25℃ 13℃
június 10. Margit, Gréta
Életmód, gasztronómia

Hideg vízben áztassuk a csipkebogyót!

Agrofórum Online

Nagyon durván szúr, nehéz megpucolni, teaként áztatni kell, nem leforrázni! Mégis, a csipkebogyó az egyik leghasznosabb és legdekoratívabb őszi cserjénk, amelynek a terméséből rengeteg egészséges recept készülhet.

A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa (Rosa rugosa) gyógyhatású áltermése. Népies nevei a hecsedli, hecserli, és a némileg vulgáris (és tövises mivolta miatt érthetetlen) „seggvakaró”, legalábbis a bicskei növény-nyilvántartás szerint.

Ajtódísz vagy arckrém is készíthető belőle

Az őszi szezon egyik legszebb növénye, amelyet sokan gyűjtenek, mivel mesés ajtó- és asztaldekorációk, virágcsokrok készíthetők belőle, és emellett el lehet tenni télire teaként, dzsemet és szörpöt lehet belőle főzni, gyógyhatású krémeket, tinktúrákat lehet belőle készíteni, sőt, arcpakolásként is felhasználható.

A madarak kedvence

A csipkebogyók rendkívül dekoratívan néznek ki, hiszen olyanok, mintha apró gránátalmák piroslanának a bokrokon. Jellemzően pirosak vagy narancsosabb árnyalatúak, de léteznek lila és feketébe hajló színűek.

Általában ilyenkor, ősszel érnek be, de sokszor még decemberben is meg lehet találni őket, főként vadon termő növényeken. Sok madár kedvenc eledele, így miattuk is előnyös, ha a kertünk egy szabad szegletébe ültetünk egy csipkebogyóbokrot.

Nem egyszerű a gyűjtése

Bár a gyűjtésére azt írják a legtöbb helyen, hogy egyszerű, valójában nem az. A bokor ugyanis rettenetesen szúr, ezért kesztyűben lehet csak sérülésmentesen hozzányúlni, és maguk a bogyók kimagozása is időigényes és macerás.

Megéri azonban fáradni vele, mert a csipkebogyónak rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ami hideg vizes áztatással (lehet akár egy éjszaka, vagy 24 óra is) meg is marad, így frissítő italként, hideg teaként egyaránt fogyasztható a frissen leszedett csipkebogyó.

Várjunk-e az első faggyal?

Az első fagyot mindenképp érdemes kivárni, mert ezt követően érnek be a bogyók, ekkor lesznek igazán ízletesek és jó állagúak. Ilyenkor már lepotyognak a növény levelei, könnyebben láthatóak a termések.

Sokkal több fagyot azonban nem szabad kivárni, mert később összefonnyadnak, megfagynak (ha zordabb éjszakák jönnek), és ezáltal veszítenek a vitamintartalmukból. Ha lecsúsztunk a betakarításukkal, érdemes otthagyni a bogyókat, hogy télen a madarak lecsipegethessék őket.

Miért hasznos a csipkebogyó?

  • Kiváló vitamin- és antioxidáns-forrás
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Finom téli dzsemek és szörpök főzhetők a terméséből
  • Hideg áztatással tea és üdítőital készíthető belőle
  • Levesekbe is tehetjük
  • Teának, kiszárítva is eltehető – sokáig eláll
  • Gyümölcsbor-alapnak is tökéletes
  • Bőrápoló krémek készítéséhez is használható
  • Könnyen lefagyasztható és kiszárítható
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Teatermesztésbe fogtak Magyarországon

2018. augusztus 23. 12:05

Varga Marianna projektvezető, teanagykövet segítségével egy maréknyi magyar termesztő belevágott a teatermesztésbe itthon.

Kamélia Akadémia – A teanövény termesztése Magyarországon

2020. január 22. 06:47

Most a teatermesztés eddigi magyar tapasztalatait bemutatva tart egész napos képzést Varga Marianna február 20-án.

Mindent a teáról

2020. október 29. 14:33

A lopakodó ősz megmutatta nekünk az elmúlt hetekben az eső, a szél és a hűvös reggelek erejét. Ilyenkor többször eszünkbe juthat egy csésze finom, gőzölgő tea, amit az egészségünk érdekében, megszokásból vagy egyszeri fellángolásból megiszunk. A minap tűnődtem, vajon mennyi mindent nem tudunk erről a világszerte fogyasztott italról és az évezredek óta ismert növényről – a teáról.

Lehet hazánkban teát termeszteni?

2025. május 20. 05:40

Vajon lehetséges-e hazánkban eredményesen teát termeszteni? Varga Marianna, magyar teanagykövetet kérdeztük.