Termőföldtől az asztalig
Termőföldtől az asztalig

Cukkinis lasagne – recept

Cukkinis lasagne – recept

Agrofórum Online

Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.

Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, béta-karotint, foszfort, káliumot, kalciumot, mangánt, cinket, folsavat és antioxidánsokban is gazdag. Gyulladáscsökkentő hatása van. Fokozza a bélműködést, erősíti az immunrendszert és a hasnyálmirigy gyulladásra is jótékonyan hat.

Semleges ízének köszönhetően nemcsak sós fogásokhoz ajánlom. Remek alapja tud lenni egy édességnek is. Ez a lasagne húsmentesen is nagyon finom. Próbáljátok ki Ti is!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 4 közepes cukkini
  • 50 dkg darált hús
  • 9-10 db lasagne tésztalap
  • 4 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 6 dl tej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sajt
  • bors
  • oregánó/kakukkfű
  • 1 kk. szerecsendió
  • 1 kk. fehér bors

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk egy lábosban, beleszórjuk a lisztet, a szerecsendiót, a fehér borsot, ízlés szerint a sót, majd a zúzott vagy reszelt fokhagymákat.

Lassan, fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd 1 dl vizet. Lassú tűzön még kb. 10 percig főzzük, közben kevergetjük.

Egy másik lábosban olívaolajon megpirítjuk a darált húst. Sót, borsot és oregánót teszünk rá.

A cukkinikat vékony karikákra szeleteljük.

Egy tepsit kikenünk vajjal (én most kivételesen sütőpapírt tettem bele), lerakunk az aljába 3 lasagne lapot, rákanalazzuk a mártás harmadát és a darált hús felét. Rátesszük a cukkinikarikákat, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és meglocsoljuk a mártással.

Ismét a lasagne lapok következnek, majd a cukkini, a hús, a sajt és a mártás.

Így rétegezzük, a tetejét végül a mártással és a sajttal fejezzük be.

Előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szilvás-fahéjas pite manduladarabokkal

2019. szeptember 15. 12:30

Pite minden mennyiségben! - szoktam mondani, hiszen teljesen odavagyok értük. Legyen sós vagy édes, zöldséges vagy lekváros, kerek vagy szögletes.

Sajtos-paradicsomos napsugár

2019. szeptember 15. 04:39

Ez egy igazi vendégváró vagy éppen vendégmarasztaló fűszeres finomság, amit a napraforgómezők ihlettek.

Chilis bab ropogós tortilla chipsszel

2019. szeptember 14. 04:38

Ahány konyha annyiféle chilis bab létezik, van aki kaliforniai paprikával, van aki fahéjjal, van aki kukoricával  készíti, ki a sertéshúsra, ki a marhahúsra esküszik, nem is beszélve a hozzáadott paradicsom kérdéséről.

Saslikparti

2019. szeptember 13. 04:39

Használjuk ki az ősz napsütéses hétvégéjét egy kerti sütögetésre, melynek egyik közkedvelt fogása az egyszerű, de nagyszerű rablóhús, más néven saslik.

Az éve első megmozdulása a fejtrágyázás

2018. március 2. 13:08

Az elmúlt napok időjárása hozzájárult ahhoz, hogy az ország egyes területein a gazdák megkezdjék az idei szezont. Aki csak tehette és a feltételek adottak, megindultak a traktorok, a műtrágyával megrakott pótkocsik.

A gazdálkodásra úgy tekintünk, mint egy családi tradícióra és ezt át szeretnénk adni majd mi is a gyerekeinknek

2018. szeptember 13. 08:00

Miután egy kellemes vasárnap délutánt töltöttem Polyák Dóriék gazdaságában, azon gondolkoztam, hogy édesapja méltán lehet büszke a lányára. Mikor úgy hozta az élet egy váratlan szituációból adódóan, odatette magát Dóri, felvállalt egy számára még teljes új, ismeretlen területet, ugyanis a gazdaság agronómusi feladatait kellett ellátnia.

Tökmagos kenyér

2019. szeptember 12. 04:06

A frissen sült kenyér illata könnyen rabjává teszi az embert és egyre újabb receptek kipróbálására ösztönzi.

Jó hírekkel köszönt be az ősz! Milyen pályázatok nyílnak meg?

2018. október 10. 12:07

Fejleszteni akkor kell, amikor van rá támogatási lehetőség, mert lehet hogy amikor fejleszteni szeretne, akkor a megfelelő forrás nem fog a rendelkezésére állni!