Életmód

Még mindig tart a vita az energiaitalokról – ezek nem sportitalok, vigyázzunk velük

Agrofóum Online

Dakota Johnson, a neves amerikai színésznő egy interjú során bevallotta, hogy rendezői debütálása során annyi energiaitalt ivott, hogy lényegében koffein-túladagolásban szenvedett a forgatás végéig, ráadásul nem is tudott róla. Azt hitte, a túlzott idegeskedés és az állandóvá váló alvászavarok a munka okozta stresszből fakadtak.

Ma már sajnos az energiaitalok olyannyira elterjedtek és közkedveltek, hogy nem csak a fiatalok és a felnőttek fogyasztják, de a gyerekek is előszeretettel visznek magukkal az iskolába ilyen italokat. Sok szülő nem is tudja, hogy ezzel nem elősegítik a gyermekük koncentrációs képességét, hanem épp ellenkezőleg: tönkreteszik azt, és vele a gyermek egészségét.

Hiszen az energiaital csak valamiféle sportital, nem? – kérdezik a legtöbben. Pótolja a folyadékot, egészséges, akkor meg miért ne lenne jó a gyermekeknek is?

Nos, azért nem, mert rengeteg koffeint tartalmaz.

De hisz az a kólában is van, kontrázhatnának az energiaitalokat pártolók, és ebben részben igazuk is van. Csakhogy az energiaitalokban ez a mennyiség lényegesen magasabb. De vajon akkor mennyi koffein tekinthető egészségesnek? És végeredményképp károsak-e az energiaitalok vagy sem?

A CNN által összegyűjtött legfontosabb kérdésekre Dr. Leana Wen, a George Washington Egyetem klinikai docense válaszolt, aki egy sürgősségi osztályon főorvosként dolgozik, és két iskoláskorú gyermek édesanyja.

Mit kell tudnunk az energiaitalokról?

Többnyire azokat az italokat nevezünk energiaitaloknak, amelyek az éberség és az energiaszint növelésére szolgálnak. Ezek gyakran nagy mennyiségű koffeint, cukrot és legális serkentőszereket tartalmaznak, így például taurint, guaranát és L-karnitint.

Fontos azonban különbséget tenni a sportitalok és az energiaitalok között.

A sportitalok elektrolitokat tartalmaznak, amelyeket azok az emberek használnak, akik intenzív testmozgás vagy izzadás során vizet és elektrolitokat veszítenek. Néhányuk csak sókat és elektrolitokat tartalmaznak, mások cukrot is. Az energiaitalok is tartalmazhatnak elektrolitokat és cukrot, de a fő céljuk a stimulálás – és éppen ezért nem alkalmasak az edzés közbeni folyadék- és elektrolitpótlásra.

Veszélyes-e túl sok energiaitalt inni?

Igen, különösen az energiaitalokban lévő magas koffeintartalom miatt. A túl sok koffein szapora szívverést okozhat, amitől az emberek nyugtalanná, feszültté vagy akár szorongóvá válhatnak, alvászavaraik alakulhatnak ki, ami miatt begyűrűzik a fáradtság a mindennapi életükbe, és ez még több ingerültséget, rossz közérzetet eredményez.

Azok, akik folyadékpótlás gyanánt energiaitalokat fogyasztanak, kiszáradhatnak, mivel a koffein vízhajtó hatású. A túlzott mennyiségű koffein koffeinmérgezéshez vezethet, ami bár ritka, de előfordulhat.

A mérgezés következtében szívritmuszavar, szélsőséges esetben szívleállás alakulhat ki, de a túladagolás agyi duzzanatot és veseelégtelenséget is okozhat.

A legtöbb felnőtt esetében napi 400 milligrammnál több koffein már túlzott mennyiségnek számít. Ez körülbelül 4-5 csésze kávénak felel meg. Vannak energiaitalok, amelyek akár 200-300 milligramm koffeint tartalmaznak egyetlen egy üvegben vagy dobozban. Éppen ezért fontos, hogy mindig olvassák el az emberek a csomagoláson lévő címkét, mielőtt elfogyasztanák ezeket az italokat.

Fogyaszthatnak-e a gyermekek energiaitalokat?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy a gyermekek és serdülő korú tinédzserek egyáltalán ne fogyasszanak energiaitalokat. Sőt, ellenzik a koffeint és cukrot tartalmazó italok fogyasztását is, mivel ezek növelhetik a szorongás, a hiperaktivitás, valamint a túlsúly, szívbetegségek és zsírmáj kialakulásának kockázatát.

Ennek ellenére a tinik 30-50%-a bevallottan fogyaszt energiaitalokat, és az a szomorú helyzet, hogy ezek az italok legtöbbször az iskolai automatákban is megtalálhatók Amerikában. A szülőknek oda kellene figyelniük, mit isznak a gyermekeik, és fel kéne hívniuk a figyelmüket az energiaitalokban rejlő veszélyekre, hogy a fiatalok tisztában legyenek ezekkel.

Kikre nézve a legveszélyesebbek az energiaitalok?

A gyermekekre nézve, illetve azok számára, akik krónikus szívbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvednek, mivel a koffein és más stimulánsok növelhetik a pulzust és a vérnyomást, illetve azok számára, akik krónikus vesebetegségben szenvednek.

A koffein bizonyos gyógyszerek hatását is befolyásolhatja, beleértve néhány antidepresszánst, görcsoldó gyógyszert és cukorbetegség elleni gyógyszert. Azoknak, akik alapbetegséggel küzdenek vagy vényköteles gyógyszereket szednek, érdemes konzultálniuk az orvosukkal, mielőtt energiaitalokat fogyasztanának.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő: kibertámadás miatt pusztult el egy tehén és a borja

2024. szeptember 26. 13:10

A hackerek támadásai a számítógépes rendszerek ellen a mezőgazdaságban is súlyos problémákat okoznak. A megelőzés mindenki érdeke.

A húsfogyasztás és a cukorbetegség kapcsolata – létezik összefüggés?

2024. szeptember 25. 16:10

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a hús minősége és az elkészítési módok is befolyásolhatják, ezeket a változókat azonban nem vizsgálták meg teljes körűen.

Így tarthatjuk frissen a vágott virágainkat vázában

2024. szeptember 22. 16:10

A vágott virágok élettartama elsősorban attól függ, hogy a szárak mennyire képesek vizet felvenni, valamint hogy a víz mennyire tiszta és baktériummentes.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

Energiaitalok helyett: matcha tea, az egészséges koffeinbomba

2024. május 6. 15:10

Érdemes kipróbálni a matcha teát, mert rendkívül egészséges, magas koffeintartalma felpörget, és az alapanyaga 100% növényi.

Árt vagy használ a forró feketekávé a nyári hőségben?

2024. augusztus 28. 10:10

Nyáron sokat kell inni, ezt mindenki tudja. De vajon jót tesz-e egy csésze kávé, vagy le kellene mondanunk kedvenc serkentő italunkról?

5 gyógynövény az őszi fáradtság ellen

2022. október 7. 07:37

Ősszel a kedvünk is borongós lehet, és a testünk is fáradt a nyári kerti munkák és feladatok után. Nézzük sorra az őszi fáradtság ellen milyen gyógynövények vethetők be!