Növényvédelem

Fokozódik a lisztharmat-rezisztencia a szőlőben

Agrofórum Online

Idén ismét Mogyoródon szervezték meg a ,,Szőlő növényvédelme" című tanácskozást, mely során hazánk neves, a témában jártas szakemberei osztották meg tapasztalataikat a téma kapcsán, ahol a szőlő-lisztharmat különösen nagy hangsúlyt kapott.

Természetesen, ha növényvédelem, akkor az Agrofórum is jelen volt a rendezvényen. A témában készült videónkat a cikk alján tekintheti meg.

Az idei évet a lisztharmat határozta meg szőlőben

Egyre nagyobb problémát okoz a hazai szőlőkben a lisztharmat. Az elmúlt években megfigyelt fertőzési mintázatok alapján ez a kijelentés alá is támasztható. Az idei esztendő a szőlő növényvédelmét illetően sokkal kevésbé bizonyult problémásnak, mint a 2023-as, rendkívül peronoszpórás évjárat.

A 2024-es évet a korai szőlőfakadás és fejlődés határozták meg, és az idei szőlő-növényvédelem gerincét valóban a lisztharmat elleni védekezés képezte. A magas hőmérsékleti értékek és környezeti feltételek kedveztek a betegség terjedésének – országosan.

A szőlő lisztharmata a fürtökön is megjelenik, és később sérves bogyók képződnek
A szőlő lisztharmata a fürtökön is megjelenik, és később sérves bogyók képződnek (Fotó: Zsigó György)

A kórokozó számára minden környezeti feltétel rendelkezésre állt idén. Kérdőjelek merülnek fel annak kapcsán, hogy az eddig használt hatóanyagok ugyanúgy fejtik-e ki hatásukat, ahogy eddig, vagy esetleg egy hatáscsökkenés indult el. Más magyarázatot nem igazán találhatunk arra, hogy tökéletesen végrehajtott, megfelelő gyakorisággal kivitelezett permetezések ellenére szembetűnő gyakoriságban és viszonylag magas szintű fürtfertőzést tapasztalhatunk Magyarország egész területén

– mondta Dr. Dula Bencéné növényvédelmi mikológus, aki fungicidrezisztencia-monitoringgal is foglalkozott már.

A rezisztencia kialakulásának előzményei

200 éve használunk fungicideket, és az 1960-as években észleltek először fungicidrezisztenciát az új generációs hatóanyagok felszívódó tulajdnoságai, azok kis dózisban történő alkalmazása, a hosszú hatástartam, és speciális hatásmód, nem kevésbé az egyoldalú szerhasználat következtében.

A rezisztencia, vagyis ellenállóképesség az élőlények azon tulajdonsága, amellyel az őket érő káros hatásokat kivédik, közömbösítik. A fungicidrezisztencia a gomba stabil, örökletes megváltozása egy adott szerrel szemben, melynek erdeményeként korábbi érzékenysége csökkent vagy megszűnt (EPPO 1987).

A hazai minták bevizsgálásából származó eredmények alátámasztják azt a feltételezést, miszerint a jövőben egyre nagyobb problémát fog okozni a növényvédelemben a rezisztencia megjelenése, amit tovább nehezít, hogy egy rendkívül jól bevált hatóanyag elveszítése is a küszöbön áll, amely eddig hatásos volt a lisztharmat ellen.

A mogyoródi szőlő-növényvédelmi tanácskozás során a szőlő lisztharmata és a rezisztencia is terítéken voltak

A rendezvény a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest Megyei Szervezetének szervezésében, a Bayer Crop Science, a Damisol Kft., a Nufarm Hungária Kft., a Huminisz Kft., a Sharda Hungary, a Malagrow Kft., a SUMI AGRO Hungária Kft., a Pro-Feed Kft., és a Yara Hungária Kft. részvételével valósult meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan szabaduljunk meg a poloskáktól?

2024. október 14. 08:10

A márványos poloska az utóbbi évek istencsapásává vált, amely ellen folyamatos védekezésre van szükség, mind a kertekben, mind az otthonainkban.

Valószínűleg nem újítják meg a flufenacet hatóanyag engedélyét

2024. október 3. 16:10

A flufenacet gyomirtó hatóanyag sok egyéb növényvédő szer sorsára juthat, és az újraértékelést követően Európában befejezheti pályafutását.

Egy ellenanyag megvédheti a poszméheket a rovarölő szerektől

2024. október 3. 13:10

A tudósok kifejlesztettek egy „ellenanyagot” a méhek számára a rovarirtó szerek ellen – és az első tanulmány szerint úgy tűnik, hogy működik.

Tekerjünk a kártevők ellen ragasztócsíkokat a fákra!

2024. október 2. 09:40

A kis téliaraszoló éppen a fagyok beköszönte előtt szaporodik. Ragasztóanyagokkal vegyszermentesen akadályozhatjuk meg a szaporodását.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Márciusban a Csillagok

2022. április 6. 11:38

Országosan szervezett kóstolók, a borhoz párosított éttermi fogások, rendezvények: ez év márciusában az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa első alkalommal rendezte meg március 10. és 17. között az Egri Csillag Hetet.

Hazánk legkiválóbb borait kóstolhatják Düsseldorfban

2023. március 20. 14:16

Megnyílt a világ legrangosabb bor és szeszesital szakkiállítása Düsseldorfban.

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5. 07:36

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.