Ház, táj

Tökfélék a kertben és a konyhában – a termesztett tökök I. rész

Agrofórum Online

Mondhatnánk mosolyogva, hogy mindegyik tök termesztett, amelyiket magunk vetettük vagy palántáztuk, majd neveltük a kertben. Ebben az esetben egy olyan fajra gondolunk, aminek nagyon sok, népszerű változata van, amelyek közül nemcsak étkezési, de takarmányozási, ipari és dekorációs célokra is használunk.

Az előző cikkben a nyári és a téli tökök felosztásával és csoportjellemzőivel foglalkoztunk, ebben és a következő cikkben pedig lehetőségünk van megismerni a termesztett tököt a legfontosabb változataival együtt.

A termesztett tök vagy közönséges tök (Cucurbita pepo) valójában egy alapfaj, amelynek számos (kultúr)változata (latinul varietas, a növény tudományos neveiben rövidítve var.) ismert. Ide tartoznak a teljesség igénye nélkül az alábbi tökök:

  • cukkini (Cucurbita pepo var. giromontiina),
  • spárgatök (Cucurbita pepo var. pepo),
  • olajtök (Cucurbita pepo var. styriaca),
  • csillagtök vagy patisszon (Cucurbita pepo var. patissoniana),
  • spagettitök (Cucurbita pepo var. fastigiata).

Rajtuk kívül a termesztett tökök közé tartoznak még a díszítőértékükért termesztett, színpompás dísztökök is (Cucurbita pepo var. microcarpina).

Egyes nagyméretű termesztett tököket takarmányozási célra is nevelnek, ezeket összefoglaló néven takarmánytököknek hívjuk. Ez a kifejezés azonban nem jelöl külön fajt vagy változatot, inkább a téli és nyári tökhöz hasonló gyűjtőnév, ami a felhasználásának módját jelöli.

Ebben a cikkben a nyári tökök közé tartozó cukkinivel, spagettitökkel és röviden a dísztökökkel ismerkedünk meg.

Cukkini

A cukkinit (Cucurbita pepo var. giromontiina) olasz tökként is ismerik, és az egyik legkedveltebb a nyári tökök közül. Hosszúkás formájában és zöld színében leginkább az uborkára hasonlít.

A cukkini termesztése viszonylag egyszerű, és a legtöbb nyári tökhöz képest kisebb helyen is megvalósítható. Leginkább a napos fekvésű ágyás felel meg a termesztéshez, ami a nappal egy részében árnyékos is. Mivel egyik tökféle sem bírja a pangó vizet és a tömörödött talajt, ezért jó vízáteresztő képességű, fellazított talajt biztosítsunk a palántáknak vagy a magoknak! Ültetéskor komposzttal vagy trágyával dúsítsuk a földet, és minden esetben tartsuk be a vetőmagos csomagolóanyagon található utasításokat vagy a palántavásárlás során kapott tanácsokat a tőtávolsággal és az ültetési mélységgel kapcsolatban!

Fontos, hogy a fagyveszély elmúltával ültessük el a magokat vagy a palántákat, mivel a cukkini érzékeny a hidegre! A cukkinit áprilistól júniusig lehet ültetni, és mindig gondoskodni kell számára öntözésről, főként a virágzás és terméskötődés időszakában! Az öntözés legjobb ideje a reggeli vagy az esti órák, hogy a növénynek legyen ideje felszívni a vizet és a tápanyagokat még a nagy nappali hőség előtt.

A zöld héjú, uborkára emlékeztető cukkini a legelterjedtebb
A zöld héjú, uborkára emlékeztető cukkini a legelterjedtebb

Olyan vízigényes növényeknél, mint a cukkini, érdemes az ágyás talaját valamilyen természetes anyaggal takarni. A talajtakarás ugyanis segít megtartani a talaj nedvességtartalmát és meggátolja a gyomok növekedését.

Általában akkor szedjük le a cukkiniket, amikor elérték a 15-20 cm-es hosszúságot. Távolítsuk el a termést egy éles késsel, és vigyázzunk, hogy meg ne sértsük a még érésben lévő cukkiniket és magát a növényt!

A magyar konyha főként a zöld cukkinit keresi, ez a legnépszerűbb és a leggyakoribb, de az utóbbi években a kiskertekből sárga színű is került már az asztalra. Ezenkívül halványzöld, csíkos és kerek fajtatípusok is rendelkezésre állnak termesztésre, és mindegyikből elkészíthetők a legváltozatosabb finomságok: főzelék, saláta, tócsni, de kínálhatjuk sütve, főzve, rántva, grillezve vagy töltve is. Színesíthetik a tésztaételeket (pl. carbonara spagetti vagy cukkinis lasagne), egytálételeket (pl.: lecsó) vagy tepsis fogásokat is.

A cukkini kiváló C-vitamin-forrás. Fogyasztása támogatja az immunrendszerünket, segít a sebek gyógyulásában és elősegíti a kollagén képződését, ami fontos a bőr és a porcok egészségének fenntartásában. Ezenkívül B-vitaminokat (például folátot, B6-ot) is tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az energiatermeléshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

A vásárlás során keressük a sértetlen külső réteggel rendelkező tököket. A fiatal, zsenge tökök pincehideg (kb. 12-13 ℃) hőmérsékleten kb. 1 hétig eltarthatók, a teljesen kifejlődött, akár 40-50 cm hosszúságúra megnövő termések ugyanezen a hőmérsékleten akár 1-2 hónapig is fogyaszthatók maradnak.

Spagettitök

A spagettitök (Cucurbita pepo var. fastigiata) is a termesztett tök egyik fajtája, nevét a spagettire hasonlító, villával szálakra szétszedhető húsáról kapta. Hazánkban is termeszthető, melegkedvelő, a cukkinihez hasonlóan vízigényes növény. A savanyú és kötött, pangóvizes talajokat kevésbé kedveli. Nagy előnye, hogy a tökfélékhez képest jobban ellenáll a gombafertőzéseknek.

A spagettitök szálakra széteső húsáról kapta a nevét - forrás University Health Center
A spagettitök szálakra széteső húsáról kapta a nevét – forrás University Health Center

A fagyok elmúltával már helyrevethető. Palántázás esetén az első valódi levelek megjelenése után már ki kell ültetni, hogy a gyökérzete minél kevésbé sérüljön meg. Az öntözést csak szárazabb időszakokban és virágzás alatt igényli. Napos helyet válasszunk neki is, mert árnyékban a virágzatok megtermékenyülése elmaradhat! Gyökérzete sekély, a kapálást emiatt nem tűri, ezért a spagettitök esetében is jó ötlet lehet a gyomelnyomó talajtakarás. Részben hajlamos az oldalhajtások legyökereztetésére, ezért érdemes ezeket kordában tartani. Ha futó indájú spagettitököt választunk, annak ugyan nagyobb a helyigénye (fára vagy kerítésre futtatják fel), de mélyebben és erősebben gyökerezik, így ellenállóbb a betegségekkel és az időjárási viszontagságokkal szemben.

Ovális-kerekded termésének héja fakó színű, húsa fehér, halványsárga vagy élénksárga lehet, mérete átlagosan 1,5-3 kg. Egy növényen akár 7-8 termés is nőhet. Miután óvatosan leszedtük, és a magokat és az azokat körülvevő szivacsos részt eltávolítottuk, és szálaira szedtük, megsüthető sütőben, főzhető vízben és elkészíthető mikrohullámú sütőben is. Ha félbevágva sütjük, akkor lefelé fordítva kell sütni. Húsos ragukkal töltve és mártásokkal is fogyasztható. Beltartalmi értékei közül kiemelkedik a folsav-, magnézium-, kalcium-, foszfor- és A-vitamin-tartalma is.

Dísztökök

A dísztökök (Cucurbita pepo var. microcarpina) könnyen termeszthetők és rendkívül változatosak, így kezdő kertészek számára is sok örömet hozhat a velük való próbálkozás. Már a vetőmagok kiválasztásánál eldönthetjük, mire szeretnénk hasznosítani a különböző terméseket, amelyek közül előfordul:

  • Színpompás: alakjuk mellett a színükkel is díszítenek (élénksárga, narancssárga, tarka, „fröcskölt”, csíkos stb.).
  • Kis méretű: ezeket vagy korábban szedjük le, vagy eleve kisebb méretűre nőnek. Kiválóak kisebb asztalok vagy pultok dekorálására.
  • Különleges formájú: a sima héjú tökök mellett léteznek bordázott, dudoros, csavart vagy talpas tökök is.
A dísztökök is kedvelik a napos fekvést és a rendszeres öntözést
A dísztökök is kedvelik a napos fekvést és a rendszeres öntözést

Minden dísztök a meleg időt kedveli, ezért a magok elvetésének ideális időpontja tavasz vége és nyár eleje, amikor a talaj hőmérséklete már elérte a 15 °C-ot. A magokat ültetés előtt áztassuk be langyos vízbe 24 órára, hogy elősegítsük a csírázást! Olyan napos helyet válasszunk, ahol legalább 6-8 óra napfény éri a növényeket! Talajuk legyen jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag.

A cukkinihez és spagettitökhöz hasonlóan figyeljünk a rendszeres öntözésre, és bátran takarjuk az ágyás földjét a dísztökök alatt is! A növekedés során rendszeresen trágyázzuk a növényeket! Használhatunk komposztot vagy egy kevés szerves trágyát.

Általában szeptember végén, október elején lehet a dísztököket betakarítani. A dísztököket akkor szedjük le, ha a héjuk kemény és a száruk már száraz.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék a kertben és a konyhában – a nyári és a téli tökök

2024. október 9. 05:40

Milyen főbb csoportra oszthatjuk a hatalmas fajgazdagságú és sok nemesített változatot számláló tökféléket? Mi a különbség a nyári és a téli, a sütőtökök és a főzőtökök között?

Darázsfészek eltávolítása – amikor szakembert kell hívnunk

2024. október 1. 05:40

Bizonyos esetekben semmiképpen sem szabad nekiállnunk a darázsfészek eltávolításának. A szakember segítsége nemcsak a gyors, de a legbiztonságosabb megoldást is jelenti számunkra.

Hogyan távolítsunk el egy darázsfészket?

2024. szeptember 28. 05:40

Mikor állhatunk neki mi magunk eltávolítani egy veszélyes darázsfészket? Milyen eszközökre lesz szükségünk, és mi a módja a számunkra biztonságos és hatékony műveletnek?

Darázsfészek eltávolítása – ismerjük meg a fészket!

2024. szeptember 25. 05:40

Mik az alapvető tudnivalók a darázsfészkekről és az eltávolításukról? Hogyan épül fel a darázsfészek, hol kell leggyakrabban számítani rá? Melyek azok a fajok, akiket nem szabad háborgatnunk?

Mire ügyeljünk a cukkini termesztése során?

2023. május 3. 04:38

Milyen igényei vannak a cukkininek? Mire ügyeljünk a termesztése során?

Mit ültessünk sittes talajú kertbe?

2022. augusztus 27. 13:38

A sittes talaj a kertek jó nagy százalékát érinti. Sokan a teljes talajcserében hisznek, ami valljuk be manapság már nem olyan egyszerűen kifizethető. De akkor mi lehet a jó megoldás?

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Mi okoz elváltozást a cukkini levelén és termésén?

2019. augusztus 28. 06:37

R. Erika kérdése: Cukkini levelein szokatlan elváltozásokat vettem észre, világoszöld rajzolatok jelentek meg a fiatal leveleken. A termés is torzult. Mitől lehet?