Gépinfo

Új SUV az európai piacon: Volkswagen Tayron

Agrofórum Online

Az opcionálisan hét üléssel is rendelhető Volkswagen-újdonság a Touareg (felső kategória) és a Tiguan (középkategória) között helyezkedik el. Letisztult és erőteljes SUV-dizájn jellemzi a tágas újdonságot.

A Tayron csomagterében a nyaralásra tartva öt utas számára 885 liter áll rendelkezésre. A (lehajtható) vonóhoroggal együtt az alapfelszereltség részét képező „Trailer Assist” intelligens tolatássegítő rendszernek köszönhetően még a nagy ló- és hajószállítók kezelése is egyszerű.

Nemsokára összesen hét hatékony motorváltozat lesz elérhető a Tayron kínálatában. Ezek között szerepel két következő generációs plug-in hibrid meghajtás (eHybrid) is. Ezek több mint 100 km-es elektromos hatótávolságot és akár 850 km-es utazási távolságot tesznek lehetővé két tankolás között. Ráadásul a Tayron akár 2,5 tonna vontatási kapacitásával ideális vontatójármű bármilyen pótkocsihoz.

Erőteljes külső dizájn

A csaknem 4,8 m hosszú Tayron első részén LED-es fényszórók és az alapfelszereltséghez tartozó, megvilágított VW-jel gondoskodik az összetéveszthetetlen éjszakai fényrajzolatról. Ugyanez jellemzi a hátsó részt is a keresztben végigfutó LED-es díszcsíkokkal és a szintén megvilágított VW-jellel.

850 km-es utazási távolság
850 km-es utazási távolság

Gazdag alapfelszereltség

Az SUV a „Life” felszereltségi szinttel jelenik meg először. Ennél magasabb kategóriába tartoznak az „Elegance” és az „R-Line” változatok. Már a Tayron „Life” belépő modell is változatos alapfelszereltséget kínál.

Ide sorolhatók az olyan részletek, mint a kilenc légzsák, a 3 zónás automata klímaberendezés, a 10 színben elérhető hangulatvilágítás, a multifunkcionális vezetésiélmény-kapcsoló, az infotainment rendszer engedélyezhető navigációs funkcióval és App-Connect Wireless-szel, a digitális eszközök, a LED-es fényszórók az automata távolságifény-kapcsolással együtt („Light Assist”), a megvilágított VW-jel az első és hátsó részen, a 3D LED-es hátsó lámpák, az árnyékolók a hátsó ajtókon, valamint a 17 colos könnyűfém keréktárcsák.

Asszisztensrendszerek nagy választéka

A Tayron Life alapfelszereltségéhez tartoznak olyan asszisztensrendszerek, mint az ACC adaptív távolságtartó automatika, a kanyarfék funkció, a sávváltást segítő rendszer („Side Assist”), a sávkövető rendszer („Lane Assist”), a vészfékező rendszer a gyalogos- és kerékpáros-felismeréssel együtt („Front Assist”), a parkolássegítő rendszer („Park Assist Plus”), a tolatókamera („Rear View”), a közúti jelzőtábla-felismerő rendszer és az új, kiszállásra figyelmeztető rendszer.

Utóbbi a sávváltást segítő rendszer kiegészítéseként a rendszer keretein belül megelőzheti az ajtó nyitását, amikor hátulról a közlekedés másik résztvevője közelít.

Vonzó felszereltségi lehetőségek

Az opcionális különlegességekhez olyan rendszerek tartoznak, mint a „DCC Pro” adaptív futóműszabályozás, az „IQ.LIGHT – HD-Matrix fényszórók” interaktív fényfunkciókkal és a „Travel Assist” az asszisztált hossz- és keresztirányú vezetéshez.

Óriási tér áll rendelkezésre az ülések lehajtásával
Óriási tér áll rendelkezésre az ülések lehajtásával

Szintén elérhető: az IDA nyelvi asszisztens „ChatGPT”-integrációval (az opcionális „Discover” infotainment-csomaggal együtt), nyitható, tolható panorámatető, Harman-Kardon 700 W-os hangrendszer, bőrkárpitozás elektromosan beállítható ülésekkel és masszázs-, valamint szellőzőfunkcióval együtt, illetve elektromosan aktiválható gyerekzár a hátsó ajtókhoz.

Mild hibrid, plug-in hibrid, benzines és dízelmotoros

A Tayron az összes verzió megjelenése után mild hibrid hajtással (eTSI), kétféle plug-in hibrid hajtással (eHybrid), kétféle turbóbenzin- (TSI) és szintén kétféle turbódízelmotorral is elérhető lesz a Volkswagen kínálatában.

Mindegyik változat automata DSG kettős tengelykapcsolós váltóval rendelkezik. Már az alapmotor a maga 110 kW (150 LE) teljesítményű eTSI-jével is egy csúcstechnológiás meghajtás (mild hibrid 48 V technológiával).

Az elektromos és benzinmeghajtás előnyei a két innovatív plug-in hibrid modellben egyesülnek. 150 kW (204 LE) és 200 kW (272 LE) teljesítményre képesek.

A (nettó) 19,7 kWh-os akkumulátornak köszönhetően mindkét Tayron eHybrid több mint 100 km-es tiszttán elektromos hatótávolságot tesz lehetővé. Akkumulátoruk váltakozó áramú fali töltőkészüléken és töltőoszlopon akár 11 kW-tal, míg egyenáramú gyorstöltő oszlopon akár 50 kW-tal is tölthető.

A legnagyobb TDI 142 kW-tal (193 LE) szintén hatékony és az alapfelszereltség részeként 4MOTION összkerékhajtással van összekapcsolva. Az összes Tayron 4MOTION 2500 kg maximális vontatható tömegre lett tervezve (fékezve, 12%-os emelkedőn).

(Kép: Volkswagen)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefelé csúszik a Zetor, már egy cseh kismárka is megelőzte

2024. október 24. 14:40

2022-ben adózás után 103 millió cseh korona veszteséget termelt, míg 2023-ra ez 272 millióra emelkedett.

Szügyig gázolnak a vízben az MTZ traktorok, úgy végzik a betakarítást

2024. október 21. 14:10

A tőzegáfonya bogyóinak betakarításához el kell árasztani a termőföldet, majd a lefejtett bogyókat hálóval gyűjtik össze.

Könnyű katonai jármű készült az agrárium igáslovából: Toyota Hilux

2024. október 21. 09:40

Az átalakítás során a Toyota Hilux alaposan megnőtt, a teljes megengedett össztömeg ugyanis nem kevesebb, mint 6,5 tonna.

Magágyat készít, vet, tápanyagot pótol: LEMKEN Solitair DT

2024. október 18. 17:10

A talaj heterogenitásának megfelelően differenciáltan, helyspecifikusan, takarékosan lehet beosztani és kijuttatni a műtrágyát, illetve elvetni a vetőmagot.

Ennyi volt? Már nem a Suzuki Vitara a legnépszerűbb itthon

2020. február 4. 10:29

Összesen 11 891 járművet adtak el a két kategóriában egy hónap alatt. A két évvel ezelőttihez képest látványosabb 12,8 százalékos a bővülés.

Visszaesett a hazai autópiac novemberben

2018. december 9. 03:33

Az összevont listán novemberben Ford, Suzuki, Volkswagen sorrend alakult ki. A múlt havi 13 495 darabos értékesítés 7 százalékos éves visszaesést jelent. Idén ez a második hónap, amikor mínuszt regisztráltak.

Ez már a koronavírus: visszaesés az újautó-piacon

2020. április 7. 14:33

Az első negyedévben összesen 38 319 személyautó és kishaszonjármű kelt el itthon, ez 5,6 százalékos csökkenés 2019 első negyedévéhez képest.

Ilyen lesz a debreceni BMW!

2024. április 17. 13:10

A BMW Group új tanulmányautója első ízben enged betekintést a Neue Klasse modellgeneráció SAV karosszériaváltozatába.