Gépinfo
Gépinfo

Ezeket szeretjük: Suzuki Vitara, Ford Ranger és Ford Transit

Ezeket szeretjük: Suzuki Vitara, Ford Ranger és Ford Transit

Agrofórum Online

A hazai újautó-piac bővülés folytatódik. Idén januárban összesen 11 722 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba.

Ez 11 százalékos növekedés, ami azt jelenti, hogy a dinamika lassulni látszik, hiszen tavaly ilyenkor még 38 százalékos éves alapú növekedést mutattak a számok. 2017 hasonló időszakához képest a mostani január 53 százalékos plusz. A márkák összesített sorrendjét továbbra is a Suzuki vezeti, a Vitara sikerének köszönhetően. A Ford második, a Volkswagen pedig harmadik a teljes listán.

A pick-up-piac bővülése kicsit magasabb, mint a teljes piacé, az 507 darabos szegmensadat 15 százalékos bővülés tavalyhoz képest. Az egész autópiacon belül 4 százalék a pick-up-ok részaránya. Az elsőségért folyó versenyben a Ford Ranger került az első helyre 314 darabbal, amely 62 százalékos piaci részesedést jelent. Második helyezett a Nissan Navara 11,5, harmadik pedig a Toyota Hilux 10,7 százalékos piaci részesedéssel.

Az Isuzu D-Max 8,5, a Mercedes-Benz X-osztály 3,2, a Volkswagen Amarok 3, a Mitsubishi L200 1,4, a Fiat Fullback pedig 0,2 százalékot szerezett a piacból. Utóbbiból mindössze egy darabot helyeztek forgalomba.

Továbbra is a SUV-ok a legkedveltebb autók, a 3628 darabos eladások 31 százalékos piaci részesedést jelentenek. Az SUV-k értékesítése egy év alatt 12 százalékkal bővült. A szegmenst továbbra is az Esztergomban gyártott Suzuki Vitara vezeti. Januárban 813 darabot adtak el ebből a típusból a hazai márkakereskedések, ami 22,4 százalékos piaci részesedést jelent. Tavalyhoz képest 13 százalékkal nőtt a Vitara-eladások száma. A SUV-piacon a Ford Kuga lett a második és a Dacia Duster a harmadik.

A kishaszonjárművek összesen 934 darabos piacát a Ford nyerte a Transittal januárban, 57 darabbal előzték meg a Fiat Ducatót. A dobogóra még a Renault Master állhatott fel.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte (MGE) éves előrejelzése szerint idén 160 ezer személygépjármű és 30 ezer kishaszonjármű kerülhet forgalomba.

„A kishaszon jármű piac emelkedést mutatott. Továbbra is szükségesnek tartjuk és szorgalmazzuk a vegyeshasználatú kishaszonjármű kategória felélesztését. Ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is. A személyautóknál kiemelten kell foglalkozni a Magyarországra beáramló használt autók korösszetételével és azzal, hogy a Nyugat-Európában levetett és szubvencióval cserélt korszerűtlen dízel és benzines autók ne árasszák el hazánkat. Az MGE minden lehetséges fórumon sürgette és sürgeti a használt autók importjának mederbe terelését annak érdekében, hogy a fejlettebb országokban „levetett” régebbi, nagyobb károsanyag kibocsátású autók ne, vagy ne ilyen mértékben nálunk kerüljenek forgalomba. Konkrét javaslataink a döntéshozók asztalán vannak immár évek óta”

– közölte az MGE.

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

2019. április 23. 14:22

A szőlőt dézsmáló madarak távoltartására alkalmazott madárijesztőktől hosszú út vezetett a legújabb technika felhasználásáig. A drónokat 4-5 tagú flottákban használják, olyanok is kaphatók, amelyek ragadozómadár-hangot adnak ki.

A vezetési élményre és a hatékonyságra koncentrál az új Iveco Daily

2019. április 23. 09:36

Az új Daily fejlett vezetői segédrendszerek teljes körű kínálatával készül, amelyek egyszerre teszik lehetővé, hogy a vezető a munkájára összpontosítson, illetve növeli biztonságát.

Nem a győzelem a fontos - veterán traktorok szántóversenye

2019. április 22. 04:36

Wales legészakibb megyéje Flintshire, ahol a gazdák azzal akarják beírni magukat a történelembe, hogy öreg traktorokkal rendeznek szántóversenyt. A márciusi volt a 111. verseny.

Csúcstechnológia: automatizált műtrágyaszóró

2019. április 21. 10:36

A mezőgazdasági járműveket, gépeket gyártó DOT Technology és a New Leader Manufacturing bejelentette együttműködését. Első közös termékük egy csúcstechnológiás száraz műtrágyaszóró lesz.

Megérkezett az új Toyota RAV4

2018. március 30. 08:31

Tegnap a New York-i Nemzetközi Autókiállításon leleplezésre került a világ legnépszerűbb SUV modellje, a Toyota RAV4 legújabb, ötödik generációja.

Fernando Alonso Toyota Hiluxot tesztelt

2019. március 30. 04:37

A Toyota Gazoo Racing versenypilótája, a Hosszútávú Világbajnokságban csapatával egy 1000 lóerős hibrid elektromos versenygéppel élen álló Fernando Alonso egy kétnapos tesztet bonyolított le a Dakar-győztes Toyota Hilux versenygéppel március 27-28-án.

Gépinfo Képgaléria

Ford Ranger a legkelendőbb pickup, de itt a TOP 10-es lista

2018. augusztus 7. 08:29

Júliusban 13 908 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 30 százalékos növekedés tavaly júliushoz képest, de a két évvel ezelőttivel összevetve már 44 százalékos a bővülés.

A Toyota keményebb mint Chuck Norris?

2018. szeptember 13. 06:17

Zseniálisan vicces reklámot forgatott az USA-ban a Toyota ahol a márka legendás pickupja, a Hilux testvérmodellje, a Tacoma ellopja a show-t Chuck Norristól. A veterán harcművésszel forgatott spotot az az Andreas Nilsson rendezte, aki a Jean-Claude Van Damme-al elhíresült kamionos reklámot is jegyzi.