Megújuló energia

Közvetlenül a talajból állít elő energiát egy újfajta rendszer

Agrofórum Online

Egy brit agrotechnikai cég úttörő szerepet játszik a „baktériumakkumulátorok” kifejlesztésében. Ezeka fejlesztők reményei szerint a jövőben lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy a talaj állapotáról pontos adatokat gyűjtsenek a talaj által működtetett számítástechnikai eszközökkel.

A rendszert csak telepíteni kell, további támogatásra vagy energiaellátásra nincs szükség, mivel az akkumulátorok a talajmikrobákban zajló bio-elektrokémiai folyamatok révén veszik fel az energiát. Ezeket az elektronokat olcsó elektródák segítségével „gyűjtik be”.

A tervek szerint az energiát olyan érzékelők és számítógépek működtetésére lehet felhasználni, amelyek segítségével a gazdák nyomon követhetik a nedvességtartalmat és más kulcsfontosságú mutatókat a terméshozam maximalizálása érdekében.

A cég neve Bactery, és a baktériumokkal működő akkumulátorai a „talaj táplálta mikrobiális üzemanyagcellákra” (SMFC) épülnek, amelyeket 2019-ben fejlesztettek ki egy brazíliai vízszűrő rendszer működtetésére. Az utóbbi években továbbfejlesztették a konstrukciót, lehetővé téve, hogy az ténylegesen „stimulálja” a bakteriális folyamatokat és maximalizálja az energiagyűjtést.

Egyszer és mindenkorra rendelkezésre áll az energia

A talajadatok gyűjtésére szolgáló jelenlegi eszközök gyakorlati használata nem mindig oldható meg egyszerűen a gazdaságokban. Az érzékelőknek és az internetre csatlakoztatott eszközöknek áramra van szükségük, ez egyértelmű. Ehhez vagy akkumulátorokat kell használni, amelyeket újratölteni és cserélni kell, vagy generátort, amely üzemanyagot fogyaszt, vagy napelemeket, ami bizonyos gazdaságok számára az év sötétebb időszakaiban nem biztos, hogy megvalósítható. A Bactery talajjal működő akkumulátorai mindössze 29 dollárba kerülnek, és nem igényelnek karbantartást.

A gazdálkodók egyre több adatot használnak a döntéseik meghozatalához. A talajakkumulátor segíti ezt a folyamatot azzal, hogy állandó, megbízható, olcsó és kis karbantartásigényű energiaforrást biztosít az érzékelők működtetéséhez.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A műemléki épületeket is elcsúfíthatják napelemekkel Németországban

2024. szeptember 29. 14:10

A műemlékvédelem csak kivételes esetekben és különleges körülmények miatt élvez elsőbbséget a megújuló energiákkal szemben.

Szerves trágya: így lehet a költséges hulladékból érték

2024. szeptember 28. 12:10

A trágya, például a baromfitrágya költséges melléktermék, pedig az újrahasznosítása környezetbarát bevételi forrás lehet a gazdálkodók számára.

500 hektár: ekkora lesz Európa legnagyobb területű naperőműve

2024. szeptember 9. 16:10

A mezőgazdasági napelemrendszerrel nemcsak energiát termelnek, hanem a területén növénytermesztést és állattenyésztést is végeznek majd.

Bioszén: hogyan keletkezik és mire jó?

2024. július 12. 12:10

A biomasszában lévő szén egy része a folyamat során nem szén-dioxiddá, hanem szénné alakul.

Ültetvények tápanyagellátásának gyakorlati szempontjai

2020. február 9. 04:37

Milyen fő szempontokat kell néznünk az ültetvények tápanyagellátásának tervezése során? Cikkünkben erre a kérdésre szeretnénk választ adni.

AGRO.bio technológia ajánlata az őszi kalászosok eredményes termesztéséhez

2018. október 11. 11:41

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy.

Alba Milagro Hungária Kft. - professzionális partner a növénytáplálás és talajaktiválás területén

2019. május 24. 09:53

Az Alba Milagro termékportfóliójának kialakításában sok éves tápanyagtervezési tapasztalatuk volt az irányadó. Olyan termékeket kerestek szerte az európai piacon és Magyarországon, melyek megoldást jelentenek a hazai problémákra.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.