Szőlő-Bor

A borászati kistermelőknek kedvez az új szabályozás

Agrofórum Online

A bortermelők és az állam is jól járhat a kisüzemekre vonatkozó szabályozással. A gazdálkodókra nehezedő adminisztráció mérséklésével a borpiac is tisztulhat. Az egyszerűbb eljárásnak köszönhetően a jövőben minden tételüket könnyebben adhatják el a pincészetek.

Régóta várt rendelet jelent meg a minap a Magyar Közlönyben. A kisüzemi bortermelők regiszteréről szóló szabályozással így lezárult a jövedéki törvény tavalyi módosításával elindult folyamat. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára a Magyar Időknek elmondta: a tervezetről korábban számtalan alkalommal egyeztettek a szakmai szervezetekkel, a rendelet többször megjárta a HNT szakmaközi bizottságát is. – A komoly szakmai előkészítő munkának köszönhetően olyan rendelet született, amely valóban könnyebbséget jelent a kistermelőknek – fogalmazott a szakember.

A rendelet célja elsősorban az, hogy csökkentse a kisüzemi bortermelők adminisztrációs terheit. Az október elsejétől hatályos szabályozás szerint az érintetteknek nem kell pincekönyvet vezetniük, elegendő lesz, ha a kisüzemi regiszterrel rendelkeznek. A dokumentációt papíron vagy elektronikus formában is vezethetik az érintettek. A regiszternek az egyes bortételekre vonatkozó nyilvántartási lapból, borkimérés- és tárolótartály-nyilvántartásból kell állnia.

Brazsil Dávid szerint az intézkedés jól illeszkedik a borászok 2010-ben megfogalmazott 12 pontjához is. A szakma kéréseit összefoglaló dokumentumban is azt szorgalmazták, hogy a kormányzat külön szabályozza a kistermelői borászatok működését. A HNT főtitkára szerint a jövedéki szabályozás és a bortörvény újragondolásával sikerült ezt a célt elérni. – Az elmúlt hónapokban megnéztük, az egyes tagállamokban hogyan élnek az Európai Unió teremtette lehetőséggel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sikerült ügyfélbarát rendszert alkotni Magyarországon – emelte ki.

Az új rendszer amellett, hogy csökkenti az adminisztrációs kötelezettséget, a hazai borpiac fehérítéséhez is hozzájárul. A HNT-hez érkezett visszajelzések szerint voltak kistermelők, akik az adminisztratív terhek csökkentése miatt vártak arra, hogy belépjenek a borpiacra. Az észszerű szabályozás emellett a gazdaság fehéredését is szolgálja.

A főtitkár elmondta: látható, hogy a kormányzat számol a hegyközségi rendszerrel, hiszen a kisüzemi bortermelői regisztert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa állítja elő és hitelesíti, a nyilvántartási lapokat pedig a hegybíróktól szerezhetik be a gazdálkodók. A jövedéki törvény is számos feladatot bízott a szakmai önkormányzatra: 2018. augusztus elsejétől például az éves jelentést a hegybírókhoz kell eljuttatniuk a bortermelőknek, amit a HNT informatikai rendszerén keresztül továbbítanak majd az adóhatóság felé. – A szőlő- és borágazat irányítását a szakmai szervezettel közösen kívánja megvalósítani a kormányzat, ezt üzeni a kisüzemi bortermelői rendelet is – jegyezte meg a főtitkár.

Ma megközelítőleg négyezer kisüzemi bortermelő működik az országban. A jövedéki szabályozás értelmében az nevezhető kisüzemi bortermelőnek, aki három év átlagában ezer hektoliter alatt saját, vagy vásárolt borszőlőből készít bort a saját pincészetében. Ebben az esetben nincs szükség adóraktári engedélyre, a tevékenységet borászati üzemengedéllyel végezhetik. A Földművelésügyi Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint az érintettek gyakran arra panaszkodtak, hogy energiájuk és idejük jelentős részét a nyilvántartási kötelezettségek aránytalanul nagy terhei kötik le. Az egyszerűsített rendszer könnyebben betartható, a bortermelők felszabaduló energiái pedig lendíthetnek az üzemek fejlődésén is. Becslések szerint a kisüzemekben készül a hazai borok mintegy tíz százaléka.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Idén 4,2 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák

2019. november 20. 11:36

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és bizakodásra ad okot az is, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából.

Borkülönlegesség, jégbor, főbor: magyar borászati kifejezések kerülhetnek uniós oltalom alá!

2019. február 20. 05:37

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére.

5200 hektárra nyújtottak be zöldszüreti támogatási kérelmet

2019. július 15. 14:33

Magyarországon az idén először támogatják a zöldszüretet, amely elsősorban azon szőlőtermelőknek jelent gyors pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel.

Növekedett a magyar bortermelés

2019. június 6. 08:03

Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek 2018-ban, ebből 3,75 millió hektoliter bor készült, ami csaknem 30 százalékkal több, mint a 2017. évi bortermelés.