Terményárak
Terményárak

Tovább emeli a búza árát az orosz-ukrán konfliktus eszkalációja

Tovább emeli a búza árát az orosz-ukrán konfliktus eszkalációja

Agrofórum Online

Amerikában szinte mindegyik fontosabb termény, Európában pedig az összes drágult kedden. Chicagóban a búza 2,1 százalékkal, a kukorica 0,7 százalékkal, a repce pedig 0,2 százalékkal került többe, mint előző nap. A szójabab 0,2 százalékos értékcsökkenése kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A hírek szerint az EU vámokat vet ki az orosz gabonaimportra, és ez a búza és a kukorica határidős árának emelkedéséhez is hozzájárult. „A fő exportőrök globális készletei továbbra is többéves mélypont közelében vannak” – mondta Doug Bergman, az RCM elemzője.

Ez az ukrán gabonalétesítmények elleni közelmúltbeli orosz támadásokkal együtt „elég lehet ahhoz, hogy nagyobb aktivitást váltson ki azokból a vevőkből, akiknél még mindig sok búza hiányzik a készletekből” – mondta, hozzátéve, hogy a kukorica „követi a dráguló búzapiacot”.

Olcsóbb szójabab

A szójabab határidős jegyzésárai először emelkedtek, mivel a brazil termelés iránti kereslet továbbra is magas. „Azok az ötletek, hogy a dél-amerikai termelés elveszi az Egyesült Államok keresletét azonban lejjebb szorították a határidős árszinteket” – emelte ki Jack Scoville, a Price Group munkatársa.

A szójabab kurzusa csökkent a hónap eleji emelkedés után, miközben az árak továbbra is nyomottak az egy évvel ezelőttihez képest. „A befektetési alapok továbbra is nagyon nagy rövid pozíciókkal maradnak a piacon” – tette hozzá Scoville. Hozzátette, hogy az előre jelzett esőzések Argentínában előnyösek lennének a kukorica és a szójabab növekedéséhez.

Mínuszos lehet az év

A határidős gabonapiacok valószínűleg csökkenő tendenciát mutatnak ebben az évben, a csökkenő geopolitikai kockázati prémiumok és „a növények 2024/25-ös készletnövekedése” közepette – áll a Citi elemzői jelentésében.

„A kedvezőtlen időjárási sokkot leszámítva azt várjuk, hogy a gabonakomplexum visszatér a fél évtizedig tartó alacsony ár és alacsony mennyiség rendszerhez” – jelezték a járvány előtt.

Brazil valuta

A brazil fizetőeszköz gyengülése lefelé ható nyomást gyakorol a szójabab árára – áll az AgResource közleményében. Ez azért fontos a brazil gazdálkodók számára, mert „a világ szójababjával dollárban kereskednek”.

Az AgResource hozzátette, hogy Brazília szójababexportját korlátozhatja a gabona megnövekedett belföldi felhasználása a dízelkeverékben. Az AgResource szerint a brazil szójababtermelés méretével kapcsolatos kétségek a határidős kereskedelemre is hatással vannak, mivel az USDA és a brazil CONAB előrejelzései eltérnek.

Emelkedő Európa

Európában a malmi búza 3 eurós plusz után 200,25 euróba, a kukorica 3,25 eurós áremelkedést követően 186,75 euróba, a repce 3 eurós megugrás hatására 446,25 euróba, a takarmánybúza pedig 2,35 angol fontos plusz után 169,3 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így hatott az iráni támadás a piacokra

2024. április 16. 07:40

Amerikában mínuszokat, míg Európában pluszokat hozott a hétfői kereskedési nap a terménypiacokon.

A szójabab ára havi mélypontról pattant vissza

2024. április 13. 13:10

A vevők uralták a terménypiacokat a pénteki kereskedési napon, a főbb árucikkek szinte mindegyike drágult. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Lehúzták az árakat a brazil és az orosz hatások

2024. április 12. 15:10

Erős eladói nyomást lehetett érzeni a csütörtöki kerekedési napon a terménypiacokon, a főbb kontraktusok közül egyedül a tengerentúli repce jelentett kivételt.

Újabb orosz csapások figyelmeztetnek a háborús kockázatokra

2024. április 11. 12:10

A tengerentúlon iránykeresés volt jellemző, míg Európában a vevők léptek rá a gázra a terménypiacokon a szerdai kereskedési napon.

Csökkentették az EU gabonatermés-előrejelzéseit az időjárási problémák miatt

2023. július 11. 07:40

A tanácsadó cég a 2023/24-es kukorica termelési kilátásait 61,2 millió tonnára csökkentette a májusi 62,1 millióról.

Két hónapos csúcson a kukorica chicagói ára

2022. augusztus 25. 09:38

Amerikában pluszokat lehetett látni, ám Európában eljött a korrekció ideje, az elmúlt napok vevői túlsúlya után ezúttal az eladók kerültek fölénybe.

Négyéves csúcson is járt a szójabab

2020. október 27. 07:34

Párizsban a négy kiemelten fontos agrártermék közül a malmi búza, a repce és a takarmánybúza ára is csökkent, csak a kukorica ára nem változott.

Tavaszi növényvédelem kalászosokban

2020. február 26. 08:02

Ahogy tavaly, úgy 2020-ban is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez.