Gépinfo
Gépinfo

Ezeket szeretjük: Suzuki Vitara, Ford Ranger és Ford Transit

Ezeket szeretjük: Suzuki Vitara, Ford Ranger és Ford Transit

Agrofórum Online

A hazai újautó-piac bővülés folytatódik. Idén januárban összesen 11 722 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba.

Ez 11 százalékos növekedés, ami azt jelenti, hogy a dinamika lassulni látszik, hiszen tavaly ilyenkor még 38 százalékos éves alapú növekedést mutattak a számok. 2017 hasonló időszakához képest a mostani január 53 százalékos plusz. A márkák összesített sorrendjét továbbra is a Suzuki vezeti, a Vitara sikerének köszönhetően. A Ford második, a Volkswagen pedig harmadik a teljes listán.

A pick-up-piac bővülése kicsit magasabb, mint a teljes piacé, az 507 darabos szegmensadat 15 százalékos bővülés tavalyhoz képest. Az egész autópiacon belül 4 százalék a pick-up-ok részaránya. Az elsőségért folyó versenyben a Ford Ranger került az első helyre 314 darabbal, amely 62 százalékos piaci részesedést jelent. Második helyezett a Nissan Navara 11,5, harmadik pedig a Toyota Hilux 10,7 százalékos piaci részesedéssel.

Az Isuzu D-Max 8,5, a Mercedes-Benz X-osztály 3,2, a Volkswagen Amarok 3, a Mitsubishi L200 1,4, a Fiat Fullback pedig 0,2 százalékot szerezett a piacból. Utóbbiból mindössze egy darabot helyeztek forgalomba.

Továbbra is a SUV-ok a legkedveltebb autók, a 3628 darabos eladások 31 százalékos piaci részesedést jelentenek. Az SUV-k értékesítése egy év alatt 12 százalékkal bővült. A szegmenst továbbra is az Esztergomban gyártott Suzuki Vitara vezeti. Januárban 813 darabot adtak el ebből a típusból a hazai márkakereskedések, ami 22,4 százalékos piaci részesedést jelent. Tavalyhoz képest 13 százalékkal nőtt a Vitara-eladások száma. A SUV-piacon a Ford Kuga lett a második és a Dacia Duster a harmadik.

A kishaszonjárművek összesen 934 darabos piacát a Ford nyerte a Transittal januárban, 57 darabbal előzték meg a Fiat Ducatót. A dobogóra még a Renault Master állhatott fel.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte (MGE) éves előrejelzése szerint idén 160 ezer személygépjármű és 30 ezer kishaszonjármű kerülhet forgalomba.

„A kishaszon jármű piac emelkedést mutatott. Továbbra is szükségesnek tartjuk és szorgalmazzuk a vegyeshasználatú kishaszonjármű kategória felélesztését. Ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is. A személyautóknál kiemelten kell foglalkozni a Magyarországra beáramló használt autók korösszetételével és azzal, hogy a Nyugat-Európában levetett és szubvencióval cserélt korszerűtlen dízel és benzines autók ne árasszák el hazánkat. Az MGE minden lehetséges fórumon sürgette és sürgeti a használt autók importjának mederbe terelését annak érdekében, hogy a fejlettebb országokban „levetett” régebbi, nagyobb károsanyag kibocsátású autók ne, vagy ne ilyen mértékben nálunk kerüljenek forgalomba. Konkrét javaslataink a döntéshozók asztalán vannak immár évek óta”

– közölte az MGE.

Vegabot: már a jégsalátát is robot takarítja be!

2019. július 20. 10:51

A Vegebot azt mutatja be, hogy hogyan lehetne bővíteni a robotika használatát a mezőgazdaságban, még olyan növények esetében is, mint a jégsaláta.

Gépinfo Videó

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020-tól

2019. július 18. 10:01

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020. július 1-jétől két új uniós rendelet értelmében  - mondta Novák Zoltán ügyvéd csütörtökön az M1 aktuális csatornán. 

Erre a tíz dologra érdemes figyelni terepezés előtt

2019. július 17. 07:38

A hivatásos mentősofőrök számára rendezett mesterkurzuson az expedíciós járművek építésének legnagyobb európai szakértője, az eredetileg Toyota offroaderekre szakosodott, izlandi Arctic Trucks demonstrálta azokat a lépéseket, amelyek érdemes ügyelni, ha hosszabb időre megy terepre valaki.

A FLIEGL felvásárolta a BROCHARD CONSTRUCTEUR mezőgazdasági pótkocsigyártót

2019. július 15. 10:03

2019. július 8-i hatállyal a Fliegl megvásárolta a Brochard Constructeur francia céget.

Megérkezett az új Toyota RAV4

2018. március 30. 08:31

Tegnap a New York-i Nemzetközi Autókiállításon leleplezésre került a világ legnépszerűbb SUV modellje, a Toyota RAV4 legújabb, ötödik generációja.

Továbbra is a Ranger, a Vitara és a Ducato vezet

2018. május 8. 09:10

Harminc százalékkal bővült az első négy hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma – derült ki a Datahouse adatiból.

Ford Ranger a legkelendőbb pickup, de itt a TOP 10-es lista

2018. augusztus 7. 08:29

Júliusban 13 908 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 30 százalékos növekedés tavaly júliushoz képest, de a két évvel ezelőttivel összevetve már 44 százalékos a bővülés.

Biztonsági csomaggal fejlesztették tovább a népszerű pick-upot, a Toyota Hilux-ot

2019. május 10. 10:19

A Toyota Hilux is megkapta a tovább fejlesztett Toyota Safety Sense (TSS) biztonsági csomagot. Ez az új generációs személygépkocsiknál megszokott vezetőtámogató funkciókkal teszi minden eddiginél biztonságosabbá a munkagépként és divatos életmódjárműként egyaránt keresett modellt.

Gépinfo Képgaléria