Házikert

Hogyan gondozzuk ősszel és télen a szobanövényeket?

Agrofórum Online

A hűvösebb hónapokban a növényeknek, akárcsak az embereknek, változnak az igényeik, legyen szó a vízfogyasztásról, a hőmérsékletről vagy a fényről. De vajon mit kell máshogy csinálnunk a nyáron megszokott növényápoláshoz képest?

Egyre hidegebbek az éjjelek, hűvösebbé, esősebbé válnak a nappalok is. Csökken a napsütéses órák száma, a lakásban azonban bekapcsol a fűtés. Más szögben érkeznek a napsugarak, változik a napsütéses órák száma s így a fény intenzitása is.

A növényeink mindezt észlelik, próbálnak alkalmazkodni a változáshoz. Ám még így is a segítségünkre szorulnak, hogy e sok-sok változáshoz tökéletesen idomulni tudjanak. Mindegy, hogy kecses orchideákról vagy békés fikuszról, esetleg strapabírónak tűnő anyósnyelvről van szó, minden szobanövény igényli és meg is hálálja a törődést.

Az otthon melegében

A szobanövényeink megszokták, hogy a nyári hónapokban a kertben élnek, és ott friss szellőben, természetes fényben nevelkedhetnek. Azonban ahogy hidegebbre fordulnak az esték, a házba kell vinnünk őket, különben megsérülnek, az alacsony hőmérséklet visszafordíthatatlan károkat okozhat bennük. Sok szobanövény trópusi eredetű, ezek még érzékenyebbek a hidegre, pláne a fagyos éjszakákra. Ha behozzuk őket a házba, sose tegyük őket az ablakokközvetlen közelébe, mert ott éjjel nagyon hideg lehet!

Napsütésre éhezve

Nehéz lehet a szobanövényeknek, kiváltképp a szabad térről behozottaknak megbirkózni azzal, hogy a hosszú nyári napok után a lakás sötétjébe kerülnek, és kevés fénnyel kell beérniük. Az év sötétebb napjai különösen próbára teszik ezeket a napfényre éhező növényeket. Éppen fontos gondoskodni arról, hogy a lakás legfényesebb, legnaposabb oldalára tegyük a szobanövényeinket, ezzel biztosíthatjuk, hogy a tél folyamán a lehetőségekhez mérten a legtöbb fényhez jussanak.

A portalanítás nem elég

Odakint friss esők mossák le időről időre a növényeket, a házban viszont a szobanövényeknek szükségük van néha egy-egy frissítő zuhanyra, hogy megszabadítsuk őket a rájuk telepedő portól. Bár egy puha ronggyal is le lehet törölni a leveleiket, hogy fellélegezhessenek, a zuhany hatékonyabb lehet, de csak permetként, nehogy megsérüljenek a levelek a túl erős vízsugaraktól. Ha azonban tartunk a sérüléstől vagy nagy a növény, egy nedves törlőkendő is eltünteti a levelekre rakódó port. Törlés közben ellenőrizzük a kártevők jelenlétének jeleit, és az elszáradt, elhalt részeket mindig vágjuk le, szedjük össze és dobjuk ki.

Kevesebb vizet igényelnek

Az őszi–téli időszakban a növények kevesebb vizet igényelnek, mint nyáron, de mindig figyelni kell rájuk, mert a fűtés (vagyis a lakás száraz, meleg levegője) kiszáríthatja a földjüket. Éppen ezért mindig ellenőrizni kell, hogy a növények földje ne legyen túl száraz vagy éppen túl nedves. Az is fontos, hogy ne hideg vízzel locsoljuk őket, hanem szoba-hőmérsékletűvel, különben hidegsokk érheti a növényt.

Párásítsunk!

A száraz levegő nem tesz jót a növényeknek. Rendszeres permetezéssel párásabb környezetet teremthetünk számukra, ami elősegíti a fejlődésüket. Ha növényeink jelzik, hogy kinőtték a korábbi cserepüket, új földbe, új cserépbe kell ültetni őket, hogy továbbra is egészségesen növekedhessenek.

A természetnek mindig van mondanivalója – csak meg kell hallgatnunk, mit mond nekünk. Ahogy nekünk is fel kell készülnünk a hidegebb napokra, úgy szobanövényeinknek is több törődésre, figyelemre van szükségük, hogy túléljék ezt az időszakot.

A cikk forrása

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Akár válogathatunk a télen virágzó növények közül – itt a lista

2024. október 15. 08:10

Hajlamosak vagyunk télen nekikeseredni, mert elfogynak a színek, visszahúzódnak a növények. Pedig bőven van virág a hideg évszakban is. Mutatjuk!

Milyen növények illenek az ablakpárkányra?

2024. október 15. 06:40

Fontos, hogy mindig vegyük figyelembe, melyik ablakunk milyen fekvésű, mennyi napfény jut be rajta, mennyire huzatos, hűvös vagy meleg az a hely, ahová a növényeket tenni akarjuk.

Vigyázzunk a lampionvirággal, hajlamos a terjedésre

2024. október 14. 09:40

A lampionvirág termesztése és felhasználása számos lehetőséget kínál a kertészeti szépségétől kezdve az ízletes, édes gyümölcsökig.

A hortenzia sikeres átteleltetése

2024. október 14. 07:10

A kerti és cserjés hortenzia megfelelő gondozása biztosítja a növények egészségét és szépségét, és a tavaszi virágzást is megalapozza.

Hogyan élik túl a fák a telet? 

2023. december 4. 13:40

Amikor igazán zordra fordul az idő, az emberek kabátot, sapkát, meleg ruhát, csizmát vesznek fel, hogy melegen tartsák magukat – a fák azonban nem képesek erre. Vajon hogyan tudják mégis túlélni a metsző jeges szelet? A fagyos éjjeleket, a rájuk telepedő hóréteget?

Kell-e a madaraknak vizet adnunk télen?

2023. november 15. 08:10

Nyáron a madarak nemcsak iszogatnak, gyakran fürdenek is az itatójukban. A tél közeledtével a helyzetük bonyolultabbá válik, hiszen sok ember elteszi a nyáron használt itatókat, mondván, a hidegben úgyis csak befagy. Ez azonban nem jó, mivel – a tévhittel ellentétben – a madaraknak télen ugyanúgy szükségük van a vízre, mint a meleg hónapokban.

Hogyan lehet megvédeni a teraszon teleltetett növényeket a téli fagy károsításától?

2021. január 22. 12:30

A fagy károsító hatása elleni védelem a növények kiválasztásával, vásárlásával kezdődik. A globalizáció kedvező hatása miatt az emberek többsége szemmel, gyakran hirtelen ötlettől vezérelve vásárol. Egyre több, nálunk melegebb éghajlatról származó új, még ismeretlen növényfajt árusítanak a kereskedelemben, melyek a hazai téli szabadföldi viszonyokat csak valamilyen védelemmel vészelik át károsodás nélkül.

Téli talajtakarás a kertünkben: talajtakaró növényekkel a legjobb

2022. december 16. 05:37

A talajtakaró növények vastag rétege a legjobb, amit az őszi kertnek adni tudunk. Magjaikkal vessük be a megüresedett ágyásokat, magas ágyásokat, gyümölcsöst, szőlőt, hogy kertünk talaját a legegyszerűbb módon szuper talajjá alakítsuk át.