzoltók már egy ideje akcióban vannak, a viharos szelek sokfelé okoztak kárt. Csütörtökön 18 riasztásuk volt, péntek reggel viszont már 36. Elsősorban az utakat kellett megtisztítaniuk a letört faágaktól, míg víz okozta károkról egyelőre nem érkeztek jelentések, és személyi sérülések sem történtek.

Jellemző életképek Ausztriából:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az árvíz okozta mezőgazdasági károk még nem értékelhetők

2024. szeptember 19. 16:10

Ausztriában az áradások a gazdák földjeit is súlyosan érintették. A területen okozott károkat csak az árvíz elvonulása után lehet megítélni.

Időjárási anomáliák: mi hoz télen La Niña, a kislány?

2024. szeptember 18. 09:40

A kutatók szerint véget ért az El Niño, és váratlan gyorsasággal egy újabb La Niña jelenség jöhet létre. Hogyan alakul a hatására a téli időjárás?

Rendkívüli intézkedések az árvíz miatt

2024. szeptember 17. 13:10

A Pilisi Parkerdő felkészült arra, hogy a közutak lezárása esetén erdészeti útjait az árvíz miatt elzárt települések vészhelyzeti ellátását biztosító járművek számára járhatóvá tegye.

Víznyelő alakult ki a kukoricatáblán, a föld alá kerültek a növények

2024. augusztus 10. 16:10

A gazdák egyszerűen kiszivattyúzzák a talajvizet, ami a mélyebb rétegek fellazulásával és beomlásával jár.

Cél az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a mezőgazdaságban

2023. április 17. 14:10

Vitathatatlan az éghajlatváltozás mezőgazdaságot alakító hatása, mellyel a gazdálkodók és a mezőgazdasági ágazat szereplői minden nap szembesülnek.

A borászoknak szembe kell nézni a klímaváltozással

2021. március 30. 09:22

Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról. A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté által vezetett fórumon a meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, és ennek jelei az agráriumban, illetve a borászati ágazatban is egyértelműen láthatók, a szakma azonban készül a kihívásokra.

A növénynemesítés kompenzálhatja a termelési veszteségeket

2021. május 29. 07:38

Az Euroseed megbízásából kivitelezett tanulmány megerősíti az európai növénynemesítés értékeivel kapcsolatos feltevéseket, valamint az innovációt elősegítő jogi keretek szükségességét.

Hogy harcoljunk a klímaváltozás hatásaival? - Jó példaként Bécs Aspern-Seestadt városrészt mutatjuk

2024. április 5. 05:40

A szakemberek felismerték, hogy a klímaváltozás hatásai mérsékelhetők a megfelelő intézkedésekkel, mint a csapadékvíz-visszatartás. Aspern-Seestadt Bécs egy új városrésze, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a klímaváltozás hatásainak mérséklésére.