Agrárgazdaság

Oroszország a gabona ellen is harcol: drónok támadják az ukrán kikötői infrastruktúrát

Agrofórum Online

Orosz drónok támadják nemcsak az ukrán kikötői infrastruktúrát, hanem az ország elektromos alállomásait is.

Az orosz drónok egyik napról a másikra támadták meg a kikötőket Ukrajna déli, odesszai régiójában. Megrongáltak egy gabonatároló létesítményt és épületeket a román határátkelők közelében, valamint az ezeket árammal ellátó vezetékeket – közölték tisztviselők.

A támadás Ukrajna Izmail kerületét érte a Duna közelében – közölte Oleh Kiper regionális kormányzó a Telegram közösségi médiaoldalon.

„Oroszország továbbra is háborút folytat a gabona és a globális élelmezésbiztonság ellen” – mondta Olekszij Kuleba, a helyreállításért felelős miniszterelnök-helyettes a Telegramon, amikor az orlivkai átkelőnél lévő gabonaüzemben és adminisztratív épületekben keletkezett károkról számolt be.

Török sérült

Az átkelő a támadás miatt ideiglenesen felfüggesztette a működést – tette hozzá Kiper. A hatóságok szerint két teherautó-sofőr, köztük egy török állampolgár megsérült.

Az ukrán energiaügyi minisztérium közölte a Telegramon, hogy a támadás egy elektromos alállomást is elért az északi Szumi régióban, és megrongálta a berendezéseket. A Szumi régió hálózati üzemeltetője szerint a támadás több mint 80 000 fogyasztó áramkimaradását okozta.

A minisztérium közölte, hogy a középső Cserkaszi régió alállomásai is elveszítették a kapcsolatot az áramhálózattal a dróntámadások következtében.

Leszedett drónok

Az ukrán légierő bejelentette, hogy az egyik napról a másikra fellőtt 32 orosz drónból 11-et semmisített meg – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

További négy drón hagyta el az ukrán légteret Oroszország irányába, és 10 drón veszett el Ukrajna északi és középső régióiban az elektronikus hadviselési ellenintézkedések következtében.

A kikötőkben található mezőgazdasági létesítmények ért károkat miatt Ukrajna kevesebb terményt tud exportálni, ezt többnyire beárazzák a gabonapiacok is.

(Kép: Google Térkép – a Duna Orlivka közelében)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán agrárszektor vesztesége elérheti a 83 milliárd dollárt

2024. október 12. 08:10

Az ukrán mezőgazdaság orosz invázió miatti közvetett vesztesége a betakarítás csökkenése miatt elérheti a 83 milliárd dollárt.

Új fekete-tengeri gabonaexport-terminált építenek Ukrajnában

2021. április 17. 07:33

A terminál körülbelül 150 millió dollárba kerülhet, és várhatóan 2-3 éven belül készülhet el szakértők szerint.

Ukrajna az erősödő orosz támadások ellenére is növeli a gabonaexportot

2024. augusztus 17. 14:10

Ukrajna a világ legnagyobb búza- és kukoricatermesztője, de Oroszország 2022-es inváziója előtt az ország csak havonta körülbelül 6 millió tonna gabonát exportált a Fekete-tengeren keresztül.

91 százalékban végeztek az ukrán búza aratásával

2022. augusztus 21. 08:36

Ukrajna 2022-es búzatermés betakarítása 91 százalékban teljes, 17,4 millió tonnával a keleti és déli régiókban zajló harci cselekmények ellenére.

Negyedével csökkent az ukrán gabonaexport

2021. május 7. 05:47

Az ukrán gabonaexport eddig 24 százalékkal, csaknem 39 millió tonnára esett vissza a 2020 júliusától 2021. júniusáig tartó gazdálkodási szezonban.