Terményárak

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

Agrofórum Online

Amerikában kiegyenlített kereskedést, Európában pedig egyértelmű vásárlói fölényt lehetett látni a szerdai kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,8 százalékkal, a kukorica szintén 0,8 százalékkal drágult, ám a szójabab 1,3 százalékkal, a repce pedig 2,7 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az amerikai választás napjának közeledtével az alapkereskedők fedezik pozícióikat.

„Ahhoz, hogy november 5-ig egy kedvező pozíciót lehessen venni, nagyon magas bizalomszinttel kell rendelkeznie az amerikai választások kimenetelével kapcsolatban, ami nekem nincs meg” – mondta Charlie Sernatinger, a Marex elemzőcégtől.

Donald Trump vámterveivel kapcsolatos aggodalmak abból a feltevésből fakadnak, hogy Kína, az Egyesült Államok mezőgazdaságának legnagyobb vásárlója úgy dönt, hogy növeli a brazil terményexport mennyiségét, hogy megkerülje a magas vámokat.

A szokásos tempó

Az őszi búza vetése az Egyesült Államokban 64%-ban befejeződött – áll az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) legutóbbi Crop Progress jelentésében. Ez 13 százalékponttal magasabb az előző héthez képest, de két ponttal elmarad az elmúlt öt év átlagos ütemétől. Az őszi búza kelése három ponttal, 35%-kal elmarad az 5 éves átlagtól.

Az US Drought Monitor legújabb térképe enyhe szárazságot mutat az egész kukoricatermelő övezetben.

„Fontos lesz látni, hogyan igazolódnak ezek az előrejelzések, különösen tekintettel a globális búzatermés körülményeire a világ más részein” – mondta Mike Castle a StoneX-től.

Nagy lépések

Az USDA szerdán az Egyesült Államok kukoricaexportjának óriási gyorsértékesítéséről számolt be: 1,62 millió tonna kukoricát adtak el Mexikóba, a 2024/25-ös gazdálkodási évre pedig további 1,04 millió tonnát.

Az USDA azt is közölte, hogy 2024/25-ben 332 000 tonnát adtak el ismeretlen rendeltetési helyre, valamint 175 000 tonna szójababot is. A kukorica hatalmas exportértékesítése a valaha feljegyzett legnagyobbak közé tartozik.

Korrekció

Európában a malmi búza 1,5 eurós plusz után 227,75 euróba, a kukorica 0,75 eurós áremelkedést követően 212 euróba, a repce 0,75 eurós megugrás hatására 492 euróba, a takarmánybúza pedig 1,25 angol fontos plusz után 186,35 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Olcsóbb lett a szójabab a terméskilátások fenntartása miatt

2024. október 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce drágult.

A vártnál nagyobb lehet az amerikai szójababtermés

2024. május 10. 10:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a kukorica és a repce olcsóbb lett.

Amerikában csökkentek, Európában pedig emelkedtek a terményárak

2023. október 21. 18:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

A francia gabonafélék terméskilátásai az esőzések ellenére sem javulnak

2023. július 3. 10:40

Franciaországban a gabonafélék többségének állapota az ötödik hete romlott a meleg és száraz időszakot megszakító záporok ellenére.

Erős rali után csökkentek az árak Chicagóban

2023. február 14. 06:36

A tengerentúlon vegyes összkép rajzolódott ki a hétfői terménypiaci kereskedésben, míg kontinensünkön a vevők diktálták a tempót.