Terményárak

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

Agrofórum Online

Amerikában és Európában is csökkentek az árak a terménypiacokon a pénteki kereskedési napon.

Chicagóban a búza 2,8 százalékkal, a kukorica 0,7 százalékkal, a szójabab 1,9 százalékkal került kevesebbe, a repce pedig 2,3 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

A búza határidős jegyzésárai csökkentek, miközben a jelek arra utalnak, hogy Oroszország megpróbálhat közvetlenül eladni bizonyos nemzeteknek terményeket. Az AgResource egy jelentésében azt állítja, hogy Oroszország azt kívánja, hogy állami gabonaeladóvá váljon, ami egy átláthatatlanabb globális búzapiacot hozhat.

Az árcsökkenés a jövő hét elején további alapeladásokat indíthat el. Eközben Naomi Blohm, a Total Farmtól azt mondta, hogy a búza eladását az árak zuhanása is elősegíti, ami a technikai alapú eladásokat a további csökkenések előtt váltotta ki.

Kukoricaexport

Az amerikai kukoricaexport lendületet adott a pénteki korai kereskedelemnek, a kormány 125 000 tonna eladásról számolt be ismeretlen célállomásokra.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) azt is közölte, hogy a kukorica nettó értékesítése a 2024/25-ös évben 2,2 millió tonnát tett ki az október 10-i héten, ami 82%-os növekedés az előző héthez képest.

Ezen túlmenően az ügynökség 21 000 tonna szójaolaj eladásáról számolt be Mexikóba szállításra, és 292 800 tonna szójababról ismeretlen célállomásokra, mindkettő a jelenlegi gazdasági évre. A jó hír azonban nem támasztotta alá az árakat, amelyek később csökkentek.

Túladott piac

A szójabab határidős jegyzésárai pénteken nem tudták megőrizni azt a lendületet, amely a csütörtöki napot jellemezte.

„A piac eltölthet egy kis időt, hogy kikerüljön túladott állapotából, de a szójabab piacának alapjai továbbra is negatívak” – mondta Tomm Pfitzenmaier, a Summit képviselője. Úgy véli, hogy az a kilátás, hogy Brazília újabb rekordtermést hoz, gyengíti az árakat.

„Az, hogy mi történik a jövőben, a tényleges hozamjelentések, az új terményexport eladások és a dél-amerikai időjárás határozza meg – fűzte hozzá Pfitzenmaier. – Minden olyan pozitív hírre, amely emeli az árakat, értékesítési lehetőségként tekintünk.”

Bioüzemanyag-termelés

Az Egyesült Államok bioüzemanyag-termelése várhatóan tovább fog növekedni „a folyamatos állami és szövetségi adókedvezmények, szabályozási politikák, üzembővítések és a tervezett új üzemek építése miatt” – közölte az Energiainformációs Hivatal (EIA).

A bioüzemanyag-kapacitás 7%-kal nőtt 2023-ban, elsősorban a kukoricában gazdag Közép-Nyugaton, Iowa, Nebraska, Illinois, Dél-Dakota, Minnesota és Indiana államokban. „Ez a közép-nyugati régió jelentős kukoricatermeléssel rendelkezik, amely az üzemanyag-etanol-gyártás elsődleges alapanyaga” – közölte az EIA.

Eladói fölény

Európában a malmi búza 3,75 eurós mínusz után 226,5 euróba, a kukorica 0,75 eurós árcsökkenést követően 211,5 euróba, a repce 5 eurós plusz hatására 501 euróba, a takarmánybúza pedig 2,5 angol fontos mínusz után 182,75 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Egyhetes mélyponton a kukorica ára

2023. június 24. 07:32

A kukorica heti exportértékesítése mindössze 83 100 tonnát tett ki, közel a piaci becslések legalacsonyabb határához.

Búzából kevesebb, kukoricából több termett

2021. június 12. 08:33

2020-ban csaknem 2,3 millió hektáron 15,3 millió tonna gabonát takarítottak be, 2,7 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben.

Most erre van szükség: azonnal felvehető nitrogén

2020. április 27. 16:42

Az intenzív növekedési szakaszban a kalászosok számára nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű felvehető nitrogén!

Három napja drágul a kukorica Chicagóban

2023. május 25. 06:36

Kínában jelenleg zajlik a búza betakarítása, és nagy termés várható, ami csökkenti Kína amerikai és brazil kukorica iránti igényét.