Növénytermesztés

A nem borsóízű borsó válthatja ki a szóját

Agrofórum Online

Helyben megtermelhető, környezetbarát, és nincs íze: húspótlók slágerösszetevője lehet az ízetlen borsó.

Tudósok az Egyesült Királyságban 30 évvel ezelőtt fedezték fel a borsó ízét adó gént, és olyan borsót hoztak létre, amelyből ez az íz hiányzik. Nem, ez nem egy újabb ravasz ötlet, hogy rávegyék a gyerekeket a zöldségevésre. A világ megváltozott. Az emberek egészségi és környezetbarát szempontokat követve egyre inkább növényi eredetű fehérjékkel helyettesítenék az állati fehérjéket az étrendjükben.

Az Innovate UK, az angol kormány innovációs ügynöksége szerint az Egyesült Királyság évente négymillió tonna szóját importál élelmiszer és állati takarmány céljára, ebből félmillió tonnát vegán és vegetáriánus élelmiszerekhez.

Ennek a mennyiségnek a nagy része Dél-Amerikából származik, ahol nagyrészt GM termékeket állítanak elő, ráadásul a szójatermesztés összefüggésbe hozható az esőerdők pusztításával. Mivel egyre többen fordulnak a növényi alapú élelmiszerek felé, az a cél, hogy a szójaimport visszaszorítására környezetbarátabb, hazai termesztésű alternatívát tudjanak előállítani.

Lendületesen nő a kereslet a húspótlókra

A projekt egy olyan kormányzati program része, amely összekapcsolja az ipart és a kutatást, hogy új, a társadalom számára hasznos kutatásokat hozzanak létre az élelmiszer-termelés fellendítése és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A borsóval kapcsolatos kutatást egy belfasti székhelyű növénynemesítő cég vezeti, amely szerint a szója fenntarthatatlan alapanyag, amit meg kell próbálni lecserélni.

Az Innovate UK adatai szerint évente 30%-kal nő a kereslet a húsalternatívák, 50%-kal a tejmentes tej és 40%-kal a sajt alternatívái iránt. Ha a gazdálkodók több borsót termesztenének, az megoldás lenne erre az igényre, a borsótermesztése ráadásul rendkívül környezetbarát. 40 ezer hektár borsó termesztésével 24 ezer tonna szén-dioxid egyenérték spórolható meg.

A növénynek ráadásul nincs szüksége nitrogénműtrágyára, amelynek előállítása energiaigényes. Sőt, nitrogént és más tápanyagokat juttat vissza a talajba, ami tovább mérsékli a műtrágyaigényt.

Könnyű volt megszabadulni a borsóíztől

A probléma csak az, hogy sokan nem szeretik a borsó ízét, amely elég hangsúlyosan érezhető a növényi alapú termékekben. Például ha valaki leszokna a húsról, nem biztos, hogy szívesen fogyasztana mondjuk borsóízű vegán hamburgert.

A kutatók még az 1990-es években jöttek rá, hogyan lehet a borsóíztől egyszer és mindenkorra megszabadulni. Rátaláltak ugyanis egy génre a borsónövényben, amely miatt a borsó leszedés után kevésbé friss ízűvé válik, majd azonosítottak egy vadon élő borsófajt Indiában, amelyben ez a gén nem működött.

A borsótermelők először örültek, hogy lehetővé vált a tartósan frissebb ízű borsó termesztése, és nemesítési programba kezdtek. Ám a 2000-es évek közepén a projektnek vége szakadt – mégpedig azért mert a „friss” borsónak egyáltalán nem volt íze.

Tavaly aztán a nemesítő cég felvette a kapcsolatot a John Innes Centre-rel, ahol annak idején az ízetlen borsót először létrehozták, hogy közösen fejlesszenek szójaalternatívát az Egyesült Királyságban. Az ízetlen borsó tökéletesen megfelelt a célnak, aminek közösen a projekt újraindult – tehát a 30 éves kutatás nem veszett kárba.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

GMO kérdés szójában - avagy a gőz a hajókürtre van kötve?!

2018. július 9. 18:06

A fenti címmel küldött egy figyelemre méltó írást harangozó János bátyai szójatermesztő, aki – ahogy ez az írásából is kiderül – 42 éve foglalkozik (birkózik) e jeles hüvelyes növénnyel.

Az olajipari növények 2017. évi vetőmag-szaporítási tapasztalatai

2018. december 29. 10:33

Az elmúlt évet jónak értékelhetjük a napraforgó és a repce szaporításai számára, míg a szója vetőmag-előállítása szempontjából bekövetkezett az a visszaesés, ami szakmailag várható volt. Az olajos növények hazai vetőmag-előállításában a napraforgó és a káposztarepce vetőmagtermesztése növekedett, míg a szója szaporítása iránti kedv tovább csökkent.

A szójaoltás jelentősége és várható hozadékai

2019. március 24. 09:14

A növénytermesztésben az egyik leggyakoribb limitáló tényező a nitrogénellátottság. A pillangós virágú növények – így a szója is – fajspecifikus Rhizobium baktériumokkal szimbiózist alakítanak ki.

Terménypiac: megnyugvó kedélyek – lemorzsolódó nyereség

2018. március 26. 16:41

Az elcsendesedő negatív hangok eredményeként a gabonapiacok ismételten inkább gyengültek a 12. héten.