Terményárak

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

Agrofórum Online

Amerikában inkább a vevők, míg Európában az eladók domináltak a terménypiacokon a keddi kereskedési napon.

Chicagóban a búza 0,3 százalékkal lett olcsóbb, de a kukorica 0,6 százalékkal, a szójabab 0,3 százalékkal, a repce pedig 4,2 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

A búza árcsökkenése folytatódott, mivel a kereskedők levonták a kockázati prémiumot, amelyet pénteken hozzáadtak az árakhoz az orosz-ukrán háború kiélezett harcaira reagálva.

„Véleményem szerint egy kicsit túlzásba vittük a búza pénteki áremelkedését” – mondta Conner Bridgman, az Advance Trading munkatársa. Bridgman a vártnál jobb oroszországi és kanadai termelési adatokra mutat rá, amelyek ellensúlyozzák a háborúval kapcsolatos volatilitás magasabb kockázatát.

Szűk tartomány

A chicagói árak mozgása korlátozott maradt a nap folyamán. A szójabab kereskedési mennyisége az év második legalacsonyabb szintjére került, a kukorica július óta a legalacsonyabb, a búza mennyisége pedig a szokásos szint mélypontján volt.

Az AgResource megjegyzése szerint a kereskedők szabad kezet kapnak, mivel a gabonapiac fókusza a termesztésről a betakarításra helyeződik át.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdai kamatcsökkentési döntése előtt a piacok összességében kockázatmentesek voltak.

Visszajelzés

A gazdálkodók a betakarítás során tapasztalt hozamokról szóló korai hírei erős kukoricabetakarítást jeleznek, a szójabab pedig az időjárással kapcsolatos problémák jeleit mutatja – mondta Linda Meyer, az AgriSource munkatársa.

„A hozamok megfelelnek az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) rekordvárakozásainak. A szójabab esetében a meleg idő és a szárazság csökkentette a terméshozamot Indianában – bár ezt várhatóan ellensúlyozni fogja Iowa és Illinois államok termése” – mondta Meyer.

Csökkenő árak

Európában a malmi búza 1,25 eurós mínusz után 219,25 euróba, a kukorica 0,5 eurós árcsökkenést követően 202,5 euróba, a repce 5,25 eurós plusz hatására 463 euróba, a takarmánybúza pedig 1,45 angol fontos mínusz után 183,7 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pexels)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Beárazták a búzába a gabonaszállító hajót eltaláló orosz rakétát

2024. szeptember 13. 07:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica és a repce kurzusa viszont pluszban zárt.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Itt az ideje az első adag fejtrágya kiszórásának!

2020. február 12. 05:33

A kora tavaszi fejtrágyázás halaszthatatlan megkezdése mellett fel kell hívni a figyelmet a növényvédelmi problémákra is.

Versenyfutás az idővel – rövid távon az amerikaik a nyerők

2019. október 30. 15:38

Az árakra elsősorban az volt hatással, hogy a kínai-amerikai feszültség tovább enyhülhet és bár áttörő új hír nem volt, felmerült további 10 millió tonnás nagyságrendű kínai szójabab vétel lehetősége az USA-ból.

A kiváló búzatermés titka: elegendő tápanyag a megfelelő időben.

2021. augusztus 2. 05:38

A korszerű búzafajtákban, és hibridekben rejlő terméspotenciált, csak megfelelő termesztés technológiával lehet kihozni. Az intenzív termesztési körülmények alapja a megfelelő tápanyag-utánpótlás. Amennyiben magas hozamot és jövedelmezőséget szeretnénk elérni, akkor jól megtervezett NPK alaptrágyázásra, és megfelelő időben, illetve adagokban kijuttatott tavaszi fejtrágyázásra van szükségünk.