Életmód, gasztronómia

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

Agrofórum Online

Jó minőségű, száraz tűzifával rövid idő alatt csodás meleget lehet varázsolni egy-egy hideg, téli estén. De ahhoz, hogy könnyű legyen a begyújtás és (energia)hatékony, kevés füsttel járó az égés, alapfeltétel a száraz tűzifa. És ehhez nincs is szükség bonyolult mérőeszközökre.

Az éjszakák már hidegek, és a fatüzelésű kályha melege egyszerűen jólesik. Ez nem is csoda, hiszen a belőle sugárzó hő nemcsak a szoba levegőjét, hanem közvetlenül a testünket melegíti. De vajon elég száraz a tűzifa?

Elárulunk egy trükköt, amivel ez kideríthető

Házi körülmények között ennek megállapításához csak egy kevés mosogatószerre van szükség! Elsőre nehezen hihető, de mégis igaz. Persze vannak nedvességmérők, de ezeket meg kell vásárolni, ami elég felesleges kiadásnak tűnik, tekintettel arra, hogy évente otthon maximum egyszer-kétszer használnánk. A mosogatószer viszont mindig kéznél van.

A „tudományos kísérlethez” mindössze két dologra van szükség. Az egyik az előbb említett mosogatószer (bármilyen márka), valamint a fa, amelynek e nedvességtartalmára kíváncsiak vagyunk.

Így ellenőrizhető, elég száraz-e a tűzifa

Tegyünk kevés mosogatószert a rönk egyik oldalára, és dörzsöljük szét egy kicsit az ujjunkkal. Ezután a rönk másik végét emeljük a szánkhoz, és jó erősen fújjunk bele. Ha a mosogatószeres vége elkezd habzani, akkor a fa elég száraz ahhoz, hogy eltüzeljük. A jelenség oka, hogy ha a fa rostjaiban tárolt víz már elpárolgott, a helyén üregek keletkeznek. Ezeken a levegő keresztül képes haladni, és a rönk másik oldalán habot képez a mosogatószerből.

Ugyan azt nem tudjuk meg, hogy mennyi a fa maradék-nedvességtartalma, de a legfontosabb kérdésre – hogy nyugodt szívvel a kályhába tehetjük-e – a választ így is, mindenféle mérőeszköz igénybevétele nélkül megkaptuk.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

A legfontosabb tudnivalók a tűzifának alkalmas fafajokról

2022. október 21. 09:37

A cikkből kiderül, mi a különbség a puhafa és a keményfa között, mely fafajok adják a legjobb tűzifát, és mik az előnyös tulajdonságaik. Érdemes ezzel a háttértudással felfegyverkezni, mielőtt tűzifát vásárolnánk.

Fatüzelés: érvek és ellenérvek

2022. október 26. 06:37

Érdemes, hasznos, tudatos döntés a fával való fűtés az otthonunkban? Milyen környezetvédelmi vonatkozásai vannak? Mitől függ a fatüzelés helyes gyakorlata?

4 ok, amiért a kőris jobb tűzifa, mint a híre

2024. november 3. 10:10

A tűzifafajok közül a kőrisnek nincs jó híre. Pedig számos érv szól amellett, hogy éppen ezt a keményfát használjuk a kályhában vagy kandallóban.

Mit keres ez a kék rovar a tűzifában?

2025. január 6. 13:40

Mivel a kék fadongó nagyobb, mint az őshonos dongófélék, jelenléte a laikusok körében rendkívüli félelmet kelthet.