Az őszi málnák kevés gondozást igényelnek, és sok betegséggel szemben ellenállóbbak, ami ideális választássá teszi őket mind a hobbikertészek, mind a tapasztalt termesztők számára. Emellett az őszi málnák gyümölcsét a nyár végétől egészen késő őszig szüretelhetjük.
Ha nincs kertünk, akkor is termeszthetünk málnát nagyobb cserépben vagy dézsában az erkélyen vagy teraszon. Ehhez az őszi málna fajták különösen alkalmasak, mivel kisebb helyigényűek, és nem feltétlenül igényelnek támrendszert. Fontos, hogy a cserép legyen legalább 25 literes, és a tél folyamán védjük a növényt a fagyoktól.
Őszi málna ültetése
Az őszi málnák a napos, meleg helyeket kedvelik. A talaj legyen humuszban gazdag, pH-értéke 5,5 és 6 között. Ha a talaj a kertben tömör és nehéz, akkor ültetés előtt lazítsuk fel. Komposztot vagy homokot is hozzáadhatunk, hogy a talaj jó vízelvezetést biztosítson.
Üvegházban is termeszthetők, de ne felejtsünk el rendszeresen szellőztetni, hogy megelőzzük a gombás megbetegedéseket.
Őszi málnák betakarítási ideje
Az őszi málnák betakarítási ideje hosszabb, mint a nyári málnáké. Az első gyümölcsök augusztusban érnek be, és a szüret egészen októberig vagy az első fagyokig tart.
Egyszerű gondozás
A nyári málnák a kétéves vesszőkön teremnek, ezért gondozásuk során csak a letermett vesszőket szabad eltávolítani. Ezzel szemben az őszi málnák gyümölcseit az egyéves vesszőkön hozzák, így az összeset vissza kell vágni a talaj szintjéig a késő ősz folyamán.
Ha mindkét málnatípust ültetjük a kertben, érdemes két külön ágyást kialakítani, hogy egyértelműen elkülöníthetők legyenek az őszi és a nyári málnák, és így tudni fogjuk, melyeket kell teljesen, és melyeket csak részben visszavágni.
Gyakran nincs szükség támrendszerre
Az őszi málnák számos fajtája kisebb növekedésű és erősebb vesszőket nevel, így nincs szükség támrendszerre. Lassabban és egyenlőtlenebbül érnek, így a vesszők nem hajlanak le a földre a gyümölcsök súlya alatt.
Akár nyári, akár őszi málnát választunk, mindkét típus sok örömet nyújt. Megfelelő gondozással és metszéssel évről évre bőséges termést hoznak, és zamatos gyümölcseikkel gazdagítják a nyár és az ősz konyháját.