Gépinfo

Drón védi a levegőből az áfonyaültetvényt

Agrofórum Online

Madárijesztő a levegőből: Németországban az egyik legnagyobb áfonya-ültetvényt újabban egy sas alakú drónnal védik a falánk seregélyektől.

A ragadozó madár formájú drón a 100-300 egyedből álló madárrajokra nagy hatással van. A seregélyek a drónt nem tudják megkülönböztetni egy sastól – mondta a drónért felelős, agrártudományokat hallgató Martin Hörhold. A 29 éves fiatalember a kereken 1000 euró értékű készüléket általában egyszer reggel és egyszer délután vagy este repteti meg a 21 hektáros ültetvény felett, ha nem esik az eső.

A francia gyártmányú pilóta nélküli repülőgép maximum 80 km/h sebességgel tud 45 percen keresztül folyamatosan körözni. A hangosan zúgó drónt Hörhold leginkább a seregélyrajok fölé irányítja. A madarak kikerülik a drónt és a rajok feloszlanak; ez kb. úgy néz ki, mint amikor a nagy halrajok kitérnek a cápák elől – mondja a szakember. Végül a seregélyek a környező erdőkbe menekülnek.

A módszer az ültetvények tulajdonosának sok pénzt takarít meg. – Szeptemberben 50-60 tonna áfonyát takarítunk be. Egy jobb évben akár 100 tonna is lehet a termés, de a seregélyek eddig kb. 15 tonna áfonyát csipkedtek le – nyilatkozta Toni Jaschinski üzletágvezető. A korábbi éves veszteséget kb. 75.000 -100.000 euróra becsüli.

Marti Hörhold a seregélyeket először csak hangos futkározással ijesztette el, majd sárkánnyal, a madárijesztők áthelyezésével, végül hangos ágyúdörrenésekkel. Ez segített úgy egy hétig, aztán a madarak hozzászoktak, ugyanakkor a szomszédok mérgelődtek a robbanások miatt. A drón ezzel szemben jó hatásfokkal működik a seregélyeknél.

(Agrofórum Online – DPA)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Világrekord: 24 óra alatt 1587 darab szilázsbála készült

2024. október 13. 08:10

2024 nyarán Svédországban új világrekordot állítottak fel a Kverneland bálázó-csomagoló kombinációval, amely 24 órán át bálázott szünet nélkül.

Meglepetés: negyedével bővült a hazai pickup-piac

2024. október 12. 16:10

Összesen 107 445 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben. A két évvel ezelőttihez képest 7,6 százalékkal bővültek az eladások.

A keletnémet Fortschritt alapjaira építenek elektromos kombájnt

2024. október 5. 08:10

Radikálisan új megközelítéssel kívánnak betakarítógépet konstruálni, amely akár 30 százalékos energiamegtakarításra képes a hagyományos kombájnokhoz viszonyítva.

Traktorbaleset: így kerülhető el a halálos áramütés

2024. október 3. 10:10

A kockázat sokféleképpen kontrollálható, például annak biztosításával, hogy az alkalmazottak ismerjék a felsővezetékek helyét.

A kínai XAG Agri-tech óriás 20 millió hektár területen alkalmazza növényvédő drónjait

2019. október 14. 15:02

Napjainkban rengeteg információ kering a világhálón, különféle kialakítású és feladatú drónokról. A következőkben egy kínai társaságot, gyártmányait és tevékenységét mutatjuk be, mivel az alkalmazás mértéke meghökkentően nagy.

Jöhet a drónos permetezés! - Indulnak az első tanfolyamok

2023. február 12. 09:38

Nemcsak a növényvédelemben alkalmazhatók sikerrel a drónok, hanem a mezőgazdaság más területein is úttörő szerepük lesz, például a monitorozásban.

Axiál: helikopteres és drónos újdonságok a precíziós kijuttatás területén

2022. június 3. 10:09

Két új kategóriával gazdagodik az AXIÁL Kft. kínálata az inputanyagok kijuttatásának terén.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).